סודי ביותר: צפו בשיגור לוויין ריגול אמריקני
טיל שגובהו 58 מ' שוגר מפלורידה כדי להציב לוויין בחלל. דבר לא נחשף עד כה על היכולות, המסלול, המשימה והמטרות של הלוויין. מה סבורים המומחים?
יממה בלבד אחרי שיגור לוויין הריגול "אופק 10" מפלמחים, גם ארצות הברית שיגרה לוויין ריגול לחלל - והפרטים על אודות לוויין זה אפילו יותר חסויים. טיל "אטלס 5" שוגר ביום חמישי מבסיס חיל האוויר האמריקני קייפ קנוורל, פלורידה, כדי להציב בחלל את הלוויין NROL-67. צפו בשיגור ובדקות הראשונות שאחריו.
הטיל העצום אטלס, שגובהו 58 מטרים (שווה ערך ל-20 קומות), נבנה על ידי United Launch Alliance, חברה המשותפת ללוקהיד מרטין ולבואינג. הוא שיגר את הלוויין עבור ה-NRO, משרד הסיור הלאומי. הסוכנות החשאית, שנוסדה ב-1961 ודבר קיומה פורסם יותר מ-30 שנה לאחר מכן, מפתחת, בונה ומפעילה את צי לווייני הריגול של ארצות הברית.
השידור נקטע 5 דקות אחרי השיגור
דבר לא ידוע פומבית על לוויין המודיעין NROL-67, על יכולותיו, מסלולו, משימתו או מטרותיו. כחלק מסודיות המשימה, חמש דקות אחרי השיגור נקטע השידור. ב-"USA טודיי" נכתב כי חובבי אסטרונומיה, שעוקבים אחר לוויינים, סבורים כי זהו לוויין SIGINT (מודיעין אותות), לוויין בעל מסלול קבוע סביב כדור הארץ, שחג בגובה של 36 אלף ק"מ מעל קו המשווה.
לווייני מודיעין אותות מיועדים לזיהוי תשדורות רדיו, מכ"מים ומערכות אלקטרוניות אחרות. ההערכה שמדובר בלוויין מסוג כזה נובעת מסוג הטיל ששוגר, המסה המוערכת של הלוויין והעובדה שמסלול השיגור פונה מזרחה מקייפ קנוורל. ניתוח זה התבסס גם גם על כך כי בקונפיגורציה זו של אטלס 5 נעשה שימוש רק פעם אחת עד היום - בשיגור הטיל שהוביל את רכב החלל "קיוריוסיטי" למאדים בנובמבר 2011.
למנוע פגיעת הטיל באזור מיושב
השיגור תוכנן במקור ל-25 במרס, אבל תקלה במערכת המכ"ם שאמורה לעקוב אחר הטיל במהלך מעופו הוביל לדחייה. בסוכנות הידיעות רויטרס נכתב כי חיל האוויר האמריקני השתמש במכ"ם חלופי, ובינתיים נמשכות פעולות התיקון של המערכת התקולה. המכ"ם הוא חלק ממערכת בטיחות שמטרתה להבטיח כי טיל שיצא מכלל פעולה לא יסכן אזורים מיושבים. אם הטיל יוצא מהמסלול המתוכנן שלו, ניתן לגרום מהקרקע להשמדתו, כך שהשברים ייפלו באוקיינוס. הבעיה במכ"ם מנעה גם שיגור מתוכנן של נאס"א ב-30 במרס, שיתקיים בסופו של דבר מחרתיים.
יממה לפני השיגור מקייפ קנוורל, שוגר מפלמחים אופק 10, וגם במקרה זו הוכתר השיגור בהצלחה.
אופק 10, לוויין מכ"ם שיכול לצלם בכל תנאי מזג אוויר, ישמש את יחידת הלוויינים 9900 של אגף המודיעין בצה"ל בהעברת תמונות מכל נקודה ברחבי העולם, ובעיבוד הפריטים לתלת ממד ורזולציה גבוהה.
פרט לארצות הברית ולישראל, יש רק לעשר מדינות אחרות בעולם יכולת מלאה בחלל - שיגור ולוויינות. מדינות אלו הן רוסיה, סין, צרפת, איטליה, בריטניה, הודו, דרום קוריאה, יפן, אוקראינה ואיראן.