המנצח הגדול בעיראק: השיעי עשה זאת שוב
על רקע האלימות הבין-דתית שגובה חיי אלפים, זכה רה"מ נורי אל-מליכי ברוב המושבים בפרלמנט. אלא שבפניו משימה קשה - להרכיב קואליציה עם מפלגות יריבות אחרי שבבחירות הקודמות עברו 9 חודשים עד שהקימו ממשלה חדשה
עוד חדשות בעולם :
אישום בארה"ב: צבא סין ריגל וגנב סודות
יהיה מספר 10: הנשיא חתם בקבוצת כדורגל
היעד הבא של ההאקרים: חטיפת ספינות
איטלקיות לאפיפיור: תן לכמרים לעשות סקס
אף שהקואליציה שבראשה עמד אל-מליכי קיבלה את רוב הקולות, הוא עדיין צריך לשאת ולתת עם מפלגות אחרות כדי לכונן קואליציית רוב רחבה.
מאז פלשה ארה"ב לעיראק ב-2003 והפילה את משטרו הסוני של סדאם חוסיין, ערכו במדינה שלוש פעמים בחירות לפרלמנט. במשך אותה תקופה עמדו השיעים בשלטון, אך התקשו למגר את האלימות הקשה ושפיכות הדמים. רק בשנה שעברה נהרגו בעיראק 8,800 בני אדם באלימות בין-דתית.
9,000 מועמדים על 328 מושבים
יותר מ-9,000 מועמדים מרחבי עיראק התמודדו ב-30 באפריל בבחירות על 328 מושבים בפרלמנט. גורמים בוועדת הבחירות מסרו כי שיעור ההצבעה עמד על 62 אחוזים (מתוך 22 מיליון בעלי זכות בחירה) - בדיוק כמו בבחירות הקודמות ב-2010.
לפי תוצאות הבחירות, קואליציית "מדינת החוק" של אל-מאליכי ותומכיו זכתה ב-92 מושבים והגיעה למקום הראשון ב-10 מתוך 18 מחוזות. אל-מליכי צריך להשיג 165 מושבים כדי שיוכל לשמור על כיסאו במשרד ראש הממשלה. הגוש "אל-מוואטין" בהנהגת השיעי הבכיר עמאר אל-חכים זכה ב-29 מושבים. במקום השלישי הגיע הגוש השיעי "אל-אחראר" עם 28 מושבים, ושתי מפלגות קטנות של תומכי המטיף השיעי הקיצוני מוקתדע א-סאדר זכו יחד בשישה מושבים
מפלגת "מוטהידון" של יו"ר הפרלמנט הסוני אוסמה א-נוג'איפי זכתה ב-23 מושבים, ומפלגת "אל-וואטניה" של ראש הממשלה לשעבר איאד עלווי זכתה ב-21 מושבים. סגן ראש הממשלה הסוני סאלח אל-מוטלאק ורשימתו "אל-ערבייה" זכו ב-10 מושבים. שיחות הרכבת הקואליציה צפויות להימשך שבועות רבים ואפילו כמה חודשים.
בפעם הקודמת חלפו תשעה חודשים תמימים עד שהוקמה ממשלה בעיראק ב-2010. גם לאחר הקמת הממשלה היא נתקלה בבעיות רבות, אחת מהן כשהמחוקקים לא הצליחו להגיע להסכמה לגבי המועמדים למשרות שרי ההגנה והפנים. למעשה, עד היום מכהן ראש הממשלה אל-מליכי גם בתפקיד שר הפנים.
על פי החוקה העיראקית, הנשיא חייב לבקש מהפרלמנט להתכנס 15 ימים לאחר פרסום תוצאות הבחירות. הנשיא הנוכחי ג'לאל טלבאני לקה בשבץ ב-2012. בעקבות מצבו הרפואי הוא נעדר מהזירה הציבורית, אולם הוא אינו צפוי לדחות את הליך הקמת הממשלה החדשה. בכל מקרה, תפקידו של נשיא עיראק הוא בעיקר סמלי, כך שאין לו השפעה גדולה על ההליך עצמו.
עם כינוס הפרלמנט בבגדד, המחוקקים חייבים לבחור לא רק ראש ממשלה אלא גם נשיא ואת יו"ר בית הנבחרים.