שתף קטע נבחר

 

בלי מנכ"ל ובלי כסף, ערוץ 10 בערפל: "כל כך חבוטים שכבר לא מרגישים את החבטות"

אצלם לא תמצאו שקופיות מחאה, ועובדי ערוץ 10 כבר לא יוצאים להפגין. אבל גם אם המשבר מתנהל הרחק מהצופים - הוא שם ברקע כל הזמן. בינתיים הם תקועים בין חלומות על משקיעים לחזון צנוע של ערוץ רזה עם פחות רייטינג ופחות הוצאות

אלה לא ימי המשבר של שלהי 2012. לא תמצאו פה עובדים שפורצים לשידור, מפגינים נושאי שלטים, כנסי חירום לגיוס תמיכתם של אנשי התקשורת ומאמרים שקוראים למדינה להציל את כלב השמירה של הדמוקרטיה. את אלה חפשו היום ברשות השידור. מה שנשאר מערוץ 10 הוא גוף בלי כסף, בלי מנכ"ל ונכון לעכשיו, בלי משקיע באופק. ערוץ שלם שלא יודע, ואולי לא רוצה לדעת, מה יהיה מחר.

 

חצי שנה עברה מאז החליט רון לאודר לנטוש ולהעביר את מניותיו ליוסי מימן. מאז הערוץ משייט לו בין ערפילים של חוסר ודאות. מצד אחד - הרייטינג לא רע, אפילו מטפס. מצד שני - תוכניות הריאליטי המושקעות "הכפר" ו"עד סוף העולם" נחלו כישלון, וספינת הדגל לשעבר "הישרדות" שקעה לעומקו של הפלונטר המשפטי סביבה. ספק רב אם תחזור.

 

תמונות כאלה כבר לא רואים. עובדי ערוץ 10 מפגינים בנובמבר 2012 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
תמונות כאלה כבר לא רואים. עובדי ערוץ 10 מפגינים בנובמבר 2012(צילום: אוהד צויגנברג)

כרגע קברניטי הערוץ מחזיקים בתקציב שאמור להספיק עד החגים. בלי משקיעים שיזרימו דם חדש או שינוי דרסטי בדרישות הרגולציה (ועל כך בהמשך), קשה לראות דרך שבה הערוץ ישרוד עד סוף 2014. "אין שום הפקה באופק כרגע, מעבר לשוטף כמו אמנון לוי וגיא פינס", מספר עובד בערוץ. ועדיין, המשבר מתנהל מאחורי הקלעים, הרחק מעיני הצופים, ובאווירה הרבה פחות לוחמנית.

 

בימי רפי גינת, שעל עזיבתו למדו העובדים מהתקשורת ("לא מעדכנים אותנו בכלום", טוענים שם), עוד ניסו לשמור שם על אופטימיות זהירה. לפני כחודש, בין מסעותיו לגיוס משקיעים, הוא שוחח עם העובדים. "רפי דיבר איתנו ואמר שיש המון משקיעים פוטנציאלים, אבל כולנו יצאנו בהרגשה שמסבנים אותנו", מספר אחר מהם. "אי אפשר לומר שאנחנו עדים לגל עזיבות, אבל אנשים מגששים בחוץ".

 

"אם בסיבוב הקודם אפילו לא חיפשתי עבודה - היום אני בפירוש מעדיף ללכת למקום אחר", מאשר אחד המגישים בערוץ. "אני לא מאמין שנצליח למצוא משקיע. כרגע אף אחד לא מבטיח לנו כלום, וזו בעיה". מגיש אחר מוסיף: "אנחנו חבוטים כבר כל כך הרבה זמן, שאנחנו כבר לא מרגישים את החבטות. אבל כן, יש פה תחושה של נקודת קצה, שצריך לקרות משהו מאוד קיצוני כדי שהערוץ ישרוד".

