הריבית ליולי תישאר ללא שינוי - 0.75%
הסיבה העיקרית להשארת הריבית על כנה היא העדכון כלפי מעלה שביצעה הלמ"ס ברוב הפרמטרים של אומדני החשבונות הלאומיים: מצב המשק פחות גרוע מזה שהשתקף מהאומדנים הקודמים. בבנק חוששים שהפחתת הריבית תגדיל את הביקושים למשכנתאות ותמשיך העלייה במחירי הדירות
הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ב') להשאיר את הריבית ללא שינוי, והריבית לחודש יולי תישאר לכן חודש רביעי ברציפות ברמה של 0.75%. זאת לאחר שמאז חודש אוקטובר 2011 הפחית בנק ישראל את הריבית במשק 10 פעמים, בשיעור מצטבר של 2.5%.
בחודש שעבר: הריבית לחודש יוני נותרה על רמה של 0.75%
ההחלטה להותיר גם הפעם את הריבית ללא שינוי ממשיכה לשקף את מדיניותו המוצהרת של בנק ישראל, שנועדה מצד אחד לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%), ומצד שני לתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית.
הסיבה העיקרית להשארת הריבית ללא שינוי היא העדכון כלפי מעלה שביצעה הלמ"ס בתחילת השבוע שעבר ברוב הפרמטרים של אומדני החשבונות הלאומיים לרבעון הראשון של השנה. האומדנים המעודכנים מלמדים כי מצב המשק פחות גרוע מזה שהשתקף מהאומדנים שפרסמה הלמ"ס בחודש שעבר, ולכן אין כעת למעשה צורך במהלך של הפחתת ריבית במטרה להגביר את הפעילות הכלכלית במשק.
אומדן הצמיחה עודכן מ- 2.1% בשיעור שנתי בפרסום לפני חודש ל- 2.7% כעת, והתוצר של הסקטור העסקי עודכן בשיעור גדול הרבה יותר, מ- 0.4% ל- 1.5%. ההוצאה לצריכה פרטית עודכנה מירידה של 2% לירידה מתונה יותר של 0.6%. העלייה בכלל יצוא הסחורות והשירותים עודכנה 6.3% ל- 8.8% ואילו היצוא ללא יהלומים וחברות הזנק עודכן מירידה בשיעור שנתי של 4.4% לעלייה גדולה יחסית של 11%. בנוסף לכך, עדכנה הלמ"ס כלפי מעלה גם את אומדן הצמיחה לרבעון האחרון של השנה שעברה, מ- 2.9% ל- 3.2%.
גורם נוסף להחלטה לא להפחית את הריבית היא החשש של חברי הוועדה המוניטרית של בנק מהשפעת הריבית הנמוכה על מחירי הדירות. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית הפריים, מגדילה לכן את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות. בשבוע שעבר פרסמה הלמ"ס כי בחודשים מרץ-אפריל עלו מחירי הדירות ב- 0.7%, וכי בחמשת החודשים האחרונים הם עלו בשיעור מצטבר של 5.5%.