העתיד טמון בסטארטאפים: יצואנים יוצאי דופן
אקסייט מתקינה מערכות למניעת התרסקות מטוסים, קיימא נלחמת ברעב בעולם באמצעות צמחים חזקים יותר, מערכת של אייץ' טי אס מותקנת במעברי גבול, ואיי. בי. דנטל מייצרת שתלים מטיטניום. אל תתנו לשמות להטעות אתכם: מדובר בשש יצואניות ישראליות שכדאי לעקוב אחריהן
לא ניתן להמעיט בחשיבות פיתוח חברות יצואניות חדשות בישראל. העניין הציבורי בהן קשור גם לעובדה שהן מגייסות לרוב כח אדם בהיקף גדול ומפרנסות משפחות רבות בישראל. לפני כשנה וחצי תיארתי 17 חברות ישראליות שניתן בהחלט לכנותן יצואניות יוצאות דופן, בעלות טכנולוגיות מיוחדות, לעיתים ייחודית בעולם, ככאלה שפורצות לשווקים חדשים, פועלות בנישות מעניינות, מגלות צמיחה מהירה ומגייסות כח אדם ישראלי רב.
לכתבות הקודמות בסדרה:
כל חברה יצואנית באשר היא התחילה בקטן. מדינת ישראל זקוקה להמשיך ולתמוך באותם יצואנים קטנים על ידי הגדלת התקציבים למכון היצוא ולנספחים המסחריים, שמאפשרים ליצואניותקטנות חשיפה בינלאומית בתערוכות, יצירת קשרי מסחר מהירים, השתתפות במשלחות ממוקדות ועזרה שוטפת שחוסכת כסף רב שהיצואנים כה זקוקים לו בשלבים הראשונים.
לפניכם שש חברות שהן יצואניות יוצאות דופן. בהמשך נספק עדכונים לגבי חלק מהחברות שהוזכרו בכתבות הקודמות והצליחו להתקדם באופן בלתי רגיל.
אקסייט XSIGHT - שתהיה לכם טיסה נעימה
מטוס קונקורד בטיסה 4590 של אייר פראנס התרסק ב-25 ביולי 2000 לתוך בית מלון צפונית לפריז. 100 הנוסעים, תשעת אנשי הצוות וארבעה ששהו במלון נהרגו. התחקירים גילו שחתיכת מתכת שנותרה על המסלול מהמראה של מטוס אחד לפני הקונקורד גרמה להתרסקות.
אקסייט שיצאה
מחממת ון ליר בירושלים, קיבלה השקעה גם מהמדען הראשי ויושבת כיום בראש העין,החלה לפתח את מוצר הדגל שלה, שמטרתו למנוע הישנות מקרים כאלה, עוד בשנת 2001, בעקבות ההתרסקות. אך רק בשנת 2009, ארגון ה-FAA האמריקאי (המקבילה למשל ל-FDA האמריקאי בתרופות) הוציא תקינה לתחום זה.
מכירות אקסייט החלו ב-2010 ומאז המערכת הותקנה בשדות התעופה של בנגקוק, נתב"ג, פריז ובוסטון. המוצר יחיד במינו בכך שהמיקום שלו הינו צמוד למנורות המסלול והטכנולוגיה שלו מורכבת מחיישני רדאר וממצלמה לגילוי עצמים על המסלול. החברה מנוהלת על ידי אחד המייסדים, יוצא חיל האוויר אלון ניצן, מונה כיום כ-55 עובדים ומכירותיה יגיעו לפי ההערכות לכ-15 מיליון דולר בשנת 2014.
קיימא – הדברת הרעב בעולם
גידול אוכלוסיית העולם כמו גם גידול במעמד הביניים במדינות העולם השלישי יביא לכך שב-40 השנים הקרובות, כמות המזון שהעולם יצטרך לייצר תהא כמו זו שחוואים ייצרו בעשרת אלפים השנים האחרונות. גם כמות הקרקע הניתנת לעיבוד הולכת וקטנה, לפיכך כמות המזון ליחידת קרקע תצטרך להיות גבוהה יותר ויהיה צורך בשימוש ביותר אנרגיה לצורך ייצורה. קיימא שמה לעצמה למטרה לייצר יבולים גדולים יותר ליחידת שטח על ידי שימוש ב"פטנט" של הטבע עצמו.
