שתף קטע נבחר

"אסון למעמד האישה": בנות 9 יינשאו בעיראק

לקראת הבחירות שייערכו בעוד 6 שבועות במדינה הציע שר המשפטים חוק שיעגן נישואים לילדות בנות 9 וינשל נשים מזכויות על ילדיהן במקרי גירושים

טיוטת חוק שאושרה על ידי מועצת השרים של עיראק לפני כשבועיים והונחה השבוע על שולחן הפרלמנט עשויה לעגן נישואים עם ילדות בנות 9 ואף 8 ולהגביל זכויות נשים בתחומים כמו הורות, גירושים וירושה. לפי גורמים בעיראק, מטרת החוק פוליטית בעיקרה והוא נועד לקבוע את הזהות של המדינה על פי הרוב השיעי לקראת הבחירות בחודש הבא.

 

אונס ועוני: 140 מיליון ילדות יינשאו תוך עשור

 

עוד חדשות בעולם:

גם ונציה רוצה להיפרד מאיטליה: אנו לא פרבר

מת הכומר הבפטיסטי הקיצוני ושונא ההומואים

פוטין לא נרתע: הטיל סנקציות על ארה"ב

 

החוק יצר דיון סוער בעיראק על זכויות אדם בכלל וזכויות נשים בפרט, שישה שבועות לפני הבחירות הראשונות מאז נסיגת הכוחות האמריקנים מהמדינה. ארגוני זכויות אדם הגדירו את החוק כ"אסון למעמד האישה" בעיראק. החוק יעגן למעשה אונס במסגרת נישואים ויקדש את תפקיד הגבר כ"שומר" על נשותיו. לפי החוק, גברים יקבלו משמורת אוטומטית על ילדיהם במקרי גירושים. הסעיף החמור ביותר בחוק הוא זכות הגירושים שתינתן לבנות החל מגיל 9 - סעיף שמשמעו כי הן יוכלו להתחתן עוד לפני כן.

 

החוק הוצע על ידי שר המשפטים העיראקי העומד בראש המפלגה "פאדילה", שלה יש שבעה מושבים בפרלמנט. ראש הממשלה נורי אל-מליקי הוא בעל ברית חשוב של המפלגה. מומחים טענו בפני ה"גרדיאן" הבריטי כי הרשויות השיעיות הדתיות במדינה חלוקות בתגובתן לדיון בחוק, השואב השראה מחוקים שיעיים נוקשים ביותר.

 

"עיראק לא הולכת אחורה בזמן"

פרופ' חסן אל-שימרי מאוניברסיטת בגדד אמר ל"גרדיאן" כי מדובר "בניסיון של 'פאדילה' להראות לעיראקים שהיא המפלגה שמשקפת הכי טוב את השיעה". לדבריו, "השינויים בעיראק מהירים והמחלוקת בין השיעים עצמם ממשיכה להיות מוגדרת מחדש מדי יום".

 

אל-מליקי, שדרכו עברה הצעת החוק לפרלמנט, טרם הודיע מהי עמדתו לגבי החוק. "הוא אף פעם לא אמר אם הוא בעד החוק או נגדו", אמר דובר רה"מ. "מה שעשינו זה דמוקרטי. לקחנו את ההצעה כדי שידונו בה ולאחר מכן שתובא להצבעה. אל לנו לשלול ישר הצעות על הסף". גם אייתוללה עלי סיסטני, שאחריו נוהרים רוב השיעים במדינה, לא נקט עמדה לגבי החוק.

 

"כלי תקשורת במערב מציגים את עיראק כאילו היא הולכת אחורה בזמן וזה לא נכון. במערב אנשים מדברים על נישואי הומוסקסואלים. זה משהו שלעולם לא נדון בו כי הוא נגד אמונתנו. אך עם זאת אנחנו לא אומרים

שאנשים האלה הולכים אחורנית", אמר דובר אל-מליקי.  

 

ספיה אל-סוהייל, אחת מ-82 חברות הפרלמנט העיראקי אמרה כי היא מקווה שהחוק יידחה. "החוק הזה משפיל עבור נשים ועבור עיראקים בכלל. מדובר באסון לא רק לנשים אלא גם לילדים. אסור שהילדות האלה יהיו חשופות למצב כה מכוער". סגן מנהל ארגון הזכויות Human Rights Watch במזרח התיכון ובצפון אפריקה כי אם החוק יעבור הוא יהיה הרסני ומפלה עבור נשים וילדות".

 

מדו"ח של ארגון זכויות האדם הבינלאומי "שוויון עכשיו" שפורסם לפני חודשיים וציטט את קרן האו"ם לאוכלוסין, דיווח כי יותר מ-140 מיליון ילדות יינשאו לפני הגיען לגיל 18 בעשור הקרוב. "כשנערה מתחתנת ויולדת בגיל צעיר, מתחיל מעגל האימה - עוני, בעיות רפואיות, השכלה נמוכה, אלימות ואי-יציבות - הממשיכים לדור הבא, במיוחד לילדות שהיא תלד", נאמר בדו"ח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מעגן למעשה אונס במסגרת נישואים. כרזה נגד ילדות כלות בתימן
צילום: AP
מומלצים