"עכשיו חמאס מתחבא, אבל הוא רק מתחזק"
בלב רמאללה כבר תוקפים את הסמל של שלטון אבו מאזן, אולם המבצע של צה"ל בעקבות החטיפה עבר בשקט יחסי. "בשביל מי הבן שלי ימות? בשביל עריקאת?!" שואלים בבתי הקפה שמקרינים את המונדיאל, וגם מתנגדי חמאס מאמינים: "ישראל הופכת אותם לגיבורים, והרשות נחלשת". מסע מצפון הגדה ועד למוקד בחברון - בקרת נזקים מ"שובו אחים"
זה קרה בלילה שבין שבת לראשון. כוח צה"ל פשט על מבנה ברמאללה, סמוך מאוד לכיכר מנארה בעיר. עוד יעד של חמאס, בדומה לעשרות אחרים שעליהם פשטו מאז החל מבצע ''שובו אחים''. עשרות צעירים פלסטינים משולהבים החלו להתעמת עם החיילים והשליכו עליהם מכל הבא ליד. הכוח שהורגל במקרים כאלה סיים את משימתו במהירות, עלה על הג'יפים ויצא מהעיר. הצעירים נשארו מאחור עם האבנים בידיהם.
רצה הגורל ודווקא ליד המבנה שעליו פשטו ניצבת תחנת משטרה פלסטינית. השוטרים המקומיים שהו בתוכה אחרי שקיבלו הוראה לא לצאת במהלך כניסת הכוח. כך קורה תמיד בכל פעילות מבצעית של צה"ל ביישוב פלסטיני. הצעירים המתוסכלים, שהבחינו בחיילים עוזבים ללא בעיות מיוחדות אחרי שהשלימו את המשימה, החלו להוציא את זעמם על תחנת המשטרה וליידות לעברה מטח אבנים. אחר כך הגיע תורן של הניידות שחנו בחוץ. השוטרים הפלסטינים לא הגיבו בתחילה, אך כשהעסק התחמם ירו צרורות באוויר כדי להרחיק את המתפרעים ולפזרם.
תקרית כזאת שבה פלסטינים מרשים לעצמם לתקוף סמל שלטון פלסטיני במרכזה של עיר ראשית לא נראתה כבר שנים רבות. עד כה מראות כאלה היו נחלתם הבלעדית של מחנות הפליטים בלאטה וג'נין.
התקרית ברמאללה הייתה שיאה האלים - נכון לעכשיו - של מחאה נגד התיאום הביטחוני עם ישראל ונגד אבו מאזן, שתקף בפומבי בשלוש הזדמנויות שונות את החוטפים והכריז כי מנגנוני הביטחון הפלסטיניים מסייעים במאמצים למציאת שלושת הנערים. מאז הוא נתון למתקפה חסרת תקדים ברשתות החברתיות ומוצג בקריקטורות שבהן הוא לבוש במדי צה"ל או כשדגל ישראל מתנוסס על בגדיו, עם רטייה על עינו (כמשה דיין) ועם אף של חזיר.
עוד בפרשת החטיפה:
פרסום השמות - השב"כ מפליל את חמאס
אימהות החטופים: "סומכת על צה"ל, אבל לא נאיביות"
השוטרים התקשרו 5 פעמים לטלפון החטוף
"מה שקרה בתחנת המשטרה זה תוצאה של הפעולות של הצבא הישראלי בגדה", קובע מושל שכם אכרם רג'וב בשיחה עם ynet. "הצבא הורס והורג פלסטינים וזה גורם לאזרח הפלסטיני לתהות למה יש תיאום ביטחוני עם הישראלים. מטרת התיאום הביטחוני היא לשרת את שני הצדדים. אם העם שלנו מגיע למסקנה שאין כבוד ואין שלום, אז זכותו לשאול מדוע יש תיאום כזה".
