שוויץ: שכר המינימום יהיה 86 שקל לשעה?
משאל עם שיערך בקרוב בשוויץ יקבע האם יונהג שכר מינימום בגובה 22 פרנק שוויצרי (כ-86 שקל) לשעה או 4,000 פרנק (כ-15,760 שקל) לחודש. אם האזרחים יכריעו בעד - שוויץ תהפוך למדינה עם שכר המינימום הגבוה בעולם. בינתיים הסירו דאגה מלבכם - 90% מהעובדים בשוויץ מרוויחים יותר כבר היום
האם שוויץ בדרך לשכר המינימום הגבוה בעולם? השוויצרים יכריעו במסגרת משאל עם לאומי שייערך ב-18 במאי, האם לקבוע שכר מינימום במדינה שיעמוד על 22 פרנק שוויצרי (כ-86 שקל) לשעה או 4,000 פרנקים (כ-15,760 שקל) לחודש. זאת למרות שכבר היום 90% מהעובדים במדינה מרוויחים סכום גבוה יותר משכר המינימום המוצע.
חלק ניכר מהמעסיקים במדינה חוששים כי הגדרת שכר מינימום כלל-ארצי לראשונה בשוויץ תוביל לעלייה גורפת במשכורות במשק. אם ההצעה אכן תעבור - לאחר שקלול שער המטבע וכושר ההשתכרות, השכר המוצע יהיה שכר המינימום הגבוה ביותר בעולם.
רק 10% מרוויחים פחות מ-4,000 פרנק
על פי דו"ח של לשכת הסטטיסטיקה השווייצרית משנת 2010, רק כ-10% מהעובדים במשרה מלאה בשווייץ מקבלים שכר ברוטו נמוך מ-4,000 פרנק. על פי נתוני ה-OECD, אם שכר המינימום אכן יאושר, הוא יעמוד על שווי של 14.01 דולר לשעה אחרי שקלול של כושר ההשתכרות עם יוקר המחייה. לשם השוואה - שכר המינימום בלוקסמבורג וצרפת עומד לאחר שקלול כזה על 10.6 דולר לשעה ובאוסטרליה - 10.2 דולר לשעה.
החברות הגדולות שבסיסן נמצא בשוויץ כמו נסטלה, חברת התרופות נוברטיס וחברת השעונים סווטש, מתנגדות לצעד, בטענה כי הוא יפגע בכלכלה. חלק מהחברות מתנגדות לשכר המינימום כי לטענתן הוא יוביל לקיצוץ במשרות ולהחמרה בתנאי העבודה.
הממשלה הפדרלית מתנגדת לשכר מינימום לאומי, בטענה כי הוא יגרום ליותר נזק מתועלת ופועל יוצא ובלתי נמנע שלו הוא עלייה ברמת האבטלה. לדברי בכירים בממשלה, שכר מינימום אחיד יגולגל אל הצרכנים בצורה של העלאות מחירים ויוביל בסופו של דבר לפיטוריהם של בעלי שכר נמוך שלא ישתלם עוד להעסיקם. בנוסף הם טוענים כי בעלי שכר של 4,000 עד 6,000 פרנק - 40% מכוח העבודה במדינה, צפויים לבקש העלאה בשכרם.
התומכים המרכזיים בהצעה הם איגודי העובדים הגדולים בשווייץ, שטוענים כי רמת השכר צריכה להשתוות ליוקר המחייה במדינה שהוא מהגבוהים בעולם. "במונחים כלכליים אם הממשלה מאפשרת למעסיקים לשלם שכר נמוך לעובדיהם, מדובר בראייה לטווח קצר", אומר פול רכשטיינר, חבר המפלגה הסוציאל דמוקרטית בפרלמנט וחבר הוועדה היוזמת של ההצעה. "אם האזרחים העובדים לא יהיו מסוגלים להתקיים בכבוד מהמשכורות המשולמות להם - זה יהיה מצב גרוע מאוד".