מדובר בהגדלת של כמות ה-DNA של הצמח שעוזרת לו להתמודד עם תנאי עקה קיצוניים. קיימא יוצרת צמחים חזקים יותר ובעלי יבול גבוה יותר. ראוי להדגיש - אין מדובר בהנדסה גנטית, מכיוון שלא מחדירים גן של אורגניזם אחר אל תוך הצמח. ההתעניינות בקיימא הינה כה רבה עד כי לראשונה, הבנק העולמי עצמו השקיע בחברה ישראלית. גם לו קאשינג אחד מיזמי ההון הסיכון הידועים בעולם, השקיע בה, מתוך כוונה שפתרונותיה יכנסו לשוק הסיני. החברה גייסה עד כה כ-60 מיליוני דולרים והמשקיעים בה הינם בעלי אורך נשימה רב המאפשרים לרוץ על מטרות לטווח ארוך.
קיימא, שהוקמה לפני שנים מעטות ובסיסה במושב שרונה בגליל התחתון, מייצאת כבר בהיקף העולה על 10 מיליוני דולרים בשנה. הרעיון העיקרי של קיימא הינו תוספת של 10% עד 30% יבול על שטח נתון והמודל העסקי שלה מבוסס על זכות השימוש בטכנולוגיה שפיתחה. עמית אבידוב ואלון לרנר פיתחו את הטכנולוגיה וד"ר דורון גל אחד המייסדים משמש כמנכל. מתקני החברה פרושים החל מן הגולן ועד הנגב וים המלח, אזורים בעלי תנאי אקלים קשים יחסית, על מנת לבחון את הפיתוחים תחת תנאי עקה החל משלג ועד יובש קיצוני.
קיימא מתמקדת בשני כיוונים עיקריים: מזון והאבסת בעלי חיים (תירס, אורז, חיטה) ויבולי אנרגיה (כמו קיקיון). בחטיבות השונות מיישמים את טכנולוגיית הכפלת הגנום וכן שיטות טיפוח שמאפשרות הכלאה של זנים שונים באותה משפחה. גם כמות ה-CO2 שצמחים מוכפלי גנום סופחים מהאוויר הינה גבוהה יותר מאשר בצמחים רגילים וזהו "אפקט ירוק" שמשחרר חמצן רב יותר לאוויר ואם הטכנולוגיה תהפוך לנפוצה, יתכן שתוכל להקטין בעתיד את אפקט החממה.
אייץ' טי אס HTS - האח הגדול עוקב
אתם נכנסים עם הרכב לחניון ומדפיסים כרטיס חניה. עמוד קטן דמוי זרקור תאורה מצלם את לוחית הרכב שלכם. בצאתכם, אתם משלמים במכונת התשלום ובהגיעכם למחסום הוא כבר מתרומם אוטומטית. יתכן מאוד שזה עמוד של חברת HTS. הפתרון הזה מאפשר לחניונים לשפר את יעילות החניון, כי הכול עובד מהר יותר, לחסוך במספר העובדים ולשפר את רווחיות החניון.
HTS הוקמה בשנת 1992. מדובר בחברה פרטית היושבת ביוקנעם ועוסקת בשני תחומים עיקריים: הראשון, זיהוי רכבים באמצעות לוחית הרישיון של הרכב. תחום זה יושם גם במעברי גבול, למשל זה שבין ארה"ב למקסיקו וכן במה שקרוי "עיר בטוחה" לגילוי רכבים חשודים. המערכות מזהות את לוחית הרכב ובעזרת ממשק למאגרי נתונים יודעות לומר למשל אם הרכב גנוב. המערכת גם משולבת בתחום הקרוי "עיר חכמה": רכבים מסוימים יכולים לחנות בחינם והיתר חייבים לשלם אגרה. המערכת של HTS מאפשרת לעיריות לבצע זיהוי של הרכבים ומשלוח גביה אוטומטית.
