20 דברים שחובה על כל הורה לדעת
פרכוסים, חנק, טביעה, חום גבוה, בעיות התפתחות ועוד שלל סכנות אורבות לילדיכם, שעליהם אתם רוצים לשמור יותר מכל. מה עליכם לעשות בשעת חירום וכיצד ניתן למנוע אותה? לרגל שבוע הבטיחות העולמי ד"ר איתי גל מביא לכם את 20 הדברים שאתם חייבים לדעת כדי לשמור על בריאות הילדים
"ילד הוא כמו מבוגר קטן". המיתוס הזה, שהיה שגור בפני הורים על פני עשורים, נשבר כבר מזמן. עולם הילדים שונה לחלוטין מעולם המבוגרים, וכך גם גופם, שמתנהג אחרת, פועל אחרת ומגיב אחרת. בדומה לכך הסכנות הצפויות לילדים מהעולם הסובב אותם או מעצמם שונות לחלוטין מאלו של עולם המבוגרים.
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>
עוד על גידול תינוקות בערוץ הורים :
הוא מתעורר כל יום ב-5 בבוקר. מה עושים?
זה עובד: תנו לתינוק לבכות עד שהוא נרדם
5 השלבים שירגיעו תינוק שסובל מגזים
זה יכול לקרות בשניות בודדות: רגע אחד שבו לא שמתם לב, ועולמו של הפעוט שלכם מתהפך, אם בשל סכנות האורבות לו דווקא מבית, או בשל בעיות רפואיות שונות שהתעלמתם מהן, או שחשבתם שאין להן חשיבות. מבין אלפי הנושאים החשובים ברפואת ילדים, אספנו את הדגלים האדומים המרכזיים, שכל הורה חייב לדעת כדי למנוע אסון. קראו ושננו אותם, כיוון שהם עשויים להיות ההבדל בין חיים ומוות עבור הקטנטנים שלכם:
1. זהירות - מטבח
האם ידעתם שהאיזור הכי מסוכן בבית הוא דווקא זה שאתם מבלים בו הכי הרבה - המטבח? מדי שנה מובהלים לחדר המיון מאות ילדים לאחר שנפגעו בבית - מכוויות והרעלות ועד חבלות שונות. תוכלו לפנות לארגון בטרם כדי לקבל הדרכה נרחבת על אמצעי הזהירות שעליכם לנקוט, וסידור הבית בהתאם לקראת הלידה.
2. השגיחו תמיד על השידה
בתוך שניות ספורות עלול התינוק ליפול משידת ההחתלה. וזה אכן קורה: לחדרי המיון מובהלים מדי יום תינוקות שנפלו מהשידה וסובלים מחבלת ראש. חלק מהם נזקקים לסריקת CT הכוללת קרינה רבת עוצמה. הכינו מראש את כל הפריטים הדרושים להחתלה, ואל תסירו את מבטכם מהתינוק כל העת.
3. טביעה
זה קרה גם השנה: תינוקות טבעו למוות בבריכת השחיה משום שהוריהם לא השגיחו עליהם. זה יכול לקרות גם באמבטיה, גיגית וכן, גם בבריכת פעוטות. אל תשאירו ברחבי הבית גיגית או קערה מלאת מים, גדרו היטב בריכת שחיה פרטית ומנעו גישה לילדים ואל תשאירו ילד באמבטיה ללא השגחה.
4. התחשמלות
ילדים אוהבים לגעת, לנסות ולהתנסות, והסקרנות הזו עלולה להיות קטלנית. עוד לפני שהתינוק מתחיל לזחול, התאימו את הבית, כסו שקעים חשמליים באמצעות מגני פלסטיק והטמינו חוטי חשמל גלויים הרחק מהישג ידו של הפעוט.
