"זו לא קייטנה רגילה": בתי הספר של החופש הגדול
הם לומדים צילום, תקשורת, עושים זומבה, צופים בסרטים, יוצאים לטבע - והכל במסגרת הבית-ספרית. פרויקט "בתי הספר של החופש הגדול" של משרד החינוך מאפשר לילדים מסגרת חינוכית וערכית בה משולבות פעילויות מהנות ומגוונות. בואו לראות מה הילדים עושים
ימי ספורט, חוג צילום, לימודי תקשורת, זומבה, ימי קולנוע, פעילות בטבע, מדע בכיף, לימודי אנגלית ועריכת וידאו הם רק חלק קטן משלל הפעילויות החברתיות והחווייתיות במסגרת יוזמת "בתי הספר של החופש הגדול" של משרד החינוך והשלטון המקומי שנפתחה השבוע (ג'). כ-180 אלף תלמידים הצטרפו לתכנית שתתקיים בשבועות הראשונים של חופשת הקיץ, מיום 1 ביולי ועד יום 21 ביולי. הפעילות תתקיים בימים א'-ה', בין השעות 08:00-13:00 ובתי הספר יפעלו במתכונת קיצית הכוללת מגוון רחב של חוגים והפעלות,המאפשרות לבתי הספר חופש יצירתי בבחירת יוזמות חינוכיות ויצירת שיתופי פעולה עם גופים שונים.
העלות להורים היא עד 450 שקלים בלבד (על פי מדרג סוציו-אקונומי), ביישובים רבים ההרשמה היא חינם ואינה כרוכה בתשלום. מדובר בהקלה משמעותית בנטל הכספי וחיסכון של עד אלף שקלים לתלמיד.
"פתחנו לראשונה בישראל את "בתי הספר של החופש הגדול", מסגרת חינוכית ערכית וחווייתית שבצדה גם הקלה משמעותית בנטל הכספי על ההורים", אמר שר החינוך הרב שי פירון. "התכנית מהווה חלק בלתי נפרד מהתפיסה אשר מוביל משרד החינוך, לפיה המשרד לוקח אחריות על הילדים והנוער גם בחופשת הקיץ".
"אנחנו, צוות המורים, שמחים מאוד שהאמירה מחנכים מסביב לשעון היא לא רק בגדר חזון אלא מציאות בשטח" אמרה לנו אורנה אוסטרייכר, מורה בבית הספר של החופש הגדול, בית הספר קפלן בחדרה, "בנינו תוכנית מיוחדת המותאמת לילדים ובימים האחרונים סדרנו את הכיתות שיתאימו לתכנים של הקיץ. אני אישית, מאוד נרגשת להתחיל את הפעילות ומאחלת לכל צוות שמפעיל את בתי הספר של החופש הגדול עשייה רבה, הצלחה ובעיקר הנאה".
מנהלת בית הספר בן גוריון ברמלה, ליאורה ירמיהו אמרה: "זהו יום חג לילדים ולצוות החינוכי, אנחנו מתרגשים מאוד ומרגישים כמו בפתיחת שנת הלימודים. זו לא קייטנה רגילה, אנחנו אומנם בבית הספר אבל במקום שיעורים רגילים הילדים ייהנו ממגוון פעילויות ערכיות אבל בצורה חווייתית, מגוון רחב של חוגים פיסול, מוסיקה ותאטרון בובות. במשך השנה הילדים מביאים אוכל מהבית ובמסגרת הקיץ הם אפילו מקבלים ארוחה קלה, אין ספק שזו יוזמה מקסימה וחשובה מאוד עבור הילדים".
"בתי הספר של החופש הגדול" זו מסגרת מאוד מהנה גם לילדים וגם למורים", הוסיפה אשרת זייד רכזת התכנית בבית הספר 'תומר רחל' במעלה אדומים. "התלמידים נחשפים ללמידה בסגנון אחר, באמצעות משחקים, סיפורים והצגות. גם אנחנו הצוות החינוכי למדנו להכיר את הילדים בצורה אחרת, אין תחושה של מורה וכיתה אלא יותר של משפחה, אנחנו מקבלים שכר ראוי על העבודה בקיץ ואין ספק שזה מצב שכל הצדדים מרווחים".
בחופשת הקיץ הקרובה תיושם התכנית בכיתות א'-ב' בכלל הרשויות המקומיות בישראל וכן יתקיים פיילוט לתלמידי כיתות ג'–ה'. הפיילוט יפעל ב- 42 ישובים, ובהם: ירושלים, בית שאן, טירת הכרמל, מגדל העמק, נתיבות, נצרת עילית, ערד, פורדיס, מג'ד אל כרום, קריית שמונה, קריית מלאכי ועוד. כ-10,000 מנהלים, מורים וסטאז'רים להוראה יקחו חלק בהדרכת הילדים, בליווי ובהעברת החוגים השונים.
במסגרת התכנית ייחשפו התלמידים למגוון פעילויות לימודיות והעשרה בתחום החברתי והערכי, בהן: פעילויות המעודדות קריאה ותגבור השפה, פעילויות בנושא זהירות בדרכים ופעילויות בתחום המדע והטכנולוגיה.
חופשת הקיץ מותירה הורים רבים עם הוצאות כלכליות לא מבוטלות, בין אם מדובר במחירי קייטנות ובין אם מחירי חוגים, הופעות ובילויים. גם עבור ההשתתפות בפעילויות "בתי הספר של החופש הגדול" יאלצו ההורים לשלם, אך מדובר בעלות מוגבלת של עד 450 ש"ח. לא בכל הישובים משתתפים ההורים במימון התוכנית, בחלק מהישובים ההרשמה חינם. כך או כך, ללא ספק, יחסוך המהלך הוצאות רבות למשפחה בחופשה.