התחום השני קשור לנמלי-ים. מדובר במערכת חכמה שמצויה בכניסות הנמלים ויודעת לזהות את המשאיות הנכנסות והיוצאות ואת המכולות שהן נושאות. אבטחת נמלים הוא תחום מאד רגיש בכל מדינה ולא פלא אם כן שעל לקוחותיה נמנים גופים ממשלתיים במדינות רבות. לחברה כ-50 עובדים בישראל וחברות בנות בארה"ב והולנד. 95% מהמכירות מיועדות ליצוא והחברה מוכרת ביותר מ-40 מדינות בהיקפים המוערכים ביותר מ-10 מיליון דולר בשנה. מנכל החברה הינו פיל אלוביק ובשנת 2007 השקיעה בה החברה הבינלאומית פגאסוס קפיטל אדוויזורס.
מפל אנרגיה ירוקה - חיסכון אנרגטי ענק במתקני שפכים
מפל אנרגיה ירוקה שהוקמה בשנת 2007 ובסיסה בנשר, מביאה בשורה מהפכנית. המייסדים זאב פישר המשמש כמנכל וחנוך מגן, פיתחו טכנולוגיה שמפחיתה בצורה משמעותית את צריכת האנרגיה של טיפול בשפכים תעשייתיים ומוניציפליים. לב התהליך הינו ביולוגי, משמע, בקטריות המצויות באופן טבעי בשפכים עושות את העבודה באמצעות הזרמת הרבה חמצן לריאקטור ביולוגי והבקטריות מתרבות ואוכלות את המזהמים.
זהו תהליך של הנדסה כימית שמעורבים בה הרבה בקרה ולדעת לשלוט על כל התהליך. החדרת החמצן למים לתהליך הביולוגי מצריכה קרוב ל-80% מצריכת האנרגיה של כל תהליך הטיפול בשפכים. בכל העולם קיים מאמץ לייעל את החדרת החמצן למים. הייחוד של מפל הינו שהיא פיתחה עם פטנט רשום בכל העולם מתקן ציפה לאוורור בועות עדינות.
מתקן הציפה יכול להיכנס לכל ריאקטור קיים ולשדרג אותו מהשיטה הישנה של אוורור מכני לאוורור בועות עדינות (כמו באקווריום) ללא צורך בהפסקת הריאקטור ובהתקנה מאד מהירה. החיסכון המידי באנרגיה הוא עד 70% והחזר השקעה ללקוח הינו בן 3 ל-4 שנים. עם מעל 35 התקנות בארץ ובעולם, המערכת של מפל הוכיחה את עצמה שוב ושוב. החברה הצעירה גייסה ממשקיעים אנגליים קרוב ל-5 מיליון דולר ומכירותיה ב-2014 יגיעו להיקף של כ-2.5 מיליוני דולרים.
איי. בי. דנטל - טכנולגיות חדשניות לשיניים מושלמות
ישראל נחשבת למעצמת שתלי שיניים ויש בה חברות לא מעטות בתחום זה, אך איי בי דנטל ייחודית. החברה שהוקמה בשנת 2004, יושבת באשדוד, מעסיקה מעל 70 עובדים והינה בבעלות משפחת בר שלום, בניהולם של עופרה ואליעזר. החברה עוסקת בפיתוח ייצור ושיווק פתרונות דנטליים מלאים לרופאי השיניים בטכנולוגיות חדשניות.
איי. בי. דנטל חושבת על מכלול הצרכים של רופאי השיניים, לנוחות והצלחת הטיפול בצורה הבטוחה ביותר וללא כאבים. לשם כך החברה פיתחה תוכנה ייחודית המאפשרת לרופא השיניים לבחור את תוכנית הטיפול ולקבל און-ליין תכנון ממוחשב אינדיבידואלי בתלת מימד. בסופו של התהליך הרופא מקבל חבילה שלמה הכוללת סד בתלת מימד מודפס במכונה ומותאם אישית לצורכי המטופל ביחד עם כל הנדרש לניתוח.
זוהי החברה היחידה בעלת טכנולוגיה לייצור שתלים באמצעות אבקת טיטניום והדפסת לייזר בתלת מימד. אחד הפיתוחים יוצאי הדופן שלה הינו שתל מודפס הידרופילי עם שטח פנים בטכנולוגיית ננו, שהוכח מחקרית כמשפר את יכולת וקצב האיחוי בפה. חדשנותה יוצאת הדופן אפשרה לחברה לצמוח באופן מהיר מאד והיא מייצאת לכ-60 מדינות בהיקף שנתי של עשרות מיליוני דולרים. יתירה מזו, החברה סוגרת כיום בקצב מהיר חוזי ענק עם חברות בינלאומיות והיא גם הקימה מרכז הדרכה בינלאומי על מנת לשתף את לקוחותיה בידע הרב שברשותה.