רג'וב נכנס לתפקידו רק בשבועות האחרונים. בעברו היה בכיר במנגנוני הביטחון הפלסטינים ופיקד בין היתר על מפקדות הביטחון המסכל בשכם וברמאללה. "אתם רוצים לדחוף את העם הפלסטיני לקיר? כשאתה דוחף אדם לקיר הוא מגיב בלי לחשוב. הוא פועל בצורה מסוימת גם אם הוא לא משוכנע במה שהוא עושה".
השמעת ביקורת ציבורית נגד החוטפים הוכחה כהליכה נגד הרחוב, אבל רג'וב עדיין לא חושש לומר את שעל לבו: "החטיפה הזאת שיבשה לנו את החיים. חד וחלק". יחד עם זאת, פעילות צה"ל נגד תשתית חמאס וסמליה לא תביא לשחרור החטופים, הוא מאמין.
- אבל אולי היא תחליש את חמאס.
"אני לא משוכנע. אם מישהו חושב שפעילות אלימה תוביל להחלשת ארגון מסויים - הוא טועה. רק שלום יחליש את חמאס ואת כל הארגונים האלימים. פעולה אלימה לא תחליש אותו - להיפך. אתה מציג אותו כך כארגון חזק שפועל למען האסירים".
מוסאפחה ולא מוסאלחה
מחנה הפליטים בלאטה ידוע כמקום קשה במיוחד. מנגנוני הביטחון הפלסטינים ממעטים להיכנס אליו בשביל מעצרים. כל צעד כזה מלווה בעימותים באש חיה עם חמושים ומתפרעים. מנהיג המחנה הוא ג'מאל טיראווי, חבר פרלמנט מטעם פתח ששוחרר לפני שנה במפתיע מהכלא בישראל אחרי שהואשם בשליחת המחבל המתאבד בפיגוע ב"מיי קופי שופ" בתל אביב בשיאה של האינתיפאדה השנייה.
טיראווי מקבל את פנינו בביתו המהודר במחנה, מלווה כתמיד בשומרי ראש גברתניים. ימים ספורים קודם לכן פשטו על ביתו כוחות צה"ל במסגרת המבצע. הוא מביע פליאה שדווקא הוא הפך ליעד עבור הצבא בימים האחרונים. "המטרה של המבצע הזה היא תנועת חמאס, אבל מי שנפגע מכך זה כל העם הפלסטיני - פתח, חמאס, החזית העממית, מנגנוני הביטחון. אם חמאס ביצע את החטיפה אז למה פוגעים בכל הפלסטינים?"
טיראווי טוען כי צה"ל עושה שגיאה בניסיון להלום בתשתיות חמאס בגדה. "הרשות הפלסטינית נפגעת הרבה יותר. ישראל מעניקה עכשיו לחמאס כוח ורוח גבית. אני מכיר את הפלסטינים - מי שישראל פועלת נגדו זוכה בכבוד של העם. זו מדיניות מוטעית".
טיראווי מסרב לקבל את הגרסה הישראלית שהיתה חטיפה. לדבריו, עד עכשיו אין לפלסטינים מידע מוצק על כך (ספק אם גם פרסום שמות החוטפים לאחר מכן שינה את דעתו). עם זאת הוא רומז כי פיגוע חטיפה בתקופה כזאת הוא טעות. "התזמון של החטיפה, אם הייתה כזאת, אינו מתאים. החטיפה נתנה הזדמנות לימין הישראלי לצאת מהמשבר הפנימי והבינלאומי שהוא נתון בו מול אירופה ומול ארצות הברית. הציל אותם מהמשבר שהם שרויים בו. כל פעולה שנעשית בתזמון לא נכון - יהיו לה השלכות שליליות".
- מה דעתך על ההצהרות של אבו מאזן נגד החטיפה?
"אין ספק שרבים לא ראו את זה בעין יפה, אבל הוא דמות פוליטית שהצהרותיו צריכות לשרת את האינטרס הפוליטי הפלסטיני. זו זכותו. למרות זאת לא שמענו אף בכיר ישראלי שמגנה או מתנצל על הרג של מאות פלסטינים בעבר".
