שתף קטע נבחר

 

לקראת הכרעה: כל פרשות אהוד אולמרט

מאז תמה כהונתו כראש ממשלה הוגשו נגד אולמרט 4 כתבי אישום שמשניים מהם זוכה. כמו כן נסגרו שלושה תיקים נגדו מבלי להגיע לבית משפט. לפני הכרעה אפשרית בהולילנד בבוקר: אלה התיקים שליוו אותו בשנים האחרונות

הודעתו המעורפלת של שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב דוד רוזן השאירה את אהוד אולמרט במתח יום נוסף. הבוקר (ב') הוא יידע אם התקבלה הכרעת הדין שתשאיר מאחוריו את פרשת הולילנד, או שמא ההחלטה בעניינו תידחה, ועדותה של ראש לשכתו לשעבר שולה זקן תאריך את המתנתו על רקע חקירתו בחשד לשיבוש הליכי משפט, הדחה בחקירה בנסיבות מחמירות והטרדת עד. ynet יעביר בבוקר בשידור חי את שיא הדרמה - הכרעת הדין בהולילנד, אם תהיה כזו ואם לא.

 

לכתב האישום המלא בפרשת הולילנד - לחצו כאן

לבקשת הפרקליטות לדחיית הכרעת הדין - לחצו כאן

לתגובת צוות ההגנה של אהוד אולמרט - לחצו כאן

 

שורש פרשת הולילנד נעוץ בתוכנית הבנייה 3507ג' שעסקה בפרויקט בנייה יוקרתי בירושלים. ההליכים לקידומו התנהלו בשנים 1999-1994 ומטרתם הייתה לשנות את פני המתחם מבחינת ייעוד הקרקע ונפחי זכויות הבנייה במתחם. כתב האישום הוגש נגד שמונה יזמים ובעלי תפקידים והסתמך בחלקיו הגדולים על עד מדינה אנונימי דאז, שמואל דכנר, שמאז הלך לעולמו.

 (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

אהוד אולמרט עם עורך דינו אלי זהר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אהוד אולמרט עם עורך דינו אלי זהר(צילום: מוטי קמחי)

 

שולה זקן, אתמול בבוקר    (צילום: אלי מנדלבאום)

שולה זקן, אתמול בבוקר    (צילום: אלי מנדלבאום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

על פי האישום, היזם הלל צ'רני ועד המדינה דכנר העבירו מיליוני שקלים לנבחרי ציבור ועובדים בעיריית ירושלים, במטרה לגייס את תמיכתם ושיתוף הפעולה שלהם בקידום פרויקט הולילנד. נאשם מספר 8 הוא ראש הממשלה לשעבר אולמרט, שכיהן כראש העיר ירושלים מ-1993 עד 2003. בכתב האישום נטען שכ-1.5 מיליון שקל הועברו למימון עלויות מערכות בחירות שבהן התמודד ולכיסוי גירעונות שנצברו במהלכן. כמו כן הוא מואשם בלקיחת שוחד בפרשה הקשורה לחברת "הזרע". נאשמת מספר 9, שולה זקן, קיבלה מאות אלפי שקלים ומתנות מעד המדינה.

 

מחר יודיע שופט המחוזי בתל אביב דוד רוזן על החלטתו בין שלוש אפשרויות:

  • דינם של אולמרט, זקן ושאר הנאשמים יוכרע מחר בבוקר
  • הכרעת הדין של אולמרט וזקן תידחה, והשופט ימסור את הכרעת הדין של יתר הנאשמים
  • הכרעת הדין של כל הנאשמים תינתן במועד אחר

 

 (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
(צילום: עפר מאיר)

הולילנד. פרויקט ירושלמי, הכרעה משפטית בתל אביב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הולילנד. פרויקט ירושלמי, הכרעה משפטית בתל אביב(צילום: AFP)

כך או אחרת, הולילנד היא הפרשה המשפטית-פלילית השביעית שמלווה את אולמרט מאז תום כהונתו כראש ממשלה בתחילת 2009. מאז הוא רשם שלושה זיכויים, שלושה ערעורים שמתנהלים בעליון, שלוש פרשות שנסגרו ללא אישום, ותיק הולילנד אחד שכאמור עדיין לא הסתיים. כך נראו חמש השנים האחרונות של אולמרט:

 

פרשת ראשונטורס

באוגוסט 2009 נרשמה היסטוריה שלילית כשבפעם הראשונה בתולדות מדינת ישראל ניצב ראש ממשלה לשעבר על דוכן הנאשמים. לבית המשפט המחוזי בירושלים הגישה הפרקליטות כתבי אישום נגד אולמרט וזקן בפרשות "ראשונטורס", "מעטפות הכסף" ומרכז ההשקעות - בשורת סעיפים חמורים.

