שתף קטע נבחר
 

'בלי עזרת משרד התרבות, פסטיבל עכו יבוטל'

עיריית עכו מורידה את הכפפות ומאשימה את משרד התרבות במשבר שמאיים על קיומו של הפסטיבל לתיאטרון אחר: "הם מנהלים מאבק כוחות מטופש ובמקום להגדיל את התקציב מחפשים 'בזבוזים' מתחת לפנס". במשרד משיבים אש: "הניהול האדמיניסטרטיבי של הפסטיבל מנופח ומוגדל"

ראש עיריית עכו שמעון לנקרי, הנהלת הפסטיבל לתיאטרון אחר וארגוני היוצרים מאחדים שורות וקוראים לשרת התרבות לימור לבנת להביא מיידית לפיתרון המשבר שעלול לגרום לביטולו השנה.

 

"משרד התרבות לא הגדיל את תמיכתו בפסטיבל מזה עשרים שנה. עיריית עכו הוסיפה את חלקה מעבר לתמיכה הישירה. אם המשרד לא יתגייס לאלתר ויתרום את חלקו, ניאלץ להודיע על ביטולו וחדלותו בשל חוסר תקציב", נאמר במכתב שנשלח הבוקר (ד') לשרה. על המכתב חתומים נציגי האיגודים שח"ם, אמ"י ובת"י כמו גם חברי צוות היגוי הפסטיבל שמעון לוי, איציק ויינגרטן ועודד קוטלר ונציג יוצרי פסטיבל 2014, הבמאי רועי רשף.

 

משרד התרבות או האמנים. מי ימצמץ קודם?  (צילום: מרב יודילוביץ') (צילום: מרב יודילוביץ')
משרד התרבות או האמנים. מי ימצמץ קודם? (צילום: מרב יודילוביץ')
 

המשבר שנוצר בעקבות הסכמים חדשים שנחתמו השנה מול ארגוני היוצרים ובתמיכת משרד התרבות, במטרה להבטיח שכר מינימום למשתתפי הפסטיבל, הוליד מצוקה תקציבית של כ-300 אלף שקל. לאחר משא ומתן מתוח שנמשך חודשים ארוכים, הודיעה עיריית עכו כי תגדיל את תמיכתה השוטפת ב-100 אלף שקלים. "הלכנו עד לקצה גבול היכולת התקציבית שלנו. הצלחנו לגרד כספים ממקומות שונים מתוך התחשבות במצוקת האמנים. אין לנו מאיפה להביא עוד כסף", אומר מנכ"ל הפסטיבל אלברט בן שלוש, "אנחנו רואים בשרת התרבות את הכתובת כיוון שלה הסמכות, היכולת והאינטרס להביא את המשבר לסיום מיידי.

 

"מדובר בסך הכל בתוספת זעומה של 200 אלף שקלים שיכולה להציל את אחד הפסטיבלים המובילים והוותיקים בישראל. במשרד התרבות טוענים שהם מובילים ומעודדים בשנים האחרונות מתן שכר הוגן ליוצרים ולאמנים ושהודות לכך יוצרי ההצגות בפסטיבל מקבלים כיום שכר. זה עומד בסתירה לנעשה בשטח. העובדה היא שבעשרים השנים האחרונות הפסטיבל מקבל את אותו התקציב הממשלתי על אף מדדים מצטברים והתייקרויות. פסטיבל עכו אמור לחגוג השנה יום הולדת 35. אנחנו מאוד מקווים שאת מקום החגיגות לא תחליף הודעה על ביטולו".

 

אחרי חודשים של התנגחויות בעירייה המארחת, בא המכתב המשותף ומצביע על תפנית חדה. בעירייה, שספגה את האש והעדיפה עד כה לדבר פחות ולעשות יותר, החליטו שהגיע הזמן להגיב - ובחריפות. גורמים בכירים בעירייה אומרים היום ל-ynet: "משרד התרבות מנהל מאבק כוחות מטופש ומיותר נגד הפסטיבל על סכום שבטל בשישים מול ההשקעה האדירה של עיריית עכו. הם מתנהגים כאילו לא מדובר בפרויקט תרבותי ראשון במעלה שנולד למעשה כיוזמת המשרד. זהו פסטיבל התיאטרון הגדול בישראל, שאין לו מקבילה ובמשרד, שאמור לפעול לקידום התרבות, במקום לעשות להגדלת התקציב מחפשים מתחת לפנס 'בזבוזים' לכאורה. הם מפזרים רמיזות על שכר מנהלים מפוצץ לכאורה כשבפועל השכר החודשי של המנהל האמנותי עמד על 12,000 שקל ברוטו ושכר המנכ"ל על 8,900 שקל ברוטו. קשה לומר שמדובר בסכומים חריגים. עיריית עכו עשתה מעשה כיוון שמצאה טעם בטענות האמנים ומתוך אמונה שכל אחד זכאי לשכר מינימום. אף אחד לא מתעשר מהסכומים הזעומים האלה. זו התנהלות לא ראויה למשרד ממשלתי".

