אפגניסטן: אשרף ראני הוא הנשיא החדש
שר האוצר לשעבר, שבבחירות הקודמות קיבל רק 4% מהקולות, ניצח בסיבוב השני עם 56.44%. יריבו הגדול, שר החוץ לשעבר, טען לזיופים נרחבים
גורמים בוועדת הבחירות באפגניסטן הכריזו היום (יום ב') כי שר האוצר לשעבר, אשרף ראני אחמדזאי, ניצח בסיבוב השני של הבחירות לנשיאות שנערך בחודש שעבר. אחמדזאי קיבל 56.44 אחוזים מקולות הבוחרים והוא יחליף בתפקיד את חמיד קרזאי שמסיים עשור בכיסא הנשיא.
עוד חדשות בעולם :
בלי משפט: עשרות מבקשי מקלט הושבו לים
הק.ג.ב נחשף: אלף מרגלים וסליקים באירופה
ראש הג'יהאד מטיף לצנעה, וחושף שעון רולקס
יריבו הגדול של אחמדזאי, שר החוץ לשעבר עבדאללה עבדאללה, קיבל 43.56 אחוזים מקולות הבוחרים. עבדאללה ניצח בסיבוב הראשון, אולם לא קיבל את הרוב הדרוש כדי להימנע מסיבוב שני. לטענתו, בסיבוב השני נרשמו זיופים נרחבים, והוא קרא לבצע בדיקה באלפי קלפיות במדינה.
ועדת הבחירות העצמאית הודתה שהיו זיופים בבחירות, והבטיחה לחקור את הנושא לעומק לפני פרסום התוצאות הסופיות. "איננו יכולים להתעלם מכך שהיו בעיות טכניות וזיופים בהליך הבחירות", אמר יו"ר ועדת הבחירות אחמד יוסוף נוריסטאני. "איננו מכחישים שהיו זיופים בבחירות, כמה מושלים וגורמי ממשל אפגניים היו מעורבים בזיופים".
על פי התוצאות הראשוניות שפורסמו, כ-4.5 מיליון אפגנים הצביעו עבור ראני, ו-3.5 מיליון הצביעו לעבדאללה.
פרסום התוצאות הראשוניות היה אמור להתבצע ב-2 ביולי, אולם נדחה בחמישה ימים בעקבות בדיקה שבוצעה בקרוב ל-2,000 קלפיות. עבדאללה אמר שהבדיקה אינה מספיקה ודרש לדחות את פרסום התוצאות עד שכל הטענות לזיופים ייבדקו.
קרזאי לא התמודד בבחירות האחרונות משום שהחוקה מגבילה את כהונת הנשיא לשתיים בלבד. הנשיא הנבחר יעמוד בפני אתגר גדול במיוחד - הובלת אפגניסטן לאחר נסיגת הכוחות הזרים ממנה עד סוף השנה, הפיכתה לעצמאית יותר לאחר יותר מעשור של שליטה צבאית זרה שהחלה בעקבות פלישת ארצות הברית ב-2001.
הכוחות הזרים צפויים לסגת מאפגניסטן ב-31 בדצמבר ולהותיר את השליטה הביטחונית על כוחות הצבא והמשטרה המקומיים שעברו הכשרה וקיבלו מימון ממדינות המערב. אלא שבעולם יש גורמים רבים שמטילים ספק במוכנות של הכוחות האפגניים לעמוד לבדם מול האתגרים הרבים.
אחמדזאי קיבל בבחירות הקודמות לנשיאות ארבעה אחוזים מהקולות. חודשים ספורים לאחר מתקפת הטרור בארצות הברית ב-11 בספטמבר 2001, התפטר מתפקידיו במוסדות הבינלאומיים ושב למולדתו, שם הפך ליועץ לנשיא קרזאי. הוא מהמצדדים בהשארת כוחות ארה"ב על אדמת אפגניסטן מעבר לשנת 2014.
המבוי הפוליטי הסתום שאליו הגיעו באחרונה באפגניסטן איים לערער את מה שארה"ב ובעלות בריתה קיוו שיהיה - העברת שלטון ראשונה בצורה דמוקרטית - בייחוד על רקע הנסיגה הקרובה של הכוחות הזרים מהמדינה והבעיות הרבות במדינה, בהן שיעור אבטלה גבוה וירידה בסיוע הזר.