שתף קטע נבחר

 

מריחים שינוי: העולם מתקדם ללגליזציה

ענני עישון המריחואנה הנישאים ברוח מוושינגטון, קולורדו ואורגוואי הציתו דיון מחודש במלחמה בסם ברחבי העולם: ארגנטינה לוטשת עיניים למונטווידאו, מרוקו רוצה לאשר מחדש את גידול הקנביס שהותר עד שנות ה-50 ובג'מייקה הוקם איגוד מגדלים. בדרך ללגליזציה עוצרים באי-הפללה. מסע עולמי

בישראל עלתה לכותרות השבוע פרשת "הסמים והמפורסמים" שבמסגרתה נחקרו במשטרה השחקנים יהודה לוי וקרן מור ווהמפיק מוטי רייף בחשד לשימוש אישי במריחואנה. על פי נתונים שפרסמה משטרת ישראל, ב-2012 נפתחו 22,895 תיקים בגין החזקת סמים - כולל מריחואנה - המיועדים לצריכה עצמית. מתוכם נסגרו 17,381 תיקים והוגשו 5,254 כתבי אישום.

 

עוד חדשות בעולם:

איראן לא נכנעת: נלחם על מינוי השגריר

פרו-רוסים השתלטו על מבני ביטחון באוקראינה

אזהרת מסע לרוסים: המערב רודף אתכם

 

אולם בעולם המגמה הפוכה. מהלכי הלגליזציה של מריחואנה שהופעלו בוושינגטון, קולורדו ובאורוגוואי הציתו דיון מחודש על שינוי החוקים הקשורים האוסרים על החזקה של קנביס או שימוש בו במדינות רבות בעולם. פעילים רבים ללגליזציה מודים כי המומנטום ללגליזציה הולך ונבנה לקראת הוועדה שיקיים האו"ם על סמים ב-2016. בינתיים מריחים רוחות של שינוי מכיוון מקבלי ההחלטות: מנהיגים (אובמה: מריחואנה לא יותר מסוכנת מאלכוהול), ומחוקקים (11 ח"כים הודו כי עישנו בעברם). סוכנות AP סקרה לאחרונה את המצב החוקי של הקנביס בעולם ואת שינוי החשיבה כלפיו.

 

הכומר מארגנטינה שאחראי על המלחמה בסמים כבר בעד

החזקה בחומרים הנכללים בפקודת הסמים לשימוש אישי אינה מהווה עבירה פלילית, הודות לפסיקה של בית המשפט העליון במדינה ב-2009 שמצאה כי לגזור עונש מאסר על אזרחים שהורשעו בהחזקה של כמויות קטנות של סמים מפרה את החוקה של ארגנטינה, המגנה על פעולות במרחב הפרטי של האדם שלא גורמות נזק לאחרים.

ילדה צ'יליאנית מחזיקה שלט שעליו נכתב: "בצ'לט, המפוצ'ה (הילידים של מרכז צ'ילה) לא משקרים, עגני בחוק את המריחואנה. זאת על אף שהנשיאה בצ'לט הצהירה כי לא תלך בדרכה של אורוגוואי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ילדה צ'יליאנית מחזיקה שלט שעליו נכתב: "בצ'לט, המפוצ'ה (הילידים של מרכז צ'ילה) לא משקרים, עגני בחוק את המריחואנה. זאת על אף שהנשיאה בצ'לט הצהירה כי לא תלך בדרכה של אורוגוואי(צילום: EPA)

מאז עבדו המחוקקים על עיגון הפסיקה בחוק באמצעות הצעות הכוללות דה-קרימינליזציה וכן בחינה מחדש של חוקי הסמים במדינה. בדצמבר אמר הכומר הקתולי חואן קרלוס מולינה, שמונה לאחרונה לעמוד בראש הסוכנות למלחמה בסמים, כי דרוש לקיים דיון מהותי בשאלה אם על ארגנטינה ללכת בעקבות אורוגוואי ולהפוך את המריחואנה לחוקית.

 

ברזיל עם קופי אנאן: כן לאי-הפללה

שכנתה מצפון של ארגנטינה אינה מענישה את אזרחיה על שימוש אישי בסמים, אך סחר או הפצה של כמויות קטנות של חומרים הנכללים בפקודת הסמים של המדינה מהווים עבירה פלילית שהעונש עליה הוא עבודות שירות בקהילה או לקיחת חלק בסדנה בנושא התמכרות לסמים. אולם יש שטוענים כי החוק אינו ברור לגבי כמות הסם שעשויה להיחשב לשימוש אישי וכן שההחלטה אם יוטל עונש או לא ניתנת לשיקולו של השופט.