- אתה מתנגד לתיאום הביטחוני?
"אני בעד תיאום ביטחוני אם הוא משרת את שני הצדדים. התיאום הביטחוני עכשיו אינו משרת את האינטרס הפלסטיני".
- אם חמאס עומד מאחורי החטיפה זה אומר שאכן הסתיים הפיוס?
"מלכתחילה אין פיוס בין הצדדים. מה שיש זו מוסאפחה (לחיצת יד) ולא מוסאלחה (פיוס). לחמאס יש את התוכניות שלה ולנו בפתח יש את התוכניות שלנו. המחלוקת היא על התוכניות האלה".
הנעליים שלי יותר טובות מהם
ערב יורד על שכם. הרחובות המרכזיים שוקקים, בתי הקפה והמסעדות מלאים. על מסכים ענקיים מוקרן משחק המונדיאל בין רוסיה לבלגיה. אין סימן אחד שיכול להעיד על מבצע צבאי. ג', אחד התושבים, מתקשה להאמין לגרסה הישראלית. "חמאס נמצאת עכשיו תחת לחץ כבד ברצועת עזה. סגרו לה את המנהרות ברפיח, אין כסף וסיס עלה לשלטון במצרים. זו גם הסיבה שהיא הסכימה לפיוס. איך יכול להיות שהיא חתמה על פיוס ואז ביצעה את החטיפה הזאת? זה לא נשמע לי הגיוני".
אחרי המשחק, ג' מנסה להסביר מדוע הרחוב הפלסטיני אדיש יחסית לכניסות המרובות של צה"ל לערים. "יש לי ילד בן 10 שראה בטלוויזיה אנשים זורקים אבנים במחנה בלאטה. הוא אמר לי 'אבא, הם נמצאים בבלאטה - קח אותי לשם'! הבן שלי קטן. אני לא רוצה שימות אבל מצד שני אני גם לא רוצה שהוא יהיה פחדן. אבל באותו זמן יש לי הנהגה שהנעליים שלי יותר טובות ממנה! אז בשביל מי הבן שלי ימות? בשביל סאיב עריקאת?!". שעתיים אחר כך כוחות צה"ל נכנסו שוב לשכם להמשך המעצרים והפשיטות על יעדי חמאס. לא נרשמו שם אירועים מיוחדים.
הראשונים שיסעו לתל אביב
לילה אחרי התקרית האלימה בתחנת המשטרה, החיים ברמאללה נראים רגילים יחסית. מחוץ לתחנה יושבים שני שוטרים ובסמטאות הקרובות אליה עומד רכב של הביטחון המסכל ובתוכו שני אנשי ביטחון בלבוש אזרחי. נראה שהפעם הרשות הפלסטינית לא תרשה למקרה כזה לחזור על עצמו. ככלל, המנגנונים עסוקים בימים אלה בשתי משימות: בדרום הגדה מנסים להביא מידע שיוביל אל החוטפים או אל החטופים, ואלו בצפונה טרודים במאבק המתמשך נגד חמאס.
צפונה משם נמצאת העיירה ביר זית. בפאתיה שוכנת האוניברסיטה שנושאת במשך שנים ארוכות את דגל המאבק הנחוש בישראל. שלושה ימים לפני כן פשט צה"ל באישון לילה על המוסד האקדמי והחרים חומרי תעמולה של התאים האיסלאמיים שבו. הרחובות בביר זית כמעט שוממים. המקום היחיד שבו מתקהלים אנשים הם בבתי הקפה שמקרינים את משחקי המונדיאל. "כשלא נמצאים בשלטון, הדבר הכי קל זה לבקר ולהסית", אומר גורם מדיני פלסטיני בכיר ברמאללה שמתייחס לביקורת על התיאום הביטחוני. "זה בדיוק כמו שבכדורגל כל צופה הוא המאמן הכי טוב והפרשן הכי מוכשר. אבל כשזה מגיע לעולם האמיתי אז פתאום המציאות לא כזאת פשוטה. כל אותם מבקרים נגד התיאום יהיו הרי הראשונים שיקפצו לנסוע לתל אביב בשביל להיפגש עם הישראלים אם עכשיו נמנה אותם לתפקידים בכירים".