ריסקו - כדי שתשנו בשקט בלילה
החברה שהוקמה עוד ב- 1978 על ידי משה אלקלעי, שמשמש מאז כיו"ר ומנכל והינו בעל המניות העיקרי, התפתחה עם השנים ליצואנית גדולה מאד שעל פי דאן אנד ברדסטריט, מגיעה להיקף יצוא של מעל 100 מיליון דולר בשנה. ריסקו מייצרת מערכות מוצרי אבטחה אלקטרוניים פיזיים במפעל חדיש אותו הקימה לפני מספר שנים בקרית גת.
מטה החברה ומרכז הפיתוח שלה יושבים בראשל"צ והיא מעסיקה כ- 700 עובדים, מתוכם כ-550 בישראל. מוצרי ריסקו, אותם היא מפתחת ומתכננת בעצמה, הינם מכשירי אזעקה חשמליים לבתים ועסקים, מערכות בקרת כניסה, תוכנות לשליטה ובקרה, גלאי הצפה, גלאי גז, גלאי עשן, חיישנים על בסיס מיקרוגל, חיישני חום וכן מערכות פיזיות לשליטה ובקרה.
ריסקו, המתחדשת כל הזמן ופועלת בשוק שהינו בוגר ותחרותי מאד, הצליחה להתברג למקום החמישי בעולם בתחום מערכות בקרת פריצה. זהו הישג גדול מכיוון שהשוק בתחום זה נשלט על ידי חברות ענק. יש לציין כי כל המערכות ריסקו מייצרת מחוברות בטכנולוגיות ענן שמאפשרות, באמצעות אפליקציות, לראות בשידור חי ולשלוט באופן ישיר באמצעות הסמרטפון, על מערכות האבטחה הביתיות והעסקיות. 97% מפעילות החברה הינה ליצוא והיא פועלת בכל העולם כשהשוק העיקרי מצוי באירופה.
עדכונים על החברות שהוזכרו בכתבות הקודמות:
דיפטק
החברה יצרה פטנט עולמי של חיבור בין הדפסה דיגיטלית ודיו קרמי שהופכת זכוכית ודיו לחומר עמיד שאינו משנה את צבעו בכל תנאי מזג האוויר.דיפטקה מוכרת עמדות עבודה שמייצרות זכוכית עם תמונות מודפסות עליה לפי בחירת הלקוח, הגדילה מאז הכתבה את היקף המכירות באופן דרמטי. החברה פתחה חברות בנות בארה"ב, אירופה וסין.
מכונות החברה הפיקו כבר מעל מיליון מטר מרובע של זכוכיות. החברה מצויה ב-46 מדינות וחמשת משרדי האדריכלות הגדולים והמשפיעים בעולם אימצו את הטכנולוגיה שלה.כח האדם בחברה עבר את ה-100 עובדים ובשנת 2013 קיבלה את פרס גינס למדפסת הדיגיטלית הגדולה ביותר ומדפסת זו תדפיס זכוכיות לפרויקט המגלומני ביותר בעולם - מדובר בהדפסת זכוכיות כשכל יחידה על שטח של כ-64 מ"ר.
טקדו
טקדו פיתחה תוכנה שמצליחה לזהות שינויים בדפוסי כמויות המים העוברות בצנרות. בצנרות ישנות בערים הגדולות, היקף איבוד המים מגיע עד כדי 30%. המערכת מאותתת לעיריות היכן יש דליפות ופיצוצים. מאז הכתבה זכתה בפרס הבינלאומי היוקרתי SUSTAINIA והציגה את פיתוחיה בפני הכנס השנתי של אייפאק, השדולה היהודית בארה"ב. לאחרונה קיבלה השקעה אסטרטגית בהיקף 6 מיליון דולר בהובלת חברת M3.