מריחואנה רפואית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מריחואנה רפואית(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

בנובמבר הצטרף נשיא ברזיל לשעבר פרננדו אנריקה קרדוזו לקריאתו של מזכ"ל האו"ם לשעבר קופי אנאן לדה-קרימינליזציה של שימוש בסמים ולמדינות להטיל רגולציה על סמים.

 

גואטמלה - המלחמה בסמים אסטרטגיה שנכשלה

אוטו פרז מולינה, נשיא גואטמלה, המדינה המשמשת כמדינת מעבר בסחר בקוקאין, היה בין המנהיגים שהודה מעל בימת האו"ם כי המלחמה בסמים היא אסטרטגיה שנכשלה. הוא הכריז כי מדינתו תלמד את הגישות השונות לסוגיה ושיבח את הניסויים "בעלי החזון" של וושינגטון וקולורדו – כמו גם את החלטתו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה לתת למדינות הללו אור ירוק. אולם במדינה חוק הסמים - המשית מאסר של ארבעה חודשים עד שנתיים על עבירות של החזקת סמים לשימוש אישי - עדיין בתוקף.

 

חשיש. למען החקלאים המרוקנים

המדינה הצפון-אפריקנית היא אחת מיצרניות החשיש הגדולות בעולם, וכמעט כולו מיוצא למדינות אירופה. עד שנות ה-50 היה חוקי לגמרי לגדל קנביס במדינה, על פי הוראת המלך. שתי המפלגות הפוליטיות המובילות מעוניינות כעת להפוך שוב את גידול הסם לחוקי עבור מטרות רפואיות ומסחריות.

 

המטרה היא לסייע לחקלאים קטנים להתפרנס בכבוד מיבולם, שנתונים כיום לרחמיהם של ברוני קרטלי הסמים ולניסיונות המשטרה לעצור אותם. מומחים מעריכים כי יש סיכוי, אמנם קטן, שהמדינה השמרנית תלך לכיוון של אי-הפללה של המשתמשים הפרטיים בזמן הקרוב מאוד.

 

מדינת בוב מארלי מקימה לובי

ג'מייקה משמשת כמקור עיקרי של מריחואנה בקריביים ועישון הקנביס הוא חלק בלתי נפרד בתרבות המקומית. החזקת הסם עדיין אינה חוקית ועשויה לכפות טיפול או גמילה של האדם הנתפס עמו. עם זאת, רוב המורשעים בעבירות סמים משלמים קנסות קטנים ולא מרצים עונשי מאסר.

לא נענשים אך הרישומים הפליליים נשארים לכל החיים (צילום: MCT) (צילום: MCT)
לא נענשים אך הרישומים הפליליים נשארים לכל החיים(צילום: MCT)

המגדלים התאגדו (צילום: MCT) (צילום: MCT)
המגדלים התאגדו(צילום: MCT)
אך למרות העונשים הקלים, צעירים רבים במדינה מחזיקים ברישומים פליליים המעיבים על עתידם בכל הקשור להעסקה במקומות עבודה. השינויים ללגליזציה שהחלו בארה"ב ובאורוגוואי יצרו מומנטום לפעילים שמקווים לחזות במהלך של דה-קרימינליזציה בארצם. בשבוע האחרון נחנך בג'מייקה איגוד מגדלי המריחואנה. באירוע שבו הושק הארגון השתתפו כ-300 בני אדם, בהם יזמים מתחום הרפואה, מחוקקים ואקדמאים, ומטרתו תהיה לשמש כלובי שידחוף להטלת רגולוציה על תעשיית הקנביס במדינה.

 

מכסיקו: שבירת הקרטלים

עשרות אלפי בני אדם נהרגו באלימות הקשורה במלחמות הסמים בשבע השנים האחרונות במדינה הידועה לשמצה בקרטליה, אך לגליזציה של מריחואנה טרם זכתה לתמיכת הנשיא אנריקו פנייה נייטו, למפלגתו או למפלגה השמרנית השנייה בגודלה במדינה. זאת למרות העובדה כי החזקת חמישה גרמים של מריחואנה או כמויות קטנות של סמים אחרים אינה מהווה עבירה פלילית מאז 2009.