 

בפרשת ראשונטורס הואשם אולמרט לצד זקן שבשנים 2006-2002 הם הצליחו, באמצעות מצג שווא ותיעוד כוזב שהוכן עבורם על ידי סוכנות הנסיעות "ראשונטורס" בראשון לציון, לקבל סכומי כסף גדולים כתשלומים עבור כ-15 טיסות לאירועים שאליהם הוזמן אולמרט ברחבי העולם.

רייצ'ל ריסבי. העדה המרכזית בפרשת ראשונטורס (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
רייצ'ל ריסבי. העדה המרכזית בפרשת ראשונטורס(צילום: גיל יוחנן)

על פי האישום ניפחו השניים את חשבון ההוצאות של אולמרט וקיבלו יותר מ-90 אלף דולר במרמה, והכסף שימש את אולמרט ובני משפחתו לנסיעות פרטיות. אולמרט הואשם במסגרת הפרשה בעבירות מרמה והפרת אמונים, העלמת הכנסות ורישום כוזב במסמכי תאגיד.

 

ביולי 2012 פורסמה הכרעת הדין על ידי הרכב השופטים בראשות הנשיאה מוסיה ארד, יעקב צבן ומשה סובל. השלושה זיכו את אולמרט מהאישום בראשונטורס ונימקו שהראיות לא הוכיחו מעל ספק סביר כי הייתה שיטת מרמה מכוונת. הם ציינו כי אכן נגבו כספים שלא כדין, אך לא הוכח כי אולמרט היה מודע לכך, לא הוכח שהייתה הנחיה כזו מצדו והראיות לא הציגו מעל ספק סביר כוונה לשימוש פרטי.

 

זקן, לעומת זאת, הורשעה בשתי עבירות של קבלת דבר במרמה והפרת אמונים כשנקבע כי הוכח שידעה על גביית כספים עודפים ועל השימוש בהם לנסיעות אחרות. היא הורשעה בין היתר על סמך יומניה. בדומה ליתר הפרשות, היא בחרה לשתוק ולא לקשור אותו להתנהלות, באופן שמוגדר גם בימים אלה כהתנהלות שבמסגרתה "שכבה על הגדר" למען הבוס לשעבר. "עקב אי עדות זקן, היומנים קבילים נגדה ולא נגד אולמרט", ציינו השופטים.

 

פרשת טלנסקי והמעטפות

הפרשה השנייה בצרור האישומים הייתה קשורה לאיש העסקים האמריקני משה טלנסקי וכונתה "פרשת מעטפות הכסף". על פי כתב האישום, במשך 12 השנים שבהן כיהן כראש עיריית ירושלים וכשר התמ"ת קיבל אולמרט מטלנסקי מאות אלפי דולרים שלא דווחו כדין, חלקם במזומן בתוך מעטפות. בחלק מהמקרים, נטען, הועברו הכספים מטלנסקי לאולמרט באמצעות זקן. בסך הכול הועברו לאולמרט כ-600 אלף דולר.

משה טלנסקי בבית המשפט (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
משה טלנסקי בבית המשפט(צילום: מוטי קמחי)

עוד נטען באישום כי זקן ועו"ד אורי מסר, חברו של אולמרט ועורך דינו באותה תקופה, ניהלו "קופה סודית" שבה נשמרו הכספים שהתקבלו מטלנסקי, יחד עם כסף מזומן נוסף, וכי בתמורה ניסה אולמרט לקדם עסקים של טלנסקי. כתב האישום ייחס לאולמרט עבירות של מרמה והפרת אמונים, וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.

 

השופטים זיכו את אולמרט מפרשת טלנסקי וציינו: "הגענו למסקנה, אף שהונח בסיס לניגוד העניינים, כי הפגיעה לא הייתה בעוצמה כדי להפוך לאירוע פלילי... אין ראיה שנעשה שימוש פרטי בכספים שהחזיק מסר ב'קופה הסודית'".

