מאמץ קטן חוסך 10,000 שקל בשנה למשפחה
סלולר, רכב, כרטיסי מועדון ועוד. יודעים לאן בורח הכסף? מחקר שבדק את הוצאותיהם של 700 משפחות ממעמד הביניים, מגלה כי במאמץ קטן ניתן לחסוך בממוצע כמעט 10,000 שקל בשנה למשק בית, וזאת על 3 סעיפי הוצאות בלבד. 700 משפחות חסכו יותר מ-16 מיליון שקל. אל תהיו פראיירים
כמה כסף בורח לנו בין האצבעות? הרבה. מסתבר שאם היינו משקיעים קצת מאמץ בבדיקת סעיפי ההוצאות שלנו, היינו יכולים לחסוך אלפי שקלים בשנה.
- משפחה בצמיחה: איך מתחילים לעשות סדר בהוצאות?
את האמירה הזו שמעתם אולי כבר לא מעט פעמים, אבל מעניין לראות כיצד זה קיים לא רק בתיאוריה, אלא גם בשטח, בבדיקה מקיפה של סעיפי ההוצאות בקרב כ-700 משפחות מהמעמד הבינוני.
חברת "החלק המשלים" העוסקת בייעוץ כלכלי, ערכה במשך שנתיים מחקר סטטיסטי על נתונים כלכליים של 683 משפחות. כל המשפחות שהשתתפו במחקר הן בנות 5 נפשות, שני בני הזוג עובדים ומשתכרים יחד מעל 14,000 שקל נטו, והן שרויות במינוס מתמיד (למעלה מ- 3 שנים) תוך גלגול הלוואות למימון הוצאות שוטפות.
הרצון היה למצוא דרך לסייע למשפחות הללו בניהול כלכלי שוטף ללא שינויים דרמתיים - כגון שינוי מגורים או ביטול/דחיית לימודים וכדומה.
למרות שהמחקר הקיף נתונים רבים, מעניין דווקא להתמקד בסעיפי ההוצאה ה"שוליים" של משקי הבית, שנותנים לנו הוכחה נוספת - עד כמה ניתן לצמצם הוצאות, בהשקעה שולית.
מהנתונים עולה שמשפחה ממוצעת מחזיקה 3.8 מכשירים סלולריים (הנתונים הם כמובן ממוצעים, כאשר בדרך כלל יש מכשיר לכל אחד מבני המשפחה מעל גיל 8), 1.1 קו טלפון ואינטרנט ביתי ו- 5.2 כרטיסי אשראי. ל- 100% מהמשפחות רכב משפחתי, כאשר ל- 43% יותר מרכב אחד ול- 32% רכב צמוד ממקום העבודה.
הוצאות תקשורת – יקר להיות בקשר
בסעיף ההוצאות בגין סלולר, הממוצע עמד על 536 שקל לחודש למשפחה, קו טלפון ביתי 244 שקל ואינטרנט 179 שקל (תשתית וספק), כך שסך ההוצאה לסעיפים אלה עמד על 959 שקל בממוצע.
"חשוב להבהיר כי ההוצאה הגבוה אינה נובעת רק מהישארות במסלול יקר או אי מעבר לחברה זולה יותר", מציינת שלומית יהב, מנכ"ל החלק המשלים, "אלא גם בגין רכישת מספר שירותים "זולים" כגון: שירותי גיבוי, הצבעות, משלוח MMS, השתתפות בהגרלות, חידונים, שלוחה ברכב, המספר הכפול ועוד".
לדבריה, בהליך שינוי קצר אשר כלל התנהלות אישית שונה, ביטול חלק מהשירותים וניהול מו"מ מול הספקים השונים ו/או מעבר לחברות מתחרות, הוזלו מוצרים אלה לכדי ממוצע של 320 שקל למשפחה (החבילה הזולה ביותר עמדה על 250 שקל). סך החיסכון הממוצע למשפחה עמד על כ- 630 שקל, שהם כ- 7,560 שקל בשנה, בהחלט סכום ראוי ומכובד.
כשכרטיס המועדון משנה צורה לכרטיס אשראי
המשפחה הממוצעת במחקר, החזיקה ב- 5.2 כרטיסי אשראי שרובם כרטיסים חוץ בנקאיים של מועדונים שונים. עלות החזקת הכרטיסים (ללא קשר לדמי החבר במועדון) עומדת על ממוצע של 43 שקל בחודש, (אם כי לרוב, בשנה הראשונה הם ניתנים בחינם).
