מותר לקרוא בברית החדשה לצורך לימודים?
שאלה:
שלום רב,
אני לומדת באוניברסיטה במחלקה לאמנות. במסגרת לימודיי נדרשתי לקרוא וללמוד טקסטים מהברית החדשה, לצורך הבנת יצירות אמנות. לאחר בירור עם המרצה, הבנתי כי אין אפשרות ללמוד אמנות ללא חשיפה לטקסטים נוצריים ולימודם.
שאלתי היא, האם מותר לקרוא בברית החדשה לצורך לימודי אמנות? תודה מראש (הדס א').
<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>
תשובה:
ספר "הברית החדשה", הוא הספר שעליו מבוססת הנצרות, דת המנוגדת להשקפת העולם של עם ישראל.
כאשר מתמודדים עם תפיסת עולם שונה, יש לזכור כי עולמו הרוחני של האדם צריך להיבנות בתחילה על יסודות יציבים ואיתנים - ורק לאחר שנבנה בו היסוד החיובי, הבסיסי, הוא יכול להיפתח לעולם שונה משלו, ולעמת אותו עם עולמו הרוחני.
כיוון שאנו מאמינים בתורת משה שהיא הברית ביננו לבין הקב"ה, ואותה אנחנו מנחילים לבנינו, ועל ברכיה אנו מגדלים את צאצאינו – עלינו להתבסס תחילה בהבנת והפנמת תורה זו.
כאשר אדם נצרך לעמת את עולמו הרוחני עם עולם רוחני הנוגד את עולמו, עליו להכיר את אותה אמונה שמולה הוא מתמודד, וזו אחת הסיבות לכך שחכמי ישראל עסקו בספרי תיאולוגיה שונים.
לכן, באופן פשוט אם האדם לא נדרש להתמודדות רוחנית מול התרבות המערבית-נוצרית - אין לו ללמוד את
הברית החדשה, כיוון שכל למידה בספר יוצרת השפעה על נפש האדם, ואין אנו רוצים שאדם יושפע מהברית החדשה.
אולם אם אדם נדרש לקרוא בברית החדשה על מנת להתמודד איתה, או להרחיב את הידע האמנותי שלו - הרי שמאחר שמגמתו היא לימודית ביקורתית, הסכנה של השפעה על נפשו פחותה מאוד, והדבר מותר.
כמובן שכדאי ללמוד מאדם שמכיר את העולם היהודי והנוצרי טוב, על מנת להבין באופן מעמיק את נקודות המחלוקת העקרוניות בין היהדות לנצרות. ניתן וכדאי להרחיב ולעיין במקורות: רמב"ם הלכות עבודה זרה פרק ב הלכה ג; שולחן ערוך "יורה דעה", הלכות עבודת כוכבים סימן קמא סעיף ד. ברכה והצלחה (משיב: הרב ירון דוראני).