הגביע הקדוש של המדע: עדות מהמפץ הגדול
חשיפה דרמטית בעולם האסטרונומיה: מדענים אמרו כי זיהו גלים מהרגעים הראשונים שלאחר היווצרות היקום ואיששו את תורת היחסות של איינשטיין. "נותן הסבר לשאלות למה אנו קיימים וכיצד החל היקום. זה שווה נובל"
התגלה הגביע הקדוש של האסטרונומיה: בחשיפה חשובה מאין כמוה להבנת מקורות היקום, מדענים אמריקנים אמרו היום (ב') כי זיהו גלים מהמפץ הגדול, לפני 14 מיליארד שנה. העדות הישירה הראשונה של "התפיחה הקוסמית" - הגידול וההתפשטות המהירים ברגעים הראשונים של היקום - נמצאה בעזרת הטלסקופ BICEP בקוטב הדרומי, ונחשפה על ידי מומחים לאסטרופיזיקה מאוניברסיטת הרווארד.
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
עוד חדשות מהעולם הגדול
הכי קטן - ומצטמק: למה מרקורי בנסיגה?
הנסיך ויליאם: תינוק אחד מספיק לעת עתה
הגילוי של גלי הגרביטציה מהווה למעשה אישוש לאלמנט האחרון שלא נבדק בתורת היחסות של אלברט איינשטיין. בכך, הוא משלים פער גדול בהבנה כיצד היקום נוצר. בסוכנות הידיעות הצרפתית נכתב כי הגלים הם אדוות שנעות במרחב ובזמן, ואלו תוארו כ"רעידות הראשונות של המפץ הגדול". זיהוים מאשר כי קיים קשר הדוק בין מכניקת הקוונטים לתורת היחסות. "זיהוי האותות הללו היה אחד המטרות העיקריות בחקר היקום. עבודה רבה של הרבה אנשים הובילה לכך", צוטט ג'ון קובאץ', אחד החוקרים, ב-AFP. צפו בסרטון שמסביר את הממצאים, ממגזין "Nature".
הטלסקופ כיוון לאזור ספציפי בשמיים מחוץ לגלקסיה שנקרא ה"חור הדרומי", שם יש מעט חומר חוץ-גלקטי
שיכול להפריע לצפייה. גלי הגרביטציה הדהדו ביקום 380 אלף שנה אחרי המפץ הגדול, ונלכדו על ידי הטלסקופ שמוצב באנטרקטיקה. "הקוטב הדרומי הוא המקום שבו אתה הכי קרוב לחלל, ועדיין על הקרקע", אמר קובאץ'. "זה אחד האזורים היבשים והבהירים בכדור הארץ, מושלם לצפייה במיקרו-גלים העמומים מהמפץ הגדול".
הטלסקופ BICEP בחן את מה שמכונה "קרינת הרקע הקוסמית". זוהי קרינה חלשה במיוחד, שהתגלתה ב-1964 על ידי אסטרונומים בניו ג'רזי. חשיפתה אז של אותה קרינה שחדרה ליקום כונתה העדות הטובה ביותר עד היום לכך שהיקום החל בפיצוץ עצום. בסוכנות הידיעות "רויטרס" נכתב כי טמפרטורת קרינת הרקע הקוסמית היא רק 3 מעלות מעל האפס המוחלט.
החוליה החסרה
גלי הגרביטציה, שאותם זיהה הטלסקופ, הם למעשה הדים קטנים וקדמונים שהתפזרו בקוסמוס כולו. אסטרונומים חיפשו עדויות להם במשך שנים רבות, כי הם היו החוליה החסרה בין שתי תיאוריות מרכזיות בחקר היקום - תורת היחסות של איינשטיין שפורסמה ב-1916 והאינפלציה הקוסמית (התפיחה) שפותחה בשנות השמונים.
לפי התיאוריות, בשבריר של שנייה אחרי המפץ הגדול, הפיצוץ שהביא להיווצרות היקום לפני 13.8 מיליארד שנה, התפשט (או תפח) היקום הצעיר פי כמה וכמה מגודלו הראשוני. למעשה, זה אירע תוך קוואדריליונים השנייה או 10 בחזקת מינוס 34 השנייה – נקודה עשרונית, אחריה 33 אפסים ואחד.
השמועות על החשיפה הדרמטית החלו להתפרסם ביום שישי, אז הוכרז בחופזה על מסיבת עיתונאים מסתורית. אבל המדענים הבהירו כי מסיבת העיתונאים אולי לא הייתה צפויה, אבל אין זה אומר שהנתונים לא נבדקו פעם אחר פעם. לדבריהם, הם העבירו את שלוש השנים האחרונות בניתוח הנתונים, כדי לשלול כל סיכוי לטעות. "זה היה כמו לחפש מחט בערימת שחת, אבל במקום זאת מצאנו מוט שלם ומחודד", ניסו המדען קלם פרייק מאוניברסיטת מינסוטה להסביר את הגילוי הדרמטי לעיתונאים.
לדברי פרופ' אברהם לייב, תיאורטיקן ישראלי-אמריקני מהרווארד, הממצאים יספקו תובנות חדשות לכמה מהשאלות הבסיסיות ביותר - למה אנחנו קיימים, וכיצד החל היקום: "התוצאות הללו הן לא רק האקדח המעשן בנוגע לשלב התפיחה, הן גם מגלות לנו מתי התרחש וכמה עוצמתי היה התהליך הזה". האסטרופיזיקאי אלן גות', שהגה ב-1980 את רעיון התפיחה (האינפלציה הקוסמית), תיאר את המחקר האחרון כ"שווה פרס נובל". "זוהי עדות קוסמולוגית עצמאית וחדשה לחלוטין, שמתאימה לתיאוריית התפיחה", צוטט גות' מ-MIT במגזין "Nature".
למה מחשבים פחות חכמים מבני אדם? תוכניות מיוחדות ועוד על מדע ב-ynet