'מעליב האיסלאם' בכלא: 'אחכה לו כל החיים'
הבלוגר הסעודי ראיף בדאווי מתח ביקורת על משטרת הדת ונידון ל-10 שנות מאסר ואלף מלקות. רעייתו לא מוותרת ונלחמת למען שחרורו. "מאמצי סעודיה לשנות את תדמיתה כמדינה קיצונית נכשלו", היא אומרת בראיון ל-ynet
"אחכה לו כל החיים אם צריך. אי אפשר לתאר במילים איך אני מרגישה": בית המשפט בעיר ג'דה שבסעודיה גזר בתחילת החודש עונש כבד על הבלוגר ופעיל זכויות האדם ראיף בדאווי - עשר שנות מאסר ואלף מלקות. בדאווי בן ה-30, מייסד "הרשת הליברלית הסעודית", הורשע ב"העלבת האיסלאם" אחרי שמתח ביקורת חריפה על משטרת הדת הידועה לשמצה בממלכה.
עוד חדשות בעולם :
כאוס בלוב: המורדים לוקחים את החוק לידיים
ברזיל: אסירים מחזיקים ב-122 בני ערובה
אסון בצ' קוריאה: "מאות נהרגו" בקריסת בניין
מודי הסחבק: ילד התה שהפך לר"מ הודו
אשתו של הבלוגר הכלוא, אינסאף חיידר, שוהה בימים אלה בקנדה ומתקשה לעכל את העונש שנגזר על בעלה. בראיון ל-ynet באמצעות הדוא"ל, מספרת הרעיה בת ה-30, גם כן פעילת זכויות אדם, על תחושותיה לאחר פרסום גזר הדין שעורר תגובות נזעמות בעולם.
"התחתנתי עם ראיף בסעודיה בשנת 2001 אחרי סיפור אהבה גדול", מספרת חיידר. "הפרשה החלה אחרי שבעלי החריף את ביקורתו נגד הממסד הדתי בסעודיה במאמרים ובראיונות. בעקבות כך, אנשי הדת הקיצוניים יצאו נגדו ואחד מהם, עבד א-רחמן אל-בראכ, הוציא פסק הלכה שמגדיר אותו ככופר שחזר בו מהאיסלאם ואף הסית לרצוח אותו. לאחר מכן עלו בממלכה דרישות לתפוס אותו, ולבסוף השלטונות הסעודיים נענו ללחצים של הקיצוניים ועצרו אותו ב-12 ביוני 2012".
עזבה את סעודיה: "חששתי לחיי"
אחרי פרסום פסק ההלכה נגד ראיף שהסית לרצח, כמה חודשים לפני מעצרו, עזבה חיידר את סעודיה והתיישבה בקנדה. "חששתי לשלומי ולשלום ילדיי. עזבנו ללבנון ולאחר מעצרו הגענו לקנדה, שם קיבלנו אשרת שהייה זמנית". לבני הזוג שתי בנות ובן, ובשיחתם האחרונה בטלפון אמר לה ראיף שהמורל שלו גבוה ושהוא "עומד איתן".
ראיף איננו אסיר המצפון היחידי בסעודיה ולדברי רעייתו אזרחים נוספים שילמו ביוקר על הבעת עמדות אנטי-ממסדיות בפומבי. "את אלה שעצורים בגין העלבת האיסלאם אפשר לספור על כף יד אחת. אין הרבה כאלה. אבל יש עצורים רבים משום שהביעו את דעתם", היא אומרת.
"צריך לבטל את משטרת הדת"
על משטרת הדת היא לא חוסכת ביקורת. "בדומה לראיף, אני חושבת שצריך לבטל את משטרת הדת ולהעמיד לדין את העומד בראשה", היא אומרת.
במסגרת המאבק למען שחרור בעלה נעזרת חיידר בסיוע של כמה עורכי דין מסעודיה ומחוצה לה. וכל זמן שזה תלוי בה, עדיין לא נאמרה המילה האחרונה בנושא גזר הדין הקשה של בעלה. "נבקש לערער על גזר הדין לבית המשפט העליון בהתאם לחוק. באופן אישי, אני מקווה מאוד שהמלך יעניק חנינה לראיף".
בינתיים, החנינה לבלוגר הסעודי לא נראית באופק, אז חיידר ממשיכה במאבקה ומבקשת לשלוח מסר למלך, לבית המלוכה ולעולם כולו. "במקום שנסתובב ברחבי העולם להפיץ את הפתיחות הדתית שלנו, עלינו להתחיל להיות כנים עם עצמנו ולהתחיל להיות סובלניים באופן כן בתוך סעודיה עם אלה ששונים מאיתנו מבחינה רעיונית".
כאמור, בדאווי שוהה בבית הסוהר הסעודי מאז יוני 2012 וגם קיבל קנס בסכום של מיליון ריאל (כ-266 אלף דולר). ביולי 2013 הוא נידון ליותר משבע שנות מאסר ול-600 מלקות בגין הרשעתו בהעלבת האיסלאם. אך בית המשפט החליט שהוא יעמוד למשפט חדש והפך את פסיקת הערכאה הנמוכה.
באו"ם הביעו דאגה מהעונש הכבד שהוטל על בדאווי. סגן דובר מזכ"ל האו"ם, פרחאן חק, אמר לא מזמן במסיבת עיתונאים כי שורת המעצרים וגזרי הדין האחרונים בסעודיה "מוכיחים כי קיימת נטייה הולכת וגוברת לדכא את חופש הביטוי, חופש הדת והמחשבה בממלכה".