 

יש להדגיש כי לצד שכר מנהלי הפסטיבל אליו התייחס משרד התרבות בתגובותיו עד כה, על פי נתונים שהגיעו ל-ynet שכר עוברים נוספים בפסטיבל נמוך משמעותית. שכרה החודשי של מפיקת הפסטיבל - 7,500 שקל ברוטו; שכרה החודשי של מנהלת ההפקות - 4,160 שקל ברוטו; שכרה החודשי של העוזרת למנהל האמנותי - 3,600 שקל ברוטו; ושכרם החודשי של חברי הוועדה האמנותית - 2,080 שקל ברוטו.

 

תמיכת משרד התרבות בפסטיבל עכו בעשרים השנים האחרונות עומדת יציב על 1.575 מיליון שקל. תקציב העירייה הכולל גם הוצאות תפעוליות עומד השנה על כ-2.5 מיליון שקל. "עיריית עכו היא האכסניה שנותנת את הפלטפורמה לפסטיבל, אבל לא יכולה להיות נושא הנטל העיקרי באירוע תרבותי של מדינת ישראל. זה כמו שאישיות רבת דרג תגיע לביקור בירושלים וההוצאות יופלו על הרשות המקומית. לא מדובר בעירייה עם משאבי ענק ולמרות זאת שמנו את היד עמוק בכיס. אנחנו לא מבקשים טובות או פיצוי על הבלגן שתושבי העיר חווים במהלך ימות הפסטיבל, אבל לא ברור לנו למה מנסים להפוך את עיריית עכו לאויב.

 

"אנחנו שמחים לארח את הפסטיבל ופותחים את הבית כבר 35 שנה אבל בסופו של דבר, יום אחרי שהפסטיבל נגמר עכו לא נשארת עם שום דבר מלבד לכלוך. צריך לזכור שמפסטיבל עכו יצאו גדולי אמני ישראל שעשו על הבמה הזו את צעדיהם הראשונים. צריך לזכור שבתום הפסטיבל, הצגות תיאטרון ממשיכות את דרכן ואמנים עושים להם שם בעוד שאנחנו נשארים להתמודד עם היומיום. אנחנו לא אויב של אף אחד ולא ברור איך במקום לקבל סיוע, אנחנו מקבלים על הראש".

 

"התמיכה עלתה ב-25 אחוזים"

בעקבות הדברים שלחה שרת התרבות לימור לבנת מכתב לראש עיריית עכו. "משרד התרבות ואני בראשו מוקירים ומעריכים את פסטיבל עכו", נכתב בו, "לכן המשרד מלווה את הפסטיבל במשך כל שנותיו ומעניק לו את התמיכה השנייה בגובהה בין הפסטיבלים, לאחר פסטיבל ישראל. עיקר ייחודו ומקוריותו של הפסטיבל במהלך השנים היה קיומו בעיר העתיקה ובאתריה ההיסטוריים. הפקת הצגות הפרינג' במתחם אולמות האבירים הקסומים הוסיפו נופך מרתק ומרגש ליצירה. הובא לידיעתי כי בשל סכסוך בין העירייה לחברה לפיתוח עכו, הועתקו חלק מהצגות הפסטיבל ממתחם אולמות האבירים, סמטאות העיר העתיקה ואתריה הייחודיים אל חללים בבתי ספר ומתנ"סים. אין ספק כי שינוי זה פוגע באיכותו ובאופיו הייחודי של הפסטיבל ובאווירה הקסומה שאפפה אותו לאורך השנים".