רבין כבר עשה את זה
חברון הרגישה באופן טבעי את המבצע הצבאי יותר מכל עיר אחרת בגדה. מחסומים נפרסו בכניסות וביציאות של העיר ובמבואותיה. המשטרה הפלסטינית התאיידה. בשבוע האחרון חזרו החיים לעיר כמעט לשגרה. גם המשטרה שבה לרחובות.
מרכז כוחה של חמאס נמצא במחוז חברון, ולכן תשתיות התנועה נפגעו. "התשתית האמיתית של חמאס הם האנשים ולא המוסדות והבנייינים ואפילו מוסדות הצדקה. מרביתם בכלל כבר הוחרמו כבר על ידי הרשות הפלסטינית ולכן אין באמת תשתיות של חמאס בגדה המערבית", מסביר חאלד עמאיירה, עיתונאי פלסטיני בכיר מהעיירה דורא, איש הזרם האיסלאמיסטי שמקורב מאוד לחמאס. "לתנועה יש עשרות אלפי חברים ומאות אלפי תומכים בגדה. זה נכון שהצבא הישראלי מחבל ביציבות של חמאס. אבל לומר שישראל ריסקה את חמאס זו הגזמה".
לדברי עמאיירה, גם בחינת גירוש חברי הפרלמנט של חמאס ומשוחררי עסקת שליט מהגדה לא בהכרח יובילו להחלשתה. "רבין כבר גירש 400 איש שמרביתם מחמאס בלילה אחד לדרום לבנון (הגירוש למרג' א-זוהור ב-1992), בסופו של דבר התנועה רק התחזקה. בכיר בחמאס אמר לי שהתנועה השיגה בשבעת הימים האחרונים יותר תמיכה ממה שהצליחה להשיג בשבע השנים האחרונות".
עמאיירה בטוח שהתמיכה באבו מאזן בימים האחרונים רק צונחת. "הוא דיבר על נערים ישראלים שנחטפו על ידי טרוריסטים ולא אמר מילה על הילדים הפלסטינים שנהרגו על ידי הצבא הישראלי. העובדה שהוא לא אמר זאת הכעיסה הרבה אנשים כולל אנשים מתוך פתח".
- האם החטיפה תשפיע על הסכם הפיוס?
"עדיין מוקדם לדעת את זה, אבל אני סבור שהפיוס יימשך כי הפלגים לא ירצו לתת לנתניהו את השמחה מלראות את ממשלת האחדות מסתיימת. גם לפתח וגם לחמאס יש אינטרס לשמר את הממשלה הנוכחית".
החיפושים אחר החטופים התמקדו בימים האחרונים בפאתיה הצפוניים של חברון. מוחמד עטאונה,
תושב אחד הכפרים שבהם מתרכזים החיפושים, סיפר כי התושבים ממורמרים על כך שהצבא פשט על כל הבתים בכפר ומעניש את כל האוכלוסייה האזרחית. "פשטו על הבית שלי שלוש פעמים עד עכשיו. אנחנו לא ישנים כבר לילות. המבצע הזה נועד רק כדי לרצות את הציבור הישראלי".
עטאונה הסביר כי החיפושים יוצרים סיטואציות משעשעות ומוזרות כאחד. "פתחו לי את המקרר ופתחו את תבנית הביצים. שאלתי את החיילים מה הקשר בין הביצים לבין החטופים והם ענו שהם מחפשים. שאלתי אותם 'יכול להיות שהחטופים נמצאים בתוך הביצה?'". עטאונה - שכמו רבים אינו נמנה עם תומכי חמאס - סבור שצה"ל רק מחזק במבצע את ארגון הטרור בלבבות הפלסטינים. "עכשיו יש מבצע והם מתחבאים, אבל הם יצאו ממנו חזקים הרבה יותר".