כיל בעקבות ששינסקי: נעצרו ההשקעות בארץ
בעקבות מסקנות ועדת ששינסקי 2, הממליצה להטיל על החברה מס רווחי יתר של 42%, הודיעה חברת כיל כי הוקפאו מיידית כל תוכניות ההשקעה שלה בישראל, שלטענתה מסתכמים ביותר ממיליארד דולר: "המסקנות הן טעות כלכלית וחברתית קשה". חבר בוועדה: גם הציבור צריך ליהנות ממשאבי הטבע
חברת כימיקלים לישראל, המחזיקה ברשיון להפקת אשלג ממי ים המלח, מגיבה למסקנות הביניים של ועדת ששינסקי 2, ומותחת ביקורת קשה על המלצות הוועדה להטיל על החברה מס רווחי יתר של 42%.
- היועמ"ש תומך בהמלצות ועדת ששינסקי
- ועדת ששינסקי 2: למסות ב-42% משאבי טבע
- כיל תובעת את המדינה: הפרת תנאי הזיכיון
- מנכ"ל כיל מזהיר: נשקיע מחוץ לישראל
- כיל: דרישת הגדלת התמלוגים: הפרת הסכם
בהודעה רשמית של כיל נמסר: "מסקנות הביניים של ועדת ששינסקי הן טעות כלכלית וחברתית קשה, שתאלץ את כיל לעצור את רוב השקעותיה בישראל, תכפה עליה להתרכז בצמצום הוצאות ובהפחתת הפעילות בישראל לטובת הגברת הפעילות במפעלי החברה בחו"ל לצד השקעות חדשות בחו"ל".
מהחברה נמסר כי כבר היום, עם היוודע ההמלצות, הוקפאו מיידית כל תוכניות ההשקעה של החברה בישראל, שלטענתה מסתכמים ביותר ממיליארד דולר, וזאת "עד להתבהרות התמונה הסופית של מסקנות הוועדה והשפעתן על החברה". בנוסף, הודיעה החברה כי תכין תוכנית לצמצום הוצאות ועלויות הנובעות מהחלטתה לצמצם את השקעותיה בישראל ומתוך כוונה להקטין את השפעות של הגדלת תשלומיה למדינה.
"יישום ההמלצות עלול להביא לפגיעה אנושה ביכולתם של מפעלי כיל בישראל להתחרות בשווקים הבינלאומיים, בהם היא מתמודדת מול חברות שמשלמות שיעורי מיסוי נמוכים בהרבה", נאמר בהודעת החברה. "היתרון התחרותי של האשלג והברום בים המלח יחוסל בנוסף להחמרה בתחרותיות הנמוכה ממילא של פעילות הפוספט בנגב. המשמעות – צמצום פעילות כיל בישראל ופגיעה קשה בתעסוקתן של 30 אלף משפחות בנגב".
עוד טוענים בחברה, כי אם יאומצו המלצות ועדת ששינסקי, יהווה הדבר "הפרה יסודית, הן של הסכם הזיכיון, והן של הסכם הקציר והעלאת התמלוגים משנת 2012, ובכוונת כיל למצות את כל זכויותיה המשפטיות".
חבר הוועדה: עלות ההפקה בישראל מאוד נמוכה
מוקדם יותר היום, פרסם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט, חוות דעת שלפיה אימוץ המלצות הוועדה דווקא לא יהווה הפרה של תנאי הרישיון. ליכט צין בחוות הדעת שלו כי לא יתקשה להגן על המלצות הוועדה. "המלצות הוועדה בעניינה של מי"ה (מפעלי ים המלח שבבעלות כימיקלים לישראל, א.ל) - אם תעוגנה בחקיקה - הן אפשריות וראויות מבחינה משפטית ואין עילה להחרגתה מן ההמלצות הכוללות של הוועדה", כתב ליכט.
חבר הוועדה, סגן ראש אגף תקציבים אודי אדירי, שוחח היום עם ynet והתייחס לטענות שהוא צפה שתשמיע כימיקלים לישראל, בנוגע לפגיעה ברווחיות ולרמות מיסוי גבוהות מידי. "בכימיקלים לישראל יאמרו בוודאי שהמלצות מביאות אותנו למקום הגבוה בעולם במיסוי", אמר אדירי, "אבל אנחנו אומרים שהמשאבים בישראל מאוד ייחודיים ולכן המס גבוה.
"עלות ההפקה בים המלח היא מאוד נמוכה, הים בעצם עושה את כל העבודה בעצמו ולא צריך לחפור מתחת לאדמה כדי להוציא אשלג. בגלל שהמשאב כל כך ייחודי ואיכותי והוא של הציבור - אז הציבור צריך ליהנות ממנו".