 

לבנת התייחסה במכתבה באריכות לטענות על התמיכה הכספית בפסטיבל: "בניגוד לטענתך, כי משרד התרבות לא הגדיל תמיכתו בפסטיבל ב-20 השנים האחרונות, הריני להעמידך על טעותך. בבדיקת גובה התמיכה בעשר השנים האחרונות מצאתי כי הפסטיבל נתמך בשנת 2003 בסך של 1,349,225 שקלים וב- 2004 בסך של 1,488,534 שקלים וכך הלאה עד לשנת 2012, אז נתמך בסך של 1,652,131 שקלים, עלייה בגובה כ-25 אחוזים בעשור האחרון. בשנת 2013 הופחתה התמיכה בפסטיבל ל-1,575,000 שקלים בשל המלצת המדורים לתיאטרון ופרינג', שמצאו כי הפסטיבל קיבל אופי תיירותי, שכלל גם מופעי זמר ובידור, שאינם רלוונטיים לתוכן הפסטיבל, שהינו פסטיבל תיאטרון במהותו. זאת ועוד, תקציב הפסטיבל כלל בעבר גם עלויות מופעי פתיחה ראוותנים וגרנדיוזיים - של הזמרת ריטה ב-2011, שהסתכם בסך של 264,000 שקלים, או מופע של להקת תיסלם ב-2010, שהסתכם בסך של 236,000 שקלים. סך התמיכה מתקציב הפסטיבל לאירוע הפתיחה לשנת 2013 עמד על 150,000 שקלים להופעת להקת אתניקס ורמי קליינשטיין.

 

"בנוסף לתמיכה השוטפת מעביר המשרד לפסטיבל סך של 44,758 שקלים עבור פרויקט אמן תושב, כך שתמיכת המשרד בכללותה לשנת 2013 עמדה על 1,619,000 שקלים (אגב, זהו סך ההוצאות האמנותיות של הפסטיבל לשנת 2013). לצערי, הנהלת הפסטיבל לא ידעה לכלכל את תקציבה באופן ראוי ונכון ולדאוג להגדלת סעיפי ההוצאות האמנותיות על חשבון ההוצאות של כוח אדם לוגיסטי וטכני ועל חשבון ניהול אדמיניסטרטיבי מנופח ומוגדל. למשל הדוגמה המקוממת של העמסת 107,000 שקלים על תקציב הפסטיבל, עבור תשלום שכרו של אלברט בן שלוש בכובעו הכפול כמנכ"ל ומפיק ראשי של הפסטיבל בעוד הוא מכהן בדרך קבע כראש מינהל תרבות בעיריית עכו, ומקבל בגין תפקידו זה שכר חודשי. זאת בנוסף לעלות של 205,000 שקלים למפיקים, מפיקי משנה, מפיקים בפועל, מזכירה וכן תקציבים גבוהים בסעיף ה'שונות' העומד על כ-120,000 שקלים.

 

"בנוסף, הסכומים הללו אינם כוללים שכר מנהל אמנותי העומד על כ- 150,000 ועוזרת למנהל האמנותי בסך 44,000 שקלים, ניהול הפקות הרחוב בסך 75,000 שקלים ועלות כוח אדם נוספת המסתכמת בסך 171,000 שקלים. כל זאת, להזכיר, לפסטיבל בן ארבעה ימים. תקציב הפסטיבל כולל סעיפי הוצאות גבוהים ביניהם ניקיון האולמות בסך 39,000 שקלים".

 

לסיכום הוסיפה לבנת כי נדרש שינוי בהתנהלות. "משרד התרבות אינו מנהל את תקציב הגופים הנתמכים ופעילותם, אך הוא מצפה להתנהלות אחראית ומקצועית. על סמך הדו"חות התקציביים המצויים בידי אנשי משרדי, אני סבורה שיש בכוחה של העירייה לבצע את ההתאמות הנדרשות להעברת כספים ליוצרים ולשחקנים על חשבון הסעיפים המנהליים והטכניים הנלווים. ערים רבות בישראל מתדפקות על דלתות משרד התרבות בבקשה לקיים פסטיבלים שונים, ביניהם גם פסטיבל לתיאטרון פרינג'. אני מקווה ומאמינה שתדע לשמור על הפסטיבל ולקיימו עוד שנים רבות בעירך".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר-ישוב
ראש עיריית עכו שמעון לנקרי. לא אויב של אף אחד
צילום: אבישג שאר-ישוב
לאתר ההטבות
מומלצים