כ-1,500 מעובדי כיל הפגינו נגד הפיטורים
העובדים הפגינו בתל אביב במחאה על תוכנית ההתייעלות של החברה, הכוללת פיטורים. יו"ר ועד עובדי מפעלי ברום: "עידן עופר התבלבל, הוא חושב שמשאבי הטבע וים המלח שייכים רק לו. המדינה החליטה לקחת לו תמלוגים ומסים והוא נעלם והחליט לפטר עובדים בנגב"
מעל כ-1,500 עובדים ממפעלי כיל (כימיקלים לישראל) הפגינו הבוקר (ה') ברחוב הארבעה בתל אביב במחאה על הפיטורים במפעל רותם אמפרט נגב, במסגרת תוכנית ההתייעלות של החברה. המפגינים נשאו שלטים עם הכיתוב: "פוטרת, הושפלת, נרמסת. עוד דבר מגעיל שמתחיל בכיל"; "עידן עופר וניר גלעד סוחטים את המדינה"; ו"הנהלה של חזירים".
- עובדי כי"ל הפסיקו את הייצוא לחו"ל עובדי כיל נגד הפיטורים: לחברה יש מיליונים
- עיצומים בכיל: הכניסה נאסרה על עובדי הקבלן
קבוצת כיל נמצאת בשליטת החברה לישראל של עידן עופר ומחזיקה בארץ 6 מפעלים, בהם מועסקים כ-5,000 עובדים. העובדים מצויים בסכסוך עבודה מול ההנהלה בעקבות תוכנית ההתייעלות שהיא מתכוונת ליישם בישראל. לטענת ראשי ועדי העובדים במפעלים, בכוונת ההנהלה לאחד פעילות מטות, להוציא פעילויות לחו"ל ובסך הכל לפטר יותר מ-1,000 עובדים.
אבנר בן סניור, יו"ר וועד עובדי מפעלי ברום, אמר, כי "אנחנו מפגינים כי עידן עופר התבלבל, הוא חושב שמשאבי הטבע וים המלח שייכים רק לו. המדינה החליטה לקחת לו תמלוגים ומסים והוא נעלם והחליט לפטר עובדים בנגב... מדברים על פיטורי 1,000 עובדים בתוכנית אחת. הוא גם הביא מנכ"ל מגרמניה להוציא את התוכנית לפועל ומשלם לו מיליונים".
משה חדד יו"ר וועד עובדי מפעל רותם אמפרט מסר כי "אנחנו המפעל הראשון שבו החליטו על תוכנית התייעלות ורצו לפטר עובדים. הגענו להסדר על פרישה מוקדמת של 115 עובדים, מעל 100 עובדים פרשו ואז ההנהלה נעצרה ורוצה כעת לפטר עובדים נוספים. לא ניתן לה לעשות רה-ארגון שירע את תנאי העובדים ולא ניתן לאיים עלינו בפיטורים".
אחר המפגינים, זרביב ז'רום ממפעל ברום, אמר כי "אנחנו מפגינים על כוונת כיל לפטר עובדים למרות שהחברה מרוויחה הון. הם רוצים להתייעל ופוגעים על הדרך בעובדים שעובדים שם שנים וזה מקור הפרנסה שלהם. נמשיך למחאות בכל הכוח כנגד הפיטורים". עובד אחר, גבריאל אבוחצירא ממפעל רותם אמרפרט, אמר כי "אלו צעדי התייעלות של חזירים. אנשים קיבלו מכתבים שנשלחו אליהם במוניות בדרך לא ראויה".
כיל: "מציאות בעייתית ודחופה"
כיל הודיעה לפני מספר חודשים כי בכוונתה ליישם תוכנית התייעלות במפעליה. האות ניתן בשלב הראשון במפעל רותם אמפרט, עם הודעה על תוכנית להפחית בשכר העובדים ופיטורי כ-127 עובדים, חלקם בפרישה מוקדמת. העובדים הגיבו בצעדי מחאה, שהופסקו לאחר שההנהלה הסכימה לקיים עימם מו"מ בנושא. עובדי שאר מפעלי הקבוצה החליטו לשלב כוחות במאבק נגד הקיצוצים המתוכננים ההכריזו אף הם על סכסוכי עבודה: מפעלי ים המלח, תרכובות ברום, רותם אמפרט, פריקלאס, מפעלי תובלה ומגנזיום.
בינתיים טוענים העובדים, כי ההנהלה חזרה בה מהמתווה שהושג במפעל רותם אמפרט, בתיווכו של יו"ר ההסתדרות, עופר עיני. מתווה זה כלל פרישה מוסכמת של 115 עובדים - אולם לטענת יו"ר הוועד, משה חדד, ההנהלה נסוגה ממנו לאחר ש-106 עובדים כבר הסכימו לחתום על הסכם פרישה - והודיעה על פיטורים של יותר מ-20 עובדים.
בשבוע שעבר החריפו העובדים את צעדי מחאה בתגובה לאיומים שהשמיע המנכ"ל, סטפן בורגס, לפטר 500-600 עובדים ללא משא ומתן ולהשבית את המפעלים. בין היתר העובדים חסמו את כניסתם של עובדי קבלן המועסקים בפרויקטים שונים של החברה למפעלים, סגרו משרדים, עצרו את כל משלוחי התוצרת מהמפעלים והפסיקו את הייצוא לחו"ל.
מכיל נמסר בתגובה: "כיל מתמודדת עם מציאות בעייתית ודחופה הנובעת מהמשבר בשווקים בהם היא פעילה, מירידת כושר התחרותיות של המפעלים בישראל ומגזירות שממשלת ישראל הנחיתה עליה.
"מחויבות חוקית, לצד אחריות לעתיד החברה ופרנסת העובדים, מחייבים את הנהלת החברה לגבש תכנית מיידית להתמודדות עם המשבר בשווקים וירידת כושר התחרותיות של החברה. הנהלת כיל שבה וקוראת לנציגי העובדים לפגוש את נציגי ההנהלה ולקחת חלק בדיאלוג אמיתי ורציני לקראת גיבוש ומימוש תוכנית ההתייעלות בחברה".
מהנהלת החברה נמסר עוד: "כיל הינה חברה גלובלית המתמודדת מול מתחרות בינלאומיות גדולות במספר שווקים בינלאומיים בהם היא פעילה. השכר שכיל משלמת למנהליה הוא שכר טוב, ראוי, מקובל ותחרותי והוא נותן בידיה כלים לגיוס ולשימור המנהלים הטובים ביותר שיביאו אותה להישגים. השכר של מנכ"ל כיל אינו חורג מהממוצע בקרב חברות בינלאומיות דומות בעולם ואילו שכר העובדים בכיל הוא הגבוה בעולם".