שתף קטע נבחר

 

מוזמביק: זה לא אונס קטינה אם תתחתן איתה

אחרי 127 שנים החליטה המדינה האפריקנית לעדכן את חוקי העונשין שלה. אולם דווקא חוקים נוקשים שמאפשרים לאנסים לחמוק מאונס ללא עונש יישמרו. ארגוני זכויות מוחים נגד הפרלמנט, שבו מכהנות כ-40 אחוזים נשים

מאז 1886 לא עדכנה מוזמביק את חוקי העונשין הקולוניאליסטים במדינה, בשעה שבעולם נחקקו עוד ועוד חוקים המעגנים את זכויות האדם ומענישים את אלה המפרים אותן. באפריל, כך מדווח ה"גרדיאן", חברי פרלמנט יאשרו חוקי עונשין חדשים, בהם כמה המגדירים אונס קטינים רק מתחת לגיל 12 ושקובעים כי על מעשה סדום לא יינתן אף עונש.

 

עוד חדשות בעולם:

אחרי טוויטר: ארדואן סגר את יוטיוב

זיהום האוויר הורג 7 מיליון בני אדם כל שנה

הגוש החדש: פוטין מקים איחוד אירו-אסייתי

 

בחוקים החדשים שייכללו בחוקי העונשין ישנן כמה הפרות זכויות קשות. חוק 218 אחד מגדיר אונס קטינים רק במקרה של בנות מתחת לגיל 12, זאת למרות שמוזמביק מגדירה ילדים וילדות מתחת לגיל 18 - קטינים. בנוסף, חוק זה קובע כי רק אונס וגינלי נחשב לאונס; מעשה סדום או אונס עם חפצים - לא יגרור עונש. חוק 233 במכלול חוקי העונשין קובע כי אונס בנישואים אינו נחשב לאונס. גם כאן מעשי סדום אינם נחשבים לאונס. חוקי העונשין יקבעו גם כי גיל האחריות הפלילית תרד מגיל 16 ל-10. לשם השוואה, בישראל גיל האחריות הפלילית עומד על 12.

מחאה נגד החוקים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחאה נגד החוקים(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
בדצמבר האחרון אושר בפרלמנט חוק המאפשר לאדם שאנס קטינה לחמוק מעונש אם הוא מתחתן עמה כדי להגן על כבוד המשפחה. אישור החוק גרר ביקורת קשה בעולם ובארגוני זכויות אדם שטענו כי החוק מגן על האנסים במקום על להענישם ולהגן על הקורבנות.

 

חוקים אלה שככל הנראה יאושרו במדינה האפריקנית, שבה חיות כ-12 מיליון נשים, מפתיעים רבים בעולם. לפי ה"גרדיאן", בפרלמנט במדינה ישנן 98 נשים מתוך 250 חברים. במפלגות השלטון והאופוזיציה הגדולות יש מספר רב של נשים. מוזמביק מדורגת במקום ה-14 מתוך 145 מדינות מבחינת ייצוג נשים בפרלמנט, היא גם מדורגת גבוה במדרגים עולמיים של שוויון נשים.

 

אולם המחוקקות בפרלמנט במוזמביק, שהשתתפו בעשרות פעילויות הקשורות בזכויות נשים וענייני מגדר שמומנו על ידי תורמים, שותקות לנוכח החוקים המפלים, אף שהן סבורות כי לא ניתן להגן על חוקים אלה.

מפגינה מקריאה פוסטר: "אנחנו צריכות חוק שיגן עלינו, לא שיגנה אותנו" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינה מקריאה פוסטר: "אנחנו צריכות חוק שיגן עלינו, לא שיגנה אותנו"(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

  

בשבוע שעבר מחו כ-1,000 בני אדם במפוטו מול העצרת הלאומית נגד חוקי העונשין. המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב "נאנסתי ואני נענשת" ומוחה אחת לבשה שמלת כלה מוכתמת בדם ובן זוגה הניף שלט שעליו נכתב: "אני האנס". דוברת העצרת אפשרה לקבוצה מהמוחים להיכנס לתוך המתחם ולשמוע את טענותיהם. עוד לפני ההפגנה ניסתה הדוברת לבטל את ההפגנה וטענה כי ייעשו מאמצים להסיר את החוקים הללו ממכלול חוקי העונשין.

 

לאחר ההפגנה אמר חבר הפרלמנט תיאודורו פאטי כי החוקים הללו הוסרו בפברואר, אולם אף מחוקק אחר לא יודע בכך. ארגוני זכויות נשים טענו בעקבות כך אין זו הפעם הראשונה שחוקים "הוסרו" ולאחר מכן צצו מחדש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
החוקים מגנים על האנסים ולא על הנשים
צילום: AFP
מומלצים