שתף קטע נבחר
 
צילום: AP, רויטרס, אבי רוקח

מותר לפטר עובד שפוחד? שאלות ותשובות

מה קורה כשמקום העבודה עבד כרגיל אבל העובד פחד להגיע? האם מותר לפטר עובד שקיבל צו 8? על רקע ההסלמה בדרום והוראות פיקוד העורף, משרד הכלכלה פרסם רשימת שאלות ותשובות בנושא יחסי עבודה

בעקבות המצב הביטחוני בדרום פרסם היום (ג') הממונה הראשי על יחסי עבודה במשרד הכלכלה, עו"ד שלמה יצחקי, רשימת שאלות ותשובות בנושא יחסי עבודה עבור עובדים הנמצאים בטווח הטילים ותוהים מהן זכויותיהם. כמו כן, המשרד מפעיל מוקד למענה על פניות הציבור בטלפון 1-800-20-11-80.

 

 

במשרד ביקשו להבהיר כי התשובות שניתