שביתה בקרנות פנסיה; אלפי קשישים נפגעים
מבוטחים שניסו להגיע היום למרכזי השירות של קרנות הפנסיה הוותיקות, גילו שהם מושבתות במסגרת עיצומי העובדים, הטוענים לסחבת במו"מ על הסכם קיבוצי מולם. בוועד מעריכים כי היקף הנפגעים מהשביתה עומד על עשרות אלפים. פנסיונר: "בתוך חודש וחצי הכסף שלי ייאזל"
מרכזי השירות של קרנות הפנסיה הותיקות מושבתים היום (ב') לקבלת קהל בכל רחבי הארץ. העובדים נקטו הבוקר בעיצומים ושיבשו את העבודה בטענה לסחבת מול הנהלת קרנות "עמיתים" על המו"מ לגיבוש הסכם קיבוצי. לטענתם, ההנהלה החליטה לסגור בעקבות זאת את המרכזים בתל-אביב, ירושלים, חיפה ובאר-שבע לקבלת קהל, אולם בהנהלה מכחישים כי השביתו את פעילות המרכזים וטוענים כי העובדים הם אלו שמשבשים את העבודה בהם.
לכתבות נוספות בערוץ קריירה
אמנון צברי (67), הגיע הבוקר למשרדים בתל אביב בפעם השניה בשבוע האחרון - אך נאלץ לחזור כלעומת שבא. צברי, המבוטח בקרן לפועלי בניין, סיפר כי הגיע למקום בשבוע בעבר כדי למלא את הטפסים שיוכל לקבל את הכספים המגיעים לו, אך אמרו לו שיש שביתה ושיחזור בעוד מספר ימים. הבוקר בשמונה וחצי הוא חזר למקום אך שוב נאלץ לחזור על עקבותיו.
"אמרו לי שלא יקבלו אותי וחבל על הזמן שלי", סיפר ל-ynet. "אני לא בן אדם בריא, קשה לי ללכת ולנשום, אני עושה אינהלציות ויש לי משאף. זה לא פשוט". מלבד הטרטור הפיזי - הכסף מתעכב."הכספים תקועים וזה לא פשוט להסתדר", אמר. "אני במצב בעייתי, יש לי ילדה קטנה וצריך לעזור ולדאוג לה. שמתי קצת כסף מזומן בצד, אבל בתוך חודש וחצי הוא ייגמר".
סכסוך עבודה של שנה וחצי
קרנות הפנסיה הוותיקות הולאמו לפני כעשור עקב גירעון אקטוארי בסכום של עשרות מיליארדי שקלים ופועלות כיום תחת הגוף הממשלתי עמיתים. בשונה מעובדי הקרנות מבטחים, מקפת, קרן הגמלאות המרכזית (קג"מ) ונתיב - שחתמו על הסכם קיבוצי מול הנהלת עמיתים, עובדי הקרנות בניין והחקלאים קובלים כי הם מנהלים מזה כשלוש וחצי שנים מו"מ לחתימה על הסכם קיבוצי - ללא התקדמות.
קרנות אלו מעסיקות כ-150 עובדים, שנמצאים בחוזים אישיים וקובלים כי הם מופלים לעומת עובדים אחרים בסקטור הציבורי בשכרם ובתנאי עבודתם. על רקע זה הכריזו העובדים על סכסוך עבודה לפני כשנה וחצי ובחודש האחרון נקטו בעיצומים במסגרתם שיבשו את העבודה.
הבוקר החריפו העובדים את הצעדים וקיימו אסיפות מחאה בסמוך למוקדי קבלת הקהל. לטענתם, מנכ"ל עמיתים, יואב בן אור, החליט בעקבות זאת לסגור את מרכזי השירות של הקרנות - אולם בהנהלת החברה דחו את הטענות הללו כאמור ואמרו כי השיבושים בקבלת הקהל נגרמים בשל עיצומי העובדים.
פגיעה בחוסכים
בוועד העובדים מבהירים כי במהלך השביתה בקרנות הותיקות, מקבלים הפנסיונרים מקדמות על חשבון הפנסיה ולא את התשלום המלא, כך שייתכן כי ישולמו מקדמות וכספים שלא בהתאם לנדרש מה שעלול להוביל לדרישות להחזר כספים בעתיד.
בסך הכל, הקרנות הותיקות כ-230 אלף פנסיונרים בישראל. בוועד מעריכים כי היקף הנפגעים מהשביתה מוערך בעשרות אלפי פנסיונרים חדשים מהשנה האחרונה ועובדים פעילים שנקלטו לקרן עד 1995. כך למשל, אם עובד פוטר או עובר מקום עבודה - המעסיק שלו אינו יכול להפריש עבורו כרגע.
"הנהלת 'עמיתים' אינה סופרת את לקוחותיהם", מסרה מירי דהן, יו"ר ועד עובדי קרן בניין. "מדובר בלקוחות שבויים, פנסיונרים, שאינם יכולים לעבור לקרן אחרת".
ארנון בר דוד, יו"ר הסתדרות המעו"ף, גיבה את צעדי העובדים. "אני מבקש לחזק את עובדי הקרנות על אורך הרוח והנחישות שהם מגלים לאורך הדרך ובאותה הזדמנות לקרוא להנהלת הקרנות - להפסיק את הפגיעה המתמשכת בעובדים. הגיעה השעה לגלות בגרות ואחריות ולחתור להבנות אשר יסדירו את זכויות העובדים ותנאי העסקתם".
מעמיתים נמסר בתגובה: "אנו קוראים לנציגי העובדים המשבשים את עבודת שירות הלקוחות להפסיק זאת לאלתר. הנהלת עמיתים עושה ככל שביכולתה להמשיך ולתת שירות שוטף לעמיתים לא ייתכן כי נציגי העובדים יפעלו באופן פראי על גבם של גמלאים ויחסמו כניסתם למרכזי השירות וקבלת הקהל. לדאבוננו, כל ניסיונותינו לפתוח ערוץ הידברות אינטנסיבי לפתרון הבעיה עד כה נכשל".