איראן: יש הסכמה, נצמצם הייצור בכור באראק
איראן מציעה לתכנן מחדש את כור המים הכבדים, כך שיוכל לייצר חמישית מכמות הפלוטוניום שתוכנן לייצר. באיראן מקווים שבכך ישימו קץ לחששות במערב שהפלוטוניום הזה ישמש לייצור נשק גרעיני
ראש הסוכנות האיראנית לאנרגיה אטומית עלי אכבר סאלחי הודיע אמש (שבת) כי המחלוקת סביב כור המים הכבדים באראק "למעשה נפתרה". כך דווח בטלוויזיה האיראנית.
עוד חדשות בעולם:
אבל בד' קוריאה: חילוץ הגופות יימשך חודשים
דיווח: עשרות נפגעים בתקיפה כימית בסוריה איראן: מטוס אמריקני? הוא בכלל של גאנה
איראן הציעה לתכנן את הכור מחדש כך שיוכל לייצר חמישית מכמות הפלוטוניום שהוא תוכנן לייצר. לפי הדיווח, השינוי הזה ישים קץ לדאגות במערב שהפלוטוניום מהכור באראק ישמש לייצור נשק גרעיני. איראן והמעצמות עדיין מנסות להגיע להסכם קבוע בעניין תוכנית הגרעין. לפי ההסכם הזמני, אישרה איראן לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לבקר במתקניה - כולל באראק.
בראיון לערוץ הטלוויזיה "אל-עאלם" ציין סאלחי כי איראן סיימה לדלל יותר מ-200 ק"ג של אורניום מועשר במסגרת הבנות הסכם הביניים.
העסקה בין איראן למעצמות עשויה להביא לכך שטהרן תקצץ במספר הצנטריפוגות שלה ותשנה את עיצוב המתקן החדש באראק, לצד פיקוח צמוד יותר של פקחי האו"ם. סאלחי הוסיף כי "הצענו גם להגדיל את מספר הצנטריפוגות בהדרגה כדי שנוכל לייצר 30 טונות של דלק גרעיני במתקן בבושהר". הוא ציין כי בהצעה הובהר כי מספר הצנטריפוגות הקיימות - 20,000 - לא ישתנה ב-5-4 שנים הקרובות. טרם התקבלה תגובת המעצמות לתוכניתה של איראן.
הכור באראק, שנמצא 340 קילומטרים דרום-מערבית מטהרן, יכול לספק לאיראן יכולת פלוטוניום שניתן לעשות בה שימוש כדי לייצר פצצה גרעינית. טהרן מתעקשת כי מטרת המתקן באראק, שבנייתו מפוקחת על ידי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, היא לצורכי מחקר רפואי.
השיחות יחודשו בחודש הבא
בחודש הבא צפויות שש המעצמות ואיראן לחדש את השיחות הטכניות על הסכם הגרעין בניו יורק. סגן שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י אמר כי השיחות ייערכו ב-9-5 במאי. בחודש שעבר אמר עראקצ'י כי איראן לא תשבית את המתקן באראק, אך תנקוט צעדים ל"הרגעת" המערב בנוגע לפעילויות בו.
השבוע הודיעה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) כי איראן נטרלה חצי ממאגר האורניום המועשר שלה. התפתחות זו משאירה את איראן עם כמות פחותה משמעותית מהאורניום המועשר ברמה של 20% שהיא זקוקה לו כדי להשיג נשק גרעיני.
אחרי ההסכם ההיסטורי שנחתם ב-11 בנובמבר בין איראן למעצמות על תוכנית הגרעין, נחתמה גם עסקה
בין סאלחי לבין ראש סבא"א, יוקיה אמאנו, שהציגה מפת דרכים ליישום ההסכם. פקחי סבא"א ביקרו באראק בדצמבר ובמהלך ביקורם נפגשו עם בכירים מהסוכנות האיראנית לאנרגיה אטומית וביקרו במתקני הגרעין. במסגרת ההסכם שנחתם בנובמבר הקפיאה איראן את העשרת האורניום עד לרמה של 20% בתמורה להקלה בסנקציות.
בתוך כך, ממשיך נשיא איראן לייצר כותרות פייסניות. ביום חמישי האחרון התקיים במדינה מצעד צבאי ולפי הדיווחים בסוכנויות הידיעות, שלא כמו קודמו בתפקיד, מחמוד אחמדינג'אד, חסן רוחאני לא השתמש בנאומו כדי לתקוף ישירות את ארה"ב ואת ישראל. "אמרנו לעולם במהלך שיחות הגרעין ואנחנו חוזרים על כך שאנחנו לא תומכים בשום פעולה תוקפנית... אנחנו תומכים בדיאלוג", אמר.