5. חפצים כבדים
ילדים פעילים ביותר, מטפסים וקופצים ברחבי הבית ואינם ערים לסכנות שסביב. וכך, ברגע, עלולים להתהפך עליהם טלוויזיה, ארון, שידה ואפילו כלי נגינה כבד. ודאו כי כל החפצים מקובעים היטב ויציבים בכל מצב.
6. הרעלה
חומרי ניקוי ותרופות יש לאפסן במקום גבוה או בארון נעול שאינו נגיש לילדים, כיוון שהם עשויים לפתוח אותם ולשתות כמות גדולה מהם. חלק מהתרופות הן גם טעימות, כך שהילד לא ידע שהוא בסכנת חיים. שימו לב שאחת התרופות הרעילות ביותר היא גם השכיחה ביותר, אקמול, ולכן הרחיקו גם אותה. מומלץ גם להקפיד על רכישת תרופות בעלות מנגנון נעילה בטוח מפני ילדים.
7. כוויות
גם זה עלול לקרות בשניות: כוויות מתנורים, קומקומים, ומגהצים. ודאו שהם אינם בהישג יד של הילד. תנור מומלץ להתקין במיקום גבוה,
ולא מתחת לכיריים. ודאו שהילדים אינם מתקרבים לסירי הבישול. מומלץ להשתמש בכיריים חשמליות, בעלות מנגנון בטוח המונע כוויות ונסגר אוטומטית עם הרמת הסיר מעליהן. ודאו כי לפני שהכנסתם את הפעוט לאמבטיה טמפרטורת המים היא סביב 36-37 מעלות צלזיוס, לא פחות ולא יותר. בנוסף אל תחזיקו משקה חם בזמן שאתם אוחזים או מטפלים בתינוק.
8. מוות בעריסה
עדיין לא ברור מדוע זה בדיוק קורה, אולם המספרים מדברים בעד עצמם: 40 תינוקות מתים בישראל מדי שנה כתוצאה ממוות בעריסה. אתם יכולים להפחית משמעותית את הסיכון:
השכיבו את התינוק לישון על הגב בלבד עד גיל שנה. בזמן עירות ניתן להשכיב על הבטן, תחת השגחה שלכם.
על התינוק לישון כבר מהלידה במיטה נפרדת. כחמישית ממקרי המוות אירעו כשההורים מחצו למוות את ילדם במיטה מבלי משים.
המיטה צריכה להיות נקייה - בלי בובות, שמיכות, כרית או חפצים נוספים, אלה עלולים לחנוק אותו למוות.
אל תעשנו, גם לא במרחק מהתינוק. עישון מגביר אף הוא את הסיכון למוות בעריסה באופן משמעותי.
ודאו כי טמפרטורת החדר עומדת על 22-24 מעלות, לא פחות ולא יותר.
ודאו כי החדר מאוורר.
על פי ההנחיות החדשות למניעת מוות בעריסה, מומלץ לתת לתינוק מוצץ מגיל חודש ואילך, שנמצא כמפחית את הסיכון לתמותה.
9. עברו קורס החייאה
האם תדעו מה לעשות כשתינוקכם, חלילה, מפרכס, מכחיל, נחנק או טובע באמבט? רובם המוחלט של ההורים בישראל ישיבו, לצערנו, בשלילה. חבל - זה קל כל כך ופשוט, אתם יכולים להציל חיים בכפות ידיכם. פעולת הצלה בתינוקות וילדים המבוצעת מוקדם מונעת תמותה באחוזים גבוהים בהרבה מאלה של מבוגרים. עוד לפני הלידה גשו לקורס עזרה ראשונה בתינוקות וילדים באמצעות מגן דוד אדום או קופת החולים שלכם. דרשו גם מהמטפלת של הילד, או בני המשפחה המשגיחים עליו, לעבור את הקורס החשוב הזה.
10. הקפידו על החיסונים בזמן
חיסונים הם מתנת עולם הרפואה לאדם. עשרות תינוקות לוקים מדי שנה במחלות קשות, ובהם דלקת קרום המוח הקטלנית, פשוט משום שהוריהם התנגדו לחיסונים. חרף האמונות, הוכח חד משמעית כי החיסונים אינם גורמים לאוטיזם, הם בטוחים ומצילים חיים, בפירוש כך.