 

פרשת מרכז ההשקעות

הפרשה השלישית שהוגשה למחוזי בירושלים - שהייתה היחידה עד כה שבה הורשע אולמרט - קיבלה את השם פרשת "מרכז ההשקעות". השופטים קבעו שבעת שהיה שר התעשייה, המסחר והתעסוקה, בשנים 2006-2003, פעל אולמרט בניגוד עניינים ובדרך פסולה כשהתערב בהליכים ובהחלטות במרכז ההשקעות (גוף באחריות המשרד שמעודד הקמה והרחבה של מפעלים באמצעות מענקים והטבות).

 

נקבע כי אולמרט פעל באופן פסול כשקידם את ענייניהן של כמה חברות שיוצגו על ידי מקורבו, עורך הדין מסר. "עוצמת הקרבה העמידה את הנאשם במצב של ניגוד עניינים חריף בין מעמדו למחויבותו לעו"ד מסר", ציינו השופטים בהכרעת הדין, והרשיעו את אולמרט בהפרת אמונים. נגזר עליו מאסר על תנאי של שנה למשך שלוש שנים וקנס של 75,300 שקל.

 

הערעורים

הפרקליטות ערערה לבית המשפט העליון הן על הזיכויים של אולמרט בפרשות טלנסקי וראשונטורס, והן על העונש בפרשת מרכז ההשקעות. ביולי 2013 התקיימו בעליון שני דיונים מול הרכב של חמישה שופטים בראשות הנשיא אשר גרוניס. ההכרעה בערעור בנוגע לפרשת טלנסקי טרם התקבלה. בינתיים דחקו השופטים בצדדים לסיים את טענותיהם בפרשת ראשונטורס, שלגביה קבע המחוזי קביעות עובדתיות נחרצות, ונדיר שבמקרים כאלה הופך בית המשפט העליון הכרעה של המחוזי.

 

הפרשות שלא הבשילו לכתבי אישום

לפני שלוש הפרשות שמחכות לתוצאות הערעור, ופרשת הולילנד שמחכה להכרעה, התנהלו בעבר שלושה תיקי חקירה נוספים נגד אולמרט. באוגוסט 2012 החליטה הפרקליטות לסגור את תיק "המינויים הפוליטיים". החקירה בנושא נפתחה ב-2007 בחשד לביצוע מינויים ברשות לעסקים קטנים בזמן שאולמרט שר התמ"ת, והורחבה לחשד למינויים רבים נוספים במסגרת תפקידים אחרים במשרדי האוצר והתקשורת.

 

בפרקליטות טענו שקיימות ראיות לכאורה לאשמה, אך לבסוף נימקו את סגירת התיק בסיבות שונות, אחת המרכזיות שבהן הייתה הדמיון לפרשת הולילנד ולפרשת מרכז ההשקעות.

 

ב-2009 סגר היועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז, את תיק "הבית ברחוב כרמיה". אולמרט נחשד שבעת שכיהן כשר התמ"ת הוא קנה בהנחה משמעותית בית לשימור ברחוב כרמיה 8, בשכונת המושבה הגרמנית בירושלים. אולמרט נחשד שבתמורה קידם את פרויקט הנדל"ן בעירייה, תוך התערבות בהליכים לקבלת ההיתרים.

 

מזוז ציין בעת סגירת התיק שאמנם טיפול העירייה בפרויקט ברחוב כרמיה היה חריג ולא שגרתי ואף השפיע על התנהלותם של גורמים בעירייה, שידעו על הרכישה של אולמרט, אולם לא נמצאו ראיות מספיקות לכך שפעילות זו נבעה מהתערבותו של השר דאז.

 

כמה חודשים קודם לכן סגר פרקליט המדינה דאז משה לדור תיק נוסף שבגינו נחקר אולמרט וכונה "פרשת בנק לאומי". הפרשה נחשפה על ידי החשב הכללי באוצר לשעבר, ד"ר ירון זליכה. אולמרט נחשד שבמהלך הפרטת הבנק, בהיותו ממלא מקום שר האוצר בממשלת אריאל שרון, הוא היטה את המכרז לטובת מקורבו, איש העסקים האוסטרלי פרנק לואי.

 

אולם גם תיק זה לא הגיע לבית המשפט. בהמלצת המשטרה קבע פרקליט המדינה משה לדור כי גם אם אולמרט פעל בפרשה זו בעודו מצוי בניגוד עניינים, עוצמתו הייתה נמוכה יחסית, וגם אם סטה במידת מה מהשורה הרי שהסטייה הייתה מוגבלת.

פורסם לראשונה 30/03/2014 20:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
אהוד אולמרט
צילום: מוטי קמחי
מומלצים