שתף קטע נבחר
 

ניצחון למדינה בבוררות מול מפעלי ים המלח

יממה לאחר פרסום המלצות ועדת ששינסקי, שכללו הטלת מס רווחי יתר של 42% על מפעלי ים המלח, התקבלו טענות המדינה בבוררות המתנהלת מול כיל, לפיהן היא תשלם למדינה תמלוגים עבור שימוש במוצרים שהפיקה במשך שנים בים המלח

מכה נוספת לכימיקלים לישראל: יממה לאחר פרסום המלצות ועדת ששינסקי, שכללו הטלת מס רווחי יתר של 42% על מפעלי ים המלח, פורסם היום (ב') פסק בוררות המקבל את טענות המדינה בבוררות המתנהלת מול חברת כימיקלים לישראל, הבעלים של מפעלי ים המלח.

 

ייחשף הליך הבוררות בין מפעלי ים המלח למדינה

כיל בעקבות ששינסקי: נעצרו ההשקעות בארץ

האוצר לכיל: לא לבוררות בנוגע לתמלוגים

 

על פי פסק הבוררות, כימיקלים לישראל הפרה את חובתה לשלם למדינה תמלוגים על פי שטר הזיכיון לשימוש באוצרות הטבע של ים המלח, כאשר לא שילמה תמלוגים בגין מכירת מוצרי המשך. מוצרים אלה, נמכרו על ידי חברות בת של כימיקלים לישראל תוך שימוש באשלג וחומרים נוספים שהופקו מייבוש מי ים המלח.

 

החברה שילמה למדינה את מלוא התמלוגים על סמך רווחיה ממכירת אוצרות הטבע, אך לא שילמה בגין רווחיה ממכירת מוצרי ההמשך שייצרו חברות הבת, כאשר רווחים אלה היו משמעותית גבוהים יותר מהרווחים ממכירת אוצרות הטבע עצמם.

 

פסק הבוררות קובע כי על כימיקלים לישראל לשלם תמלוגים על בסיס מחירם של מוצרי ההמשך. שניים מתוך שלושת הבוררים שמונו - שופטת בית המשפט העליון בדימוס טובה שטרסברג-כהן ועו"ד אלקס הרטמן ממשרד ש. הורוביץ ושות' - סברו כי יש לקבוע את התמלוגים על סמך מחיר מכירה הסופי בחו"ל. הבורר השלישי, עו"ד רם כספי, החזיק בדעת המיעוט שעל פיה יש לשלם תמלוגים על סמך מחיר המכירה בארץ.

 

הליך הבוררות בין המדינה לכיל החל לפני כשנתיים לאחר שהמדינה טענה כי היקף התמלוגים ששילמה החברה בגין הפקת מוצרים ממי ים המלח נמוך בכ-300 מיליון דולר מההיקף שהייתה אמורה לשלם על פי תנאי הזיכיון. בחברה דחו את הטענות. את המדינה ייצגו בתהליך עובדי אגף החשב הכללי במשרד האוצר ועובדי פרקליטות המדינה במשרד המשפטים.

 

פסק הבוררות שפורסם היום הוא ראשוני ולא נקבעו בו הסכומים המדויקים שתשלם כימיקלים לישראל לקופת המדינה. על פי מקורות באוצר, "עכשיו אנחנו בשלב שבו צריך לתרגם את ההחלטה הזאת לכסף. נגייס את מיטב המאמצים שלנו כדי שיהיה ניצול מקסימלי של פסק הבוררות. יש הפחתות מסוימות שקבועות בשטר הזיכיון, כמו תוספות שמקורן אינו בים המלח. הוצאות אריזה, מכירות, תובלה וביטוח אבל פסק הבוררות הוא חד משמעי - המחיר הקובע הוא המחיר הסופי ומרחב התכנון פה כמעט נעלם". 

 

תגובות

החשבת הכללית, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, מסרה בתגובה: "קבלת עמדת המדינה בבוררות עם כיל היא למעשה ניצחון של הציבור ותשלום ראוי של תמלוגים ממשאבי הטבע של מדינת ישראל. אגף החשב הכללי ימשיך לפעול לשמירה על נכסי המדינה".

 

מכיל נמסר בתגובה: "מפעלי ים המלח שילמה מאז ומעולם את התמלוגים באופן קבוע, רציף, ברור, חד משמעי ומוסכם, בהתאם לחוק ולנוהג שקבעה הממשלה. התחייבות לשלם תמלוגים על מוצרי המשך תגדיל את נטל העלויות של מפעלי תרכובות הברום של כיל בסין, אירופה ובעיקר בישראל, בשל היותו מפעל על גבול הרווחיות.

 

"לאור החלטת הבורר יהיה קשה להצדיק השקעות חדשות בישראל ואין מנוס מלהאיץ את פעילות ההתייעלות בישראל, במטרה לקזז את העלויות החדשות הנובעות מפסק הבורר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים