יפן: מפוני האסון הגרעיני שבים לערי רפאים
שלוש שנים חלפו מאז שרעידת אדמה וצונאמי גרמו להתכת כור גרעיני בפוקושימה ולפינוי יותר מ-100 אלף איש. לראשונה מאז האסון מתירות הרשויות לחלק מהמפונים לשוב לבתיהם בשעה שרבים אחרים עדיין חסרי בית
אין כמו בבית: בפעם הראשונה מאז רעידת האדמה, הצונאמי והאסון הגרעיני ב-2011 התירו הרשויות ביפן לתושבים לשוב לחיות בבתיהם באזור מחוז פוקושימה אחרי שפונו מהם לפני שלוש שנים.
3 שנים לאסון המשולש ביפן: האחדות נסדקת
עוד חדשות בעולם :
דילמת הסטודנטים הזרים: אוכל או ספרים
משחקי הכס: המלך חולה, קרב ירושה בסעודיה
עלה ביוקר. הניתוח הפלסטי הזול הרג צעירה
פשט מדים ועלה על טרנינג: חיי האזרח סיסי
ההחלטה שנכנסה היום (יום ג') לתוקפה נוגעת ל-357 בני אדם ב-117 בתי אב שנמצאים בקצה העיר טאמורה, שעל פי קביעת הרשויות רמות הקרינה הרדיואקטיביות בה נמוכות מספיק בשביל לגור במקום. אלא שרבים מהמפונים עדיין לא החליטו אם לשוב לבתיהם בגלל חששם מהקרינה ובעיקר מהשפעתה על הילדים.
יותר מ-100 אלף בני אדם נעקרו מבתיהם באזור פוקושימה ב-11 במרס 2011, אחרי שרעידת אדמה בעוצמה של 9.0 דרגות בסולם ריכטר וצונאמי אדיר הובילו להתכת הכור הגרעיני "דאי-יצ'י" ולפליטה של קרינה רדיואקטיבית. רבים מהמפונים עדיין גרים במבנים ארעיים או עם קרובי משפחתם, וחלק מהם בחרו להתחיל חיים חדשים במקום אחר ביפן.
"רוצים לחזור לנהל חיים תקינים"
אזורים שהיו בתוך שטח הפינוי הפכו לערי רפאים וכוסו בעשבים שוטים. הביקורים בהם הורשו בעבר לזמן קצר, אך כיום כבר חיים בהם כ-90 בני אדם אחרי שקיבלו אישור מיוחד. הרשויות המקומיות מתכננות להקים חנויות ובתי ספר חדשים באזורי הפינוי עבור המפונים ששבים לבתיהם.
"אנשים רוצים לחזור ולנהל חיים תקינים, סוג של חיים שבו הם יכולים לחוש את רגליהם על הקרקע", אמר יוטארו אקוי, תושב טאמורה שעובד בארגון לא-ממשלתי שמפקח על שיקומה של העיר.
רוב שטחה של העיר טאמורה נמצא מחוץ לאזור הפינוי שמשתרע על פני 20 קילומטרים. אוכלוסיית העיר מונה 38 אלף בני אדם, בהם מפונים שחיים במבנים ארעיים.
רק כעת, שלוש שנים אחרי האסונות הגדולים שפקדו את יפן, מקבלים המפונים פיצוי חודשי על סך 100 אלף ין יפני (אלף דולר). אנשים שבוחרים לשוב לבתיהם מקבלים מענק חד-פעמי בסך 900 אלף ין יפני (9,000 דולר) כתמריץ. הפיצוי החודשי ייפסק תוך שנה לתושבים מאזורים שהממשלה תחליט שבטוח מספיק לשוב ולגור בהם.
הענן הרדיואקטיבי שנישא מעל המתחם הגרעיני בפוקושימה לא התחלק באופן שווה וכמה אזורים מחוץ לאזור הפינוי עדיין לא בטוחים למגורים. הרשויות היפניות עורכות מבצע טיהור בקנה מידה חסר תקדים באזור פוקושימה, אולם כמה מקומות לא יהיו בטוחים למגורים עוד כמה עשורים.