אנזימוטק
חברת הביוטקה תעשייתית בעלת שורת המוצרים הייחודית מתחום הליפידים, שמפתחת בישראל תעשיה מתחום חדש לחלוטין, הספיקה מאז הכתבה להנפיק פעמיים בנאסדק כאשר ההנפקה הראשונה היתה לפי שווי של כ-300 מיליון דולר וההנפקה השניה כבר בוצעה לפי שווי כפול של כ-600 מיליון דולר. קצב המכירות שלה טיפס ומגיע לכ-100 מיליון דולר בשנה.
קורנית דיגיטל
יצרנית מכונות הדפוס הדיגיטלי לתעשיית הטקסטיל הגדילה מאז הכתבה, על פי פרסומים, את היקף מכירותיה באופן דרמטי מכ-40 לכ-70 מיליון דולר בשנה, עם רווחיות של כ-10 מיליון דולר. היא מתעתדת להנפיק בקרוב בנאסדק ולנסות לגייס 100 מיליון דולר לפי שווי של 400 מיליון דולר.
גלטרוניקס
החברה שמייצרת מאות מיליוני אנטנות ללקוחות ענקיים דוגמת סמסונג, סיסקו ומוטורולה (מפעלי הייצור מצויים בעיקר באסיה ומטה החברה והמו"פ בישראל), הנפיקה לפני כחצי שנה בבורסה הקנדית וגייסה כ-50 מיליון דולר לפי שווי כולל של כ-150 מיליון דולר.
החברה התרחבה לתחום אנטנות תשתית DAS, כולן מותאמות לדור הרביעי (למשל באצטדיון נתניה לצופים יש אינטרנט גם כשהאצטדיון מלא) וסך מכירותיה עבר את ה- 80 מיליון דולר. לאחרונה זכתה במכרז להתקנת אנטנות באצטדיון הגדול באוסטרליה. החברה גם פיתחה טכנולוגיית אנטנות מובייל לדור רביעי שנותנות מענה לאתגרים חדשים של המפעילים.
קלטורה
חברת ההייטק שפיתחה אפליקציות וידאו לניהול יצירה ושיתוף של וידאו,השלימה לאחרונה סבב גיוס של 47 מיליון דולר, אחד מסבבי הגיוס הגדולים של חברה ישראלית ב-2014 ומכפילה את מצבת העובדים שלה לעוד כ-200 בישראל וברחבי העולם.
איטורו
החברה שמספקת רשת חברתית להשקעות באינטרנט והינה הגדולה מסוגה בעולם, מעסיקה מאז התפרסמה הכתבה עוד 50 עובדים וסך הכל כ-200 בישראל. מספר המשתמשים ברשת עלה כבר לכ-3.5 מיליון, מכל מדינה בעולם.
שמן מרוקאי moroccanoil
החברה שמבוססת על מכירות ברחבי העולם לסלוני טיפוח יופי של שמן ייחודי לטיפוח השיער, על בסיס פרי הארגן ורכיבים סודיים נוספים,הגדילה את מצבת כח האדם שלה לכ-450 ברחבי העולם מתוכם כ-200 בישראל. החברה עברה לרכוש את כל תוצרת שמן הארגן שהיא זקוקה לו ממגדלים ישראליים בנגב ומייצאת כבר ל-52 מדינות.
עדין שתלים
קצב הגידול השנתי המתוכנן לשנים הבאות הוא כ-35% אחוז והחברה כבר מוכרת ליותר מ-55 מדינות בעולם. זכתה לקבל את אות היצואן המצטיין (לשנת 2012 מידי נשיא המדינה ושר הכלכלה). עדין תשקיע בשנים הקרובות 60 מיליוני שקל בבניית מפעל חדש בגודל של כ-10,000 מטר בנוי.
קפיצי נורדיה
קפיצי נורדיה מוכרת קפיצים מכל הגדלים, הצורות, הסוגים והמינים, המותאמים ספציפית והעשויים מחומרים שונים החל מפלדת קרבון ועד נירוסטה, נחושת ופליז. החברה מרחיבה פעילותה בארה"ב וגם מקימה בשיתוף פעולה עם הטכניון והמדען הראשי מעבדה לבדיקות דינמיות של קפיצים ושסתומים.
הכותב הוא יו"ר רויטר מידן ומנכל חברת חיסונים פיננסים