הקפידו על תוכנית החיסונים של טיפת חלב ובית הספר במועד. אם הילד לקה במחלת חום, תוכלו לגשת לחיסון שלושה ימים לאחר סיום הטיפול האנטיביוטי, או לאחר שהחום ותסמיני המחלה חלפו.
11. הפסיקו לעשן
אלפי מחקרים כבר הוכיחו כי העישון מזיק לכם, המעשנים. אבל לא רק: בשנים האחרונות הוכח כי גם הורים המעשנים מחוץ לבית או במרפסת - מגבירים את סיכון הילד לפתח אסתמה, וגם מחלות סרטן בבגרות. הסיבה היא שעשן הסיגריות נצמד לריריות הפה, לשיער ולבגדי המעשן, ועובר לילד.
12. אל תפספסו ביקורים של טיפת חלב
ישראל היא המדינה הראשונה בעולם שהמציאה את טיפת החלב, הגוף שמלווה את ההורים בשנה הראשונה, ודואג להדריך, למדוד ולבדוק את התינוק. אל תפסחו על הביקורים שנקבעו לכם. אחיות טיפת חלב מיומנות בהדרכה מקצועית ומצוידות בידע רב, ולכן אל תהססו להעלות בפניהן כל שאלה. שמרו העתק מפנקס טיפת חלב למקרה שיאבד, הוא חשוב למעקב אחר החיסונים ואחוזוני המשקל והגובה של ילדכם.
13. הרחיקו מזונות מסוכנים
גם כאן, המספרים מדברים בעד עצמם: מאות ילדים נחנקים מדי שנה רק משום שהוריהם איפשרו להם לאכול מה שאסור. אין לתת לפעוטות וילדים כל פריט מזון שמותר לכם. יש להרחיק מילדים עד גיל שש פיצוחים, פופקורן וסוכריות קטנות. פירות וירקות גליליים (בננה, גזר, מלפפון) כמו גם נקניקיות יש לחתוך אך ורק לאורך ובשום פנים ואופן לא להגיש כטבעות.
14. תייקו מסמכים רפואיים
אם שפר מזלכם והילד בריא, אשריכם. אולם אם הוא סובל ממחלה כרונית, אתם חייבים לתעד ולשמור כל מסמך רפואי. קחו קלסר, תייקו את רשימת התרופות והמינונים המדוייקת שהוא נוטל, את מכתבי השחרור מכל ביקור בבית החולים, צילומי רנטגן או הדמיות אחרות והעתק מפנקס טיפת חלב. למסמכים אלה ערך רב בעת ביקור בבית החולים, והם יסייעו לרופא להימנע מטעויות בטיפול בכם.
15. מנעו השמנה
מגיפת ההשמנה הפוקדת את העולם המערבי לא פסחה גם על ישראל, והמספרים רק הולכים ועולים: אלפי ילדים, מגיל הגן ועד התיכון, סובלים מהשמנת יתר, חלקם כבר לקו בסוכרת מבוגרים וברמות כולסטרול גבוהות. האשמים הבלעדיים במצב הם ההורים. הרגילו את הילד כבר מינקות לתזונה בריאה, עשירה בירקות מחמישה צבעים. העדיפו פרי על ממתק, הרגילו אותו לשתות מים במקום משקה ממותק והפחיתו את כמויות השומנים בארוחות.
16. הקפידו על מינון תרופות נכון
התרופה הרעילה ביותר לילדים היא דווקא הפופולרית שבהן. מתן פראצטמול (אקמול, דקסמול ואחרים) במינון גבוה עלול לגרום לפגיעה קשה בכבד ולמוות. ולא רק: התרופות שמיועדות למבוגרים עלולים לגרום להפרעות קצב לב, לבעיות נוירולוגיות וגם למוות. אצל ילדים, המינון נקבע תמיד לפי המשקל, ורק רופא מוסמך לקבוע כמה לתת ומתי. הקפידו תמיד על המינון הנכון שרשם לכם הרופא, ואם אינכם בטוחים - היוועצו ברוקח.