מכסיקו תשמיד את קרטלי הסמים? חייל מכסיקני שורף מריחואנה והירואין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מכסיקו תשמיד את קרטלי הסמים? חייל מכסיקני שורף מריחואנה והירואין(צילום: AFP)
מכסיקו סיטי ליברלית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מכסיקו סיטי ליברלית(צילום: AFP)

בחודש פברואר הגישו מחוקקים ממפלגת השמאל, PRD, השלישית בגודלה בפרלמנט הצעת חוק ללגליזציה של מריחואנה רפואית שבין היתר תכיל היתר להחזקת הסם בכמות של 30 גרמים. במכסיקו סיטי, הליברלית יותר שמונה 8 מיליון תושבים, הציגו מחוקקים תוכנית שתאפשר לחנויות למכור עד חמישה גרמים של מריחואנה. התוכנית, שקיבלה את תמיכת ראש העיר, עשויה להשפיע על המאבק מול הממשלה הפדרלית.

  

הגישה האמסטרדמית מתרחבת

זה עשורים רבים שהולנד נחשבת למדינה הליברלית ביותר בכל הקשור לחוקי הקנביס. החל משנות ה-70 אפשרה הולנד לפתוח "קופי שופס" שמוכרות מריחואנה במטרה להרחיק את משתמשי הסם מסוחרי הסמים, זאת למרות שטכנית, מכירת הסם אינה חוקית.

הולנד חוזרת בה. אמסטרדם ממש לא (צילום: AP) (צילום: AP)
הולנד חוזרת בה. אמסטרדם ממש לא(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מאז 2012 החלה הממשלה לסגת מעט מהמדיניות המתירנית: לזמן קצר חויבו אזרחים להחזיק ב"אישור לקניית מריחואנה" ומכירת הסם לתיירים נאסרה. אולם כמה ערים, בהן בירת תיירות הקנביס, אמסטרדם, דחו את האיסור על מכירת מריחואנה לתיירים וראשי 35 ערים הצטרפו לקריאה ללגליזציה של גידול הסם.

 

וושינגטון וקולורדו תחילה. מי הלאה בארה"ב?

המדינה שהפכה את המושג "מלחמה בסמים" לערך עליון הייתה הכוח המרכזי מאחורי האמנה הבינלאומית נגד ייצור והפצה של סמים שנחתמה ב-1961 ושעליה חתומות 184 מדינות. במשך עשורים ארצות הברית דרשה מאומות אחרות לשתף עמה פעולה במלחמה בסמים ולא - להסתכן באובדן סיוע החוץ שהיא מספקת להן.

 

למרות דרישה זו מדינות לטיניות מדרום אמריקה, הסובלות תדיר מאלימות כתוצאה מהמלחמה בסמים, הן שמספקות את תיאבונם ההולך וגדל של האמריקנים לקוקאין, למריחואנה ולחומרים נוספים, ומדינות אלה אף מתחו ביקורת על ארה"ב בשל כך. מאז 1996, כמעט מחצית מהמדינות אפשרו שימוש רפואי במריחואנה למרות החוקים הפדרליים שאוסרים זאת, וכמה מדינות נוספות שוקלות ללכת בעקבות וושינגטון וקולורדו ולהפוך את השימוש האישי לחוקי.

עמלים על העלים. קולורדו (צילום: AP) (צילום: AP)
עמלים על העלים. קולורדו(צילום: AP)

גם במישיגן קוראים ללגליזציה (צילום: AP) (צילום: AP)
גם במישיגן קוראים ללגליזציה(צילום: AP)

ארץ שבה הכול מותר. אורגוואי (צילום: AP) (צילום: AP)
ארץ שבה הכול מותר. אורגוואי(צילום: AP)

 

הכול כאן חוקי: אורגוואי

בדצמבר הפכה אורגוואי לאומה הראשונה שאישרה לגליזציה של מריחואנה תחת רגולציה של הממשלה.

המטרות שעומדות בפני הנשיא חוסה מוחיקה הן להרחיק סוחרי סמים מעסקי הקנביס ולהביא לצמצום הצריכה על ידי יצירת סביבה חוקית, בטוחה ושקופה שבה תוכל המדינה לפקח על כל ההיבטים של השימוש במריחואנה.

 

עד אפריל צפויה המדינה לעגן בכתב את הוראות הרגולציה על הסם. כל אזרח שאינו קטין באורוגוואי יוכל - עם רישומו וקבלת רישיון - לבחור בין שלוש אופציות: לגדל צמחים בבית, להצטרף למועדון מגדלי מריחואנה או לקנות סיגריות מריחואנה בבתי מרקחת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מריחואנה רפואית באורגון, ארה"ב
צילום: רויטרס
מומלצים