 

"כבר לא רוצים להתחרות בערוץ 2"

כשבערוץ מדברים על משהו קיצוני, הם בעצם מתכוונים לוויתור משמעותי מאוד מצד המדינה והרשות השנייה - מתן אישור לפעול במתווה רזה יותר, עם השקעה מצומצמת הרבה יותר בתוכן. מתכונת אקטואלית יותר, בלי הפקות ענק של ריאליטי. עם פחות רייטינג, והרבה פחות עלויות. "אנחנו כבר לא רוצים להוות תחרות לערוץ 2, לא זאת המטרה", אומר שם גורם בכיר, "אנחנו חייבים להפוך דיסק ולהבין שאנחנו נלחמים על הקיום שלנו".

 

הרעיון שעל הפרק - ערוץ שמבוסס בעיקר על שידורי חדשות, דוקו ואקטואליה. "הכוונה היא לעשות משהו בדומה לרצועת הלילה והערב - כלומר לשדר תוכנית מתחלפת מתשע עד עשר ואז לעשות רצועה קבועה, נגיד כמו 'הלילה עם אסף הראל', אבל משהו שיצליח יותר", מסביר גורם בערוץ. לדברי גורמים בערוץ, אגב, למהלך כזה בדיוק התנגד גינת - והוא היה אחד מנושאי המחלוקת שהובילו לפרידה ממנו. פרידה שבעיני רבים נתפסת כצעד ראשון לקראת החזון החדש. גם לגבי תוכניתו "כלבוטק", מעריכים בערוץ כי ימיה ספורים. "בשביל שהיא תמשיך לעוד עונה, העלויות שלה חייבות לרדת", אומרים שם.

 

רפי גינת. מעדיפים חזון צנוע יותר (צילום: יוני המנחם) (צילום: יוני המנחם)
רפי גינת. מעדיפים חזון צנוע יותר(צילום: יוני המנחם)

אולם הדבר מצריך קיצוץ של עשרות מיליונים במחויבויות ההשקעה של הערוץ, שכיום עומדות על כ-270 מיליון שקלים מדי שנה. בקשה רשמית עדיין לא הוגשה, נעשו רק גישושים ראשונים, אבל בערוץ מקווים לטוב. גם מנכ"ל רשת אבי צבי שיגר מכתב והביע תמיכה במהלך.

 

אבל בינתיים ברשות לא ששים לאשר. שינוי כזה עלול לשמש בסיס לדרישות להקלות מצד הזכייניות האחרות, ובשיחות פנימיות הבהיר יושב ראש הרשות שי באב"ד כי ספק אם בקשה כזו תקבל אור ירוק. "בעיניו זה לא הפיתרון עבור הערוץ", אומרים בסביבתו, "הרייטינג שלהם רק יירד וההכנסות יירדו בהתאם".

 

ברשות מציעים עם זאת אופציה חלופית - מעבר של ערוץ 10 לשידור כערוץ נושאי. מכרזים לערוצים כאלה אמורים לצאת בקרוב, ממש במקביל לדד-ליין הכלכלי של ערוץ 10. שם המחויבויות קטנות בהרבה, והפלטפורמה יכולה להיות זהה: שידור בעידן פלוס, בכבלים ובלוויין. "זה כמו לנסוע במרצדס או במאזדה - שניהם נוסעים, אבל יש הבדל של יוקרה", מסבירים שם.

 

איך שלא יהיה, בערוץ 10 לא מתכוונים לוותר. בזמן הקרוב הם צפויים למנות מנכ"ל חדש, כשעל הפרק שמותיהם של סמנכ"ל המכירות דן רון וסמנכ"ל הכספים יואב הלדמן, שכבר שימש בעבר כממלא מקום המנכ"ל. גם האופציה למינוי מבחוץ נשקלת, אולם בהתחשב במצוקה הכלכלית לא בטוח שהיא ריאלית.

 

למרות המצב הרעוע, בוועד העובדים טוענים שעוד מוקדם להרכין ראש. "דווקא ברגע כזה חשוב לזכור כי אנחנו עמוד השדרה שעליו בנויה החברה, ובזכותנו היא תמשיך להגיע להישגים עיתונאיים מרשימים גם בעתיד", כתבו במכתב שיצא לעובדים, "למרות התקופה הקשה שעברנו, אנו מאמינים כי עתידה של החברה עוד לפניה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות ערוץ 10
ערוץ 10. עתיד לא ברור
צילום: באדיבות ערוץ 10
לאתר ההטבות
מומלצים