שתף קטע נבחר

 

צה"ל נערך למבצע פינוי שלושה מאחזים בגדה

כחצי שנה לאחר שבג"ץ הורה לפנות 28 מבנים לא חוקיים, מתכוננים במערכת הביטחון למבצע נרחב שעשוי להתחיל עוד לפני סוף השבוע ולגרור תגובה אלימה מצד המתנחלים. גורם מדיני: מסמסו כל סיכוי להגיע להסכם

בימים הקרובים צפוי לצאת לדרך אחד מפינויי המאחזים הגדול של מערכת הביטחון בשנים האחרונות. בכירים במשרד הביטחון ובהם השר משה (בוגי) יעלון מנהלים לאחרונה מגעים עם נציגי המתנחלים בשומרון, בגוש עציון ובבנימין, במטרה להביא לפינוי עצמי מרצון של 28 מבנים לא חוקיים, מתוכם 16 מאוכלסים, במאחזים גבעת אסף, רמת גלעד ומעלה רחבעם.

 

 

המגעים מתנהלים כחצי שנה לאחר שבג"ץ הורה למדינה לפנות את המבנים שהוקמו על קרקע פלסטינית פרטית, או להוביל להסדרה של מאחזים שנבנו שלא כדין על קרקעות מדינה. בעוד שבמאחזים מצפה יצהר, נגוהות מערב וגבעת הרואה הגיעו לפתרונות הכשרת המבנים או פינוי עצמי לאחר הידברות עם נציגי המתנחלים, בשלושת המאחזים האחרים לא נמצא כל פתרון.

 

מועד פקיעת הזמן לפינוי המבנים, בהם בית כנסת ומקווה, הוא ביום ראשון הקרוב, אך בשל העובדה שצה"ל לא מפנה בשישי ובשבת, הפינוי צפוי להתממש עד ליל חמישי ויש חשש כי המתנחלים ינסו לפעול באלימות נגד כוחות הביטחון.

גבעת אסף. "תהיה נוכחות יהודית תמידית" (צילום: דודי ועקנין) (צילום: דודי ועקנין)
גבעת אסף. "תהיה נוכחות יהודית תמידית"(צילום: דודי ועקנין)

מאות חיילים, שוטרים, לוחמי מג"ב ונציגי מתאם פעולות הממשלה בשטחים נערכים למבצע, שיכלול הוצאת צווי שטח צבאי סגור למתחמי הפינוי, הצבת מחסומים בגזרות המאחזים ויצירת מעגלי אבטחה רחבים. בנוסף, נערכים במערכת הביטחון לתרחיש של תקריות "תג מחיר" אלימות מצד גורמי ימין קיצוניים נגד כוחות צה"ל או פלסטינים, וקיים חשש למעשי נקם ואלימות לפני, במהלך ולאחר הפינויים.

 

חשש נוסף הוא פגיעה במוסדות דת נוצריים כנקמה על הפינוי באופן שיביך את ישראל שבועיים לפני ביקור האפיפיור. במערכת הביטחון מעריכים כי גורמים קיצוניים יגיעו בשלב מוקדם לסביבת המאחזים כדי להפר את הסדר ולעכב את פעילות כוחות הביטחון.

 

השר יעלון ומתאם פעולות הממשלה בשטחים האלוף יואב (פולי) מרדכי לוחצים על נציגי המתנחלים לפנות את המבנים בעצמם כדי למנוע מראות של פינויים אלימים, דוגמת הפינוי מעמונה. "חצי שנה מסמסו נציגי המתנחלים את הסיכוי להגיע לפינוי מוסכם, וצפצפו על החוק למרות נסיונות ההידברות של מערכת הביטחון", אמר גורם מדיני. "אם ההידברות הובילה לתוצאות חיוביות, בהן הסדרת חלק מהמאחזים והפיכתם לחוקיים, אין סיבה שלא נגיע לפתרון פינוי מוסכם לפני המועד האחרון".

 

מוריה קניאל, גרושה עם שלושה ילדים שמתגוררת במעלה רחבעם, היא אחת מהמתנחלות שצריכות לעזוב את ביתה, אותו הקימה לפני ארבע שנים לאחר גירושיה, בהתאם להחלטת בג"ץ.

מוריה עם ילדיה (צילום: אביטל הירש) (צילום: אביטל הירש)
מוריה עם ילדיה(צילום: אביטל הירש)
 

"אני לא רוצה לגרום זעזוע לילדיי", אמרה. "יש מספיק מצוקה ומשפחות נזקקות במדינה הזו, מספיק אמהות חד הוריות ללא קורת גג התלויות בקצבאות, בבקשה אל תפילו אותנו למעגל הנוראי הזה. הביטו על ההרים החשופים מסביב, הביטו על שלושת הילדים המתוקים והמחייכים האלה".

 

קניאל הוסיפה וסיפרה כי בנתה את הבית בזמן שעבדה, למדה וגדילה את ילדיה. "הבית הפך לעוגן שמחזיק אותנו ונותן לילדים תחושת ביטחון", סיפרה.

 

יו"ר המועצה האזורית מטה בנימין, אבי רואה, אמר: "לשמחתנו הוחלט שבגבעת אסף תהיה נוכחות יהודית תמידית, למרות מאמציהם של ארגוני השמאל לראות בהרס המקום. יחד עם זאת, אין שום תועלת והצדקה בהחלטת בג"ץ לפנות את המשפחות והמבנים. צריך למצוא דרכים אחרות לפתור את המצב. בפינויים כאלה גם המפונים וגם הטוענים לבעלות יוצאים נפסדים. כך היה במגרון וכך יהיה גם בגבעת אסף. רכישת הקרקעות ופיצוי למי שיוכח כבעלים יכולים להוות פתרון ראוי ונכון. לצערנו, ארגוני השמאל מנסים לפגוע בהתיישבות ולא למצוא פתרונות אמיתיים".

 

מתנועת שלום עכשיו, שעתרה לבג"ץ נגד המאחזים, נמסר כי "פינוי המבנים מאדמות פרטיות שאליהן פלשו המתנחלים שלא כחוק היה צריך להיעשות לפני שנים ואין עוד מקום לפשרות או דחיות. בימים בהם נערי הגבעות מאיימים בפעילות תג מחיר, החובה לא להיכנע לאיומים ולפנות את המבנים גדלה שבעתיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביטל הירש
מוריה קניאל תיאלץ לעזוב את ביתה
צילום: אביטל הירש
צילום: AP
גבעת אסף
צילום: AP
מומלצים