"מארק אמר שזו מהפכה"
ד"ר דובי כץ מתל אביב הוא בכיר בחברת המציאות המדומה אוקולוס, שנמכרה לאחרונה לפייסבוק בשני מיליארד דולר בראיון לידיעות אחרונות הוא אומר "צוקרברג שותף לחזון שלנו"
"נפגשנו עם מארק (צוקרברג) והוא מאוד התלהב מהרעיון ומהחזון שלנו. הוא אמר לנו שבכל 15 שנה יש מהפכת מחשוב גדולה: האחרונה הייתה הסמארטפונים, והמהפכה הבאה תהיה של מציאות מדומה" כך מספר ד"ר דובי כץ, בכיר בחברת אוקלוס שנמכרה השבוע לפייסבוק בסכום של שני מיליארד דולר. בחודשים האחרונים החל צוקרברג להתעניין בקסדת המציאות המדומה אוקולוס ריפט. המו"מ בין פייסבוק לבין החברה נמשך ימים ספורים, ונסגר בסוף השבוע האחרון.
הרובוטיקה של הראש
אוקולוס (Oculus) פיתחה קסדת משחקים של מציאות וירטואלית. אף שהיא נוסדה רק ,2012-ב החלה כפרויקט באתר גיוס ההמונים קיקסטארטר ואפילו לא החלה למכור את המוצר לציבור הרחב, לפייסבוק זה הספיק כדי לשלם עליה 400 מיליון דולר במזומן, ועוד 1.6 מיליארד דולר במניות פייסבוק. כץ, נשוי ,2 + גדל בתל-אביב וגר בקליפורניה. אביו הוא המהנדס הראשי של קוקה קולה ישראל. ב2004- סיים תואר בהנדסת חשמל ובמדעי המחשב באוניברסיטת תל-אביב, ואז עבר לארה"ב, ולמד תואר שני ושלישי במדעי המחשב באוניברסיטת מסצ'וסטס אמהרסט, ופוסטדוקטורט באוניברסיטת קרנגי מלון.
לקראת סוף הפוסט-דוקטורט, ובימיה הראשונים של אוקולוס, פנה אליו מייסד החברה פאלמר לאקי באינטרנט, ואמר שהם מחפשים אנשים עם המומחיות שלו. "הרקע שלי הוא ברובוטיקה, וחלק מהבעיות שהיינו צריכים לפתור בשלב הראשון היו עקיבה אחר תנועות ראש," מספר כץ. "זה הפרויקט שאני הובלתי בשלב הראשון." הקסדה שפיתחה החברה, "אוקולוס ריפט," זכתה לבאזז בקרב חובבי גאדג'טים, אף שלא הייתה מוכרת לקהל הרחב. מניחים אותה על הראש, ואז ניתן לשחק משחקים, ולהרגיש כאילו "נמצאים בתוך המשחק."
אוקולוס נחשבה לפריצת דרך בעולם המציאות המדומה, שכן הייתה טובה בהרבה מפיתוחים דומים. "מי שגדל בשנות 80-ה ראה לא מעט ניסיונות כושלים של מציאות מדומה," אומר כץ. "ועדיין, אנחנו רחוקים מאיפה שאנחנו רוצים להיות. יש עוד הרבה עבודה והרבה שיפורים."
צ'אט מרחוק - להריש קרוב
"מדהים מבחינתנו שפייסבוק רוצים לקחת חלק בזה. מארק שותף לחזון שלנו להביא את הטכנולוגיה הזו לכל אדם, מעבר לחובבי טכנולוגיה המושבעים, ובזכות פייסבוק, שיש לה מספר עצום של משתמשים, זה הופך לאפשרי. היא מאוד מאמינה במה שהתחלנו, ואנחנו מאוד שמחים על ההזדמנות שזה פותח עבורנו." צוקרברג עצמו, אגב, מסר בהודעה הרשמית כי הרכישה היא "הימור ארוך-טווח על עתיד המחשוב." איך פייסבוק תוכל להשתמש בטכנולוגיה של אוקולוס? "למשל בצ'אט," משיב כץ. "כיום שי - חות וידיאו לא עובדות טוב והן די משעממות, אבל תארו לכם שאתם חולקים חלל תלת-ממדי עם בן שיחכם, או מסתובבים איתו בבית שלו. כל צרכן יוכל לעשות את זה בעתיד."
בשלב זה לא ידוע כמה כסף ישלשלו לכיסם עובדי החברה והמייסדים, וגם כץ מסרב להתייחס לכך, אבל לפי הערכה, גם הוא – כמו יתר אנשי החברה – יקבל סכום עתק בעקבות הרכישה, כי עד כה רק 17% מהחברה הוחזקו בידי משקיעים חיצוניים. "כל החבר'ה שהגיעו לעבוד פה ויתרו על משכורות גבוהות. הם לא באו בשביל כסף. באנו כי רצינו לגרום למשהו לקרות," הוא אומר.
כרגע, בכל אופן, אנשי החברה ממשיכים כרגיל. "פייסבוק נותנת לחברות שהיא קונה להמשיך לעשות מה שהן יודעות. נמשיך להתנהל באופן עצמאי," הוא אומר. ומה עם ישראל? "אנחנו מאוד מתגעגעים," מודה כץ, "אבל חלק ממה שאנו עושים זה להפוך את העולם לקטן יותר, ולבטל את המשמעות של מרחקים גדולים."