נוסף על העלות השוטפת בגין החזקת הכרטיס, שילמה כל משפחה בגין חלוקה לתשלומים ו/או תשלומים דחויים כ- 36 שקל. סה"כ ההוצאה המשפחתית בגין כרטיסי אשראי עמדה על כ- 80 שקל בחודש.
"נראה כי זו הוצאה שולית", אומרת יהב, "אך באותה מידה היא מיותרת. אין סיבה לשלם על השימוש בכרטיסי אשראי, התשלום נגבה בשל אי שימוש או שימוש נמוך, אז אם אינכם משתמשים או שהשימוש מאוד קטן, מדוע מחזיקים בכרטיס? חשוב לציין גם שניהול מעקב משפחתי על 5 – 6 כרטיסי אשראי הוא קשה עד בלתי אפשרי וזהו מנגנון בטוח להגברת הוצאה לא מבוקרת.
"מהבדיקה מצאנו כי לרוב, החזקת כרטיס אשראי-מועדון אינו מוצדק ורוב הרכישות בכרטיס אינן קשורות למועדון אליו הצטרפה המשפחה. יתרה מכך, מהבדיקה עלה כי לרוב, ניתן להצטרף למועדון גם ללא רכישת כרטיס אשראי ורק בחלק קטן מהמקרים רכישת כרטיס האשראי- מועדון , מזכה בהנחות נוספות".
כמות הכרטיסים אצל אותן משפחות צומצמה ל- 2.7 למשפחה וההוזלה בגין כרטיסי אשראי עומדת בממוצע על 67 שקל בחודש, שהם כ- 800 שקל בשנה.
חיסכון גם בסעיף הרכב
סעיף הוצאות נוסף שהתברר כי ניתן לחסוך בו לא מעט הוא סעיף הרכב. "השונות שמצאנו בסעיף זה גבוהה למדי, הן בשל סוגי הרכבים והן בשל המבנה המשפחתי השונה ונסיון התביעות המשפיע על מחיר הביטוח. לכן ציינו רק את סכום ההוזלה הממוצע למשפחה ואת סיבותיו", אומרת יהב.
סך החסכון למשפחה עמד ע"ס של 1,240 שקל בשנה. השינויים שבוצעו : צמצום הביטוח לכמות המשתמשים בפועל ובמקרה שניתן לציינם רצוי נקובים בשם, ביטול נהג צעיר על הרכב היקר יותר במקרה של שני רכבים. סקר מחירים ומיקוח עיקש, כל שקל חשוב אך כמובן שחשוב לוודא שהכיסוי זהה ושהשירות לא ייפגע.
מסתבר שבאמצעות שינויים קלים יחסית וללא שינוי דרמתי בהתנהלות השוטפת, ניתן לחסוך מ- 3 סעיפי הוצאות שוליות, כ- 9,600 שקל בשנה ועוד לא כללנו סעיפים נוספים כגון : ביטוחים כפולים או עודפים, חשמל, מים, מזון, הלבשה, הנעלה, שימוש באשראי בנקאי, ועוד.
לשם המחשה, ההוצאה הממוצעת בגין טלויזיה בכבלים, אצל אותן משפחות שנבדקו, עומדת על כ- 460 שקל בחודש למשפחה, כאשר ניתן להפחיתה ל-280 שקל, חיסכון ממוצע של 180 שקל בחודש, שהם יותר מ-2000 שקל בשנה.
לדברי יהב, באמצעות השינויים שכל משפחה לקחה על עצמה, ממוצע החסכון הגיע לכדי 23,780 שקל בשנה - כמעט 2,000 שקל בחודש. "במהלך העבודה עם המשפחות מצאנו כי לרוב, גם משפחות שטרחו וערכו סקר מחירים לפני רכישה זו או אחרת, לא המשיכו בבחינה זו לאחר רכישה, ובפועל, במהלך השנים התשלום החודשי היה גבוה יחסית לעלות שניתן היה להשיג על אותו מסלול, או באלטרנטיבה דומה. בזכות הפעלת מנגנון הבחינה והמעקב, איכות החיים של המשפחות עלתה לאין ערוך ואנו מאמינים כי ככל שימשיכו בכך, הצלחתם הכלכלית רק תגדל."