לא חרק מעוך, אדם: פוסטרים נגד מל"טים
אמנים מפקיסטן החלו בפרויקט לפרישת פוסטרי ענק בשדות ועליהם דמויות של ילדים שהושפעו מהתקיפות האמריקניות: "מקווים שיעורר אמפטיה"
יוזמה חדשה של קבוצת אמנים פקיסטנים מנסה לייצר אמפטיה בקרב מפעילי מל"טים אמריקנים, שתוקפים במדינה וגורמים לעתים למותם של חפים מפשע, באמצעות פרישת פוסטרים ענקיים של ילדים שהושפעו מהתקיפות על שדות באופן שבו הם נראים היטב מהאוויר.
עוד חדשות בעולם:
ג'ורג'יה מתקדמת: נשף סיום לשחורים ולבנים
ניצולת רצח העם: "אנסו אותי וביקשו שאסלח"
השפלה לברלוסקוני: ראה עובדת סוציאלית
הפרויקט, שנקרא #NotABugSplat, הפיץ תמונה שצולמה מהאוויר על ידי מסוק זעיר ללא טייס של פוסטר שנפרש בשדה ועליו דמותו של ילדה שאיבדה את שני הוריה באחת מהתקיפות השנויות במחלוקת של ארה"ב בצפון-מערב מחוז חייבר-פחתונחווה. "Bug splat" (חרק מעוך) הוא מונח שבו עושים שימוש מפעילי מל"טים אמריקנים כדי לתאר את התמונה המתקבלת במצלמות הווידאו של קורבנות התקיפה בשטח.
"ניסינו להגדיל כמה שאפשר את התמונה כדי שהמצלמה תקלוט את מה שרואים למטה", אמר אחד האמנים מהקולקטיב, שביקש שלא להזדהות בשמו. "כשאתה מסתכל מלמעלה, האנשים למטה נראים כמו חרקים קטנים. רצינו להדגיש את ההבדל בין איך שאדם נראה כשהוא מופיע כנקודה קטנה על מסך לבין הפנים הגדולות שהדפסנו על הפוסטר. אנחנו מקווים שזה ייצור קצת אמפטיה וחשיבה מחדש".
מאז 2004, המחוזות השבטיים של פקיסטן, שגובלת באפגניסטן, הותקפו על ידי מל"טים אמריקניים, שלא כמו אף אזור בעולם. שתי המדינות הן מקום מושבם של לוחמי הטליבאן ואל-קאעידה. פקיסטן מתנגדת בחריפות לתקיפות וטוענת כי מדובר בהפרת ריבונותה שגורמת למותם של מאות חפים מפשע. לפי הלשכה לעיתונות חוקרת היושבת בלונדון (BIJ), תקיפות אלה הרגו לפחות 2,296 בני אדם ו-416 אזרחים. לפחות 168 מהקורבנות היו ילדים.
"הפוסטרים יעילים גם מגשם"
אך תומכי שיטת המל"טים חולקים על המספרים ומציינים כי התקיפות הצליחו להרוג יעדי טרור חשובים, בהם מנהיגי הטליבאן לשעבר בייטוללה מחסוד וחכימוללה מחסוד.
ארגון האמנים הפקיסטני הוקם בסיוע של אמן הרחוב הצרפתי JR, שמתכנן לחשוף דיוקנאות מרחבי העולם בפנתיאון של פריז, כחלק מהפרויקט שנקרא "Inside Out". האמנים תכננו להתחיל את הפרויקט שלהם בשנה שעברה באזור השבטי של צפון ווזיריסטן, אך עורך הדין שחזאד אכבר, המייצג את קרובי המשפחה של קורבנות המל"טים, הניא אותם מכך בשל הסכנות הרבות באזור.
במקום, חילק אכבר, שייסד קרן לזכויות אדם, את הפוסטרים לתושבים. "הם שמו
אותם על הגג כדי שכאשר המל"טים עפים מעל, האמריקנים ייראו את התמונות של הילדים... התושבים אוהבים את הפוסטרים כי הם גם יעילים נגד גשם", אמר.
תקיפת המל"ט האחרונה אירעה ב-26 בדצמבר, 2013 ובה נרגו שלושה לוחמים קיצוניים חשודים. בכלי תקשורת אמריקניים דווח לאחרונה שתקיפות המל"טים הוקפאו מאז כדי לתת לממשלה הפקיסטנית הזדמנות לשוחח עם מנהיגי הטליבאן ולהביא לסיום האלימות בת שבע השנים.
השיחות בין הצדדים החלו בפברואר והפסקת אש זמנית נכנסה לתוקף במרס. באופן רשמי מגנה פקיסטן את תקיפות המל"טים וטוענת כי מדובר באמצעי לא יעיל במאבק נגד הטרור המפר את ריבונותה. אולם לפי כמה מסמכים שהודלפו, סלחה פקיסטן בשיחות סגורות בעבר על השימוש בהם.