17. מנעו מצב בו תשכחו את הילד באוטו
הטרגדיה הזו חוזרת מדי שנה: ההורה ממהר לעיסוקו, שוכח שהילד נותר כלוא מאחור ברכב, תחת השמש הקופחת. הטמפרטורה בתוך הרכב מגיעה גם ל-80 מעלות, וסופו של הילד - מוות בייסורים בתוך דקות. הפתרון פשוט מאוד: התרגלו, גם אם אתם נוהגים לבד, ובפרט עם הילד, תמיד לאחר לפני הנעילה להביט מבעד לשמשת הרכב ולבדוק שהוא אכן ריק מאדם.
18. בחרו רופא אחד
רופא הילדים שלכם הוא שאמון על בריאות ילדיכם. אלא שרופאים רבים מתזזים בין מספר רופאים, כשאין אחראי אחד שמוודא כי אתם מגיעים לבדיקות הנדרשות, והילד מתפתח כראוי. הקפידו לבחור רופא ילדים אחד, קרוב למקום מגוריכם וזמין ככל האפשר.
19. שימו לב להתפתחות
כל תינוק מתפתח אחרת, אולם ישנם כמה דגלי אזהרה שדורשים בדיקת מומחה להתפתחות, אם מופיעים אחד המצבים הבאים, פנו לרופא שלכם:
מאיזה גיל נדרשת תשומת לב: | כאשר הילד אינו מבצע את הפעולות הבאות: |
בכל גיל | תנועות לא סימטריות, העדפה של צד מסויים בתנועה |
3 חודשים | באי שקט ובוכה ללא הפסקה |
חצי שנה | אינו מחייך ואינו צוחק |
חצי שנה | אינו יוצר קשר עין, אינו עוקב אחר חפצים |
9 חודשים | אינו זוחל או מתיישב |
שנה וחצי | אינו נעמד או שאינו אומר מילים ראשונות |
20. אל תנדנדו לו בענייני אוכל
זו "מחלה" של האם היהודיה, לרוץ אחרי הילד ולדחוף לו אוכל, וכמה שיותר. אבל היום ידוע שדווקא ההטרדה
הזו יוצרת הפרעות אכילה בגיל מאוחר יותר. אם הילד שלכם אינו בתת משקל על פי האחוזונים בטיפת חלב, ורק נראה לכם שלא אוכל טוב, זה מה שכדאי לעשות:
הקפידו על ארוחות משפחתיות ככל האפשר סביב שולחן.
גם אם הוא מסרב, הציעו לו אוכל.
אם הוא בגיל המתאים, שתפו אותו בהכנת המזון, והקפידו כמובן שלא לתת לו גישה לכלי מטבח מסוכנים.
אם נראה לכם שהוא אינו אוכל מספיק, תוכלו בעצה עם הרופא, להוסיף לו אחת ליום "מולטי ויטמין לילדים" (בצורת דובונים או סירופ)
תנו לו דוגמה אישית של אכילת מזון בריא. הילדים לומדים מההורים, ועושים כמותם במרבית הפעמים.
הרגילו את הילד מגיל צעיר לאהוב מים, במקום מיצים ממותקים.
אל תנדנדו ואל תנהלו מלחמות על האוכל.
בכל מקרה בו הילד אינו עולה במשקל בהתאם לאחוזוני המשקל הנדרשים, יש לפנות לרופא להמשך בירור.
הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים והכתב הרפואי של ynet. סייעה בהכנת הכתבה: אתי רפאלוביץ, מנהלת המחלקה לבריאות ומניעה באגף הסיעוד של שרותי בריאות כללית