הוותיקן: "תובעים זכות תפילה בהר ציון"
האחראי מטעם האפיפיור על המקומות הקדושים לנצרות בישראל מצהיר כי הכנסייה תובעת מהמדינה הרחבה משמעותית של זכות הנוצרים להתפלל ב"חדר הסעודה האחרונה": "אם לא נתבע את המקום הזה, נבגוד בייעוד ובאמונה שלנו". משרד החוץ: שום חלק מהר ציון לא יועבר לבעלות הוותיקן
<< לעוד חדשות ועדכונים - היכנסו לדף הפייסבוק של ערוץ היהדות >>
ביום עיון שנערך אתמול (יום ג') בירושלים לקראת ביקור האפיפיור, אמר פיצבאלה כי "הכס הקדוש" אינו מוכן ואינו מסוגל להתפשר על "העיקרון הראשון במעלה", כהגדרתו, כי מדובר במקום קדוש. לדבריו, "חדר הסעודה האחרונה" הוא גם סמל לאחדות בין הזרמים השונים בנצרות, ו"אם לא נתבע את המקום הזה, נבגוד בייעוד ובאמונה שלנו".
קראו עוד בערוץ היהדות:
- צפו: "אלוהים ברא שתי כליות: אחת בשביל לתרום"
- אמא ואמא באות לגן (הדתי)
- עבודה זרה במירון ובמילאנו/
קובי נחשוני
עו"ד גלעד קורינאלדי, בא כוח עמותת "מרכז מידע יהדות", המתנגדת בתוקף לשינוי הססטוס-קוו במקום על ידי הרחבת זכויות שימוש, טען כי המהלך עלול להגביל-הלכתית את תפילת היהודים באזור, ובמיוחד בקבר דוד המלך הסמוך. בתגובה התחייב הקוסטוס: "אין לנו כוונה לפגוע בזכויות אחרים, אלא רק להתפלל במקום – זכות שניתנת לכל אדם אחר, יהודי או מוסלמי".
"אנחנו לא רוצים לכבוש את הר ציון ולא להוציא משם אף אחד – רק להחזיר את הריבונות של ישראל דווקא, שהמקום לא יהיה מופקר", הוסיף. "אין לנו תביעה לבלעדיות על החדר, ואפילו לא להפוך אותו לכנסייה, ולמרות שבידינו מסמכים בני 500 שנה בדבר הבעלות הנוצרית על המקום - ברור שלא נוכל לשנות את ההיסטוריה".
"מבקשים גישה למקומות הקדושים כמו כל אחד אחר"
האח פיצבאלה סיפר עוד כי המשא ומתן בין הוותיקן לממשלת ישראל בנושא החדר בהר ציון נמשך כבר שנתיים, ואחת מדרישות הכנסייה הייתה
פתיחת האתר לתפילת נוצרים למשך שעתיים בכל יום. עם זאת הדגיש כי לא נרשמה התקדמות משמעותית והדברים לא הבשילו לכדי הסכם. "אין קשר בין זה לבין ביקור האפיפיור. אנחנו לא רוצים לנצל את הגעתו לאזור כדי לעקוף את צורך בדיאלוג והסכמה".
על העמימות שיוצרים שני הצדדים סביב הנושא אמר: "אחריות הצוותים מרומא וירושלים לפתוח את זה לציבור... יהיה נהדר מבחינתנו לפתוח את זה לדיון ציבורי כאנשים שווים, כדתות שוות, כדי להגיע להבניית ססטוס-קוו חדש. אם אנחנו, הנוצרים, חלק מהותי מהעיר והארץ הזאת - אנחנו צריכים גישה למקומות הקדושים בדיוק כמו כל אחד אחר".
עו"ד קורינאלדי, המרבה לעסוק כפרקליט בענייני המקומות הקדושים, וזכור כמי שניהל בהצלחה את המאבק המשפטי נגד הרס בתי הכנסת ביישובי חבל עזה על ידי יהודים ב-2005 במסגרת תוכנית ההתנתקות - הקשה על הקוסטוס: "האם אתה דוגל באותה מידה גם בהרחבת הזכות לתפילת יהודים בהר הבית בשם חופש הדת?" נציג הוותיקן השיב: "אין נוצרים בהר הבית. אני לא הכתובת לזה. אבל בהר ציון ניתן להגיע להסכם שיהיה מכובד על כולם".
את הכינוס שנערך במכון ירושלים לחקר ישראל, קיימו קרן קונרד אדנאואר ועמותת Search for Common Ground, והוא עורר עניין רב. הופיעו בו אנשי דת בכירים נוצרים בישראל, כנציגי הכנסיות השונות, שגריר נורווגיה בישראל, מומחים לנושא, נציג המשטרה ואחרים.
משרד החוץ: "ניסיונות להתסיס את השטח"
במסגרת המאבק נגד שינוי הסטטוס-קוו בחדר הסעודה האחרונה, פנה עו"ד קורינאלדי גם לראש הממשלה ולשרי החוץ והפנים בשם "עמותת מרכז מידע יהדות", בדרישה (על פי חוק חופש המידע) לקבל מידע על כל הסכם או עיסקה או הבנות המתגבשות מול הוותיקן בנוגע לאתר הקדוש. הוא ציין כי להתייחסותם לעניין יש חשיבות מרובה "הן לפירוק המתח, והן לשמירה על צביונו וקדושתו של הר ציון לעם היהודי".
מלשכת שר החוץ, אביגדור ליברמן, הבהירו כי לא יהיה מחטף, והשיבו לו באותיות מודגשות כי "במהלך ביקור האפיפיור אין כל כוונה להעניק מחווה או לחתום על
הסכם כלשהו עם הוותיקן", וכי "בכל הנוגע לשמועות על מסירת 'חדר הסעודה האחרונה' לוותיקן – הרי שהן משוללות כל ייסוד".
"זהו חלק מניסיון להתסיס את השטח ולגרום למתחים סביב הביקור", כתבו בלשכת השר, וציינו גם את התגברותם בתקופה האחרונה של האירועים האלימים נגד מוסדות ואישים כנסייתיים - פיגועי "תג מחיר".
התשובה נחתמת בהצהרה כי "אין כל כוונה להעביר או לתת זכויות חזקה כלשהן ב'חדר הסעודה האחרונה' לוותיקן – לא במהלך ביקור האפיפיור בישראל ולא לאחריו", וכי "מדינת ישראל עומדת על עמדתה המסורתית, ולפיה 'חדר הסעודה האחרונה' וכל חלק אחר במתחם שעל הר ציון, לא יועברו לבעלות הוותיקן או לחזקתם בצורה כלשהי".