שתף קטע נבחר
 

Let them study in English

המתנגדים לפתיחת מסלול ללימודי משפטים באנגלית בישראל מסרבים לקבל את העובדה שהעולם השתנה, ש"הגבינה זזה"

בשבוע הבא צפויה המועצה להשכלה גבוהה להכריע בבקשה שלנו לפתוח מסלול ללימודי משפטים לתואר ראשון בשפה האנגלית. הדיון הציבורי והסערה שעורר הנושא כמעט הסיטו את דעת הקהל מהיתרונות הרבים שטומנת בחובה התוכנית, הכוללים גם את חיזוק הקשר ביננו לבין יהדות התפוצות, כפי שהעידו על כך ראש הסוכנות היהודית נתן שרנסקי ופרופ' אלן דרשוביץ מאוניברסיטת הרווארד.

 

כאשר יזמנו את הקמת המסלול ללימודי משפטים באנגלית ראינו לנגד עינינו תוכנית אקדמית שתקדם את המחקר האקדמי בישראל ותעניק לסטודנטים זרים את האפשרות ללמוד משפטים כאן בישראל. בעקבות הפרסומים בנושא קיבלנו פניות רבות מצד יהודי צפון אמריקה ואירופה שביקשו לקרב בדרך זו את ילדיהם לעלייה לישראל, כי הנה נוצרה להם הזדמנות אמיתית ללמוד משפטים בישראל בשפתם.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

למגדל השן דרוש טיפול שורש / אומי לייסנר

עסקה מהגיהנום / שרה העצני כהן

 

פתיחת המסלול בשפה האנגלית תוביל לעליית צעירים יהודים איכותיים מרחבי העולם, שישביחו את שוק העבודה הישראלי ויוכלו לטעת שורשים בארץ. המתנגדים לתוכנית, שמתיימרים להציג עצמם "כשומרי השפה העברית", מיהרו לטעון בלהט כי "תוכנית ללימודי משפטים באנגלית היא לא פחות מסכנה קיומית לשפה העברית". שמעתם נכון, "סכנה קיומית".

 

למען האמת, תיארנו לעצמנו שיהיו מתנגדים לתוכנית, אבל לא חשבנו שהם יהיו דווקא אותם אנשים הנמנים על אלו שמעודדים עלייה של יהדות העולם לישראל. מה שהמתנגדים החמיצו הוא שהתוכנית כולה עוצבה באופן שתואם את התכנים שנלמדים בלימודים משפטים בעברית, והיא כוללת תרגום משמעותי של פסקי הדין וחוקים מעברית לאנגלית. כל זאת, כדי שהסטודנטים בתוכנית ילמדו את אותה תורה משפטית שעל ברכיה התחנכו עורכי הדין הישראליים. אבל המתנגדים בשלהם. "סכנה קיומית", הם טוענים.

 

אפשר להירגע. פתיחת המסלול ללימודי אנגלית לא תפגע בשפה העברית ולא תערער על קיומה - מעמדה איתן. אנחנו לא נמצאים בתקופה של מלחמת השפות של תחילת המאה ה-20. העברית היא השפה השגורה, שפת האם, של הרוב המכריע של הישראלים. מנגד, דווקא מלחמתם של "שומרי השפה" ברצונם הכן של צעירי יהדות העולם להתקרב אל הארץ, ללמוד בה, לעבוד בה, לטעת שורש ולהתפתח - היא שתפגע בגשר שאנו מנסים לבנות בינינו לבין צעירי יהדות העולם.

 

המתנגדים מחמיצים נקודה חשובה. לא ניתן לקיים תוכניות לחילופי סטודנטים מבלי ללמד באנגלית, לא ניתן לקיים שיתופי פעולה אקדמיים מבלי לדבר בשפה הגלובלית - אנגלית. ללא לימודים באנגלית לא נוכל לקיים שיח בין תרבויות לחשוף את הסטודנטים הזרים לתרבות הישראלית. ברור שאיכות האקדמיה הישראלית תלויה בשיתוף פעולה מוגבר עם האקדמיה בחו"ל. ההתנגדות תוביל לחסימת הדלתות של ההשכלה הגבוהה לאתגרי הגלובליזציה של המאה ה-21. היא שקולה למי שמסרב לקבל את העובדה שהעולם השתנה, ש"הגבינה זזה".

 

בשבוע הבא צפויה המועצה להשכלה גבוהה להכריע בבקשה שלנו לפתוח מסלול ללימודי משפטים בשפה האנגלית. אנו תקווה שהיא תקבל את ההחלטה הנכונה. לאקדמיה, לסטודנטים, וכן, גם לחזון הציוני.

 

פרופ' משה כהן-אליה משמש כדיקן הפקולטה למשפטים במרכז האקדמי למשפט ולעסקים ויוזם התוכנית ללימודי משפטים באנגלית.

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: louiz green
משה כהן-אליה
צילום: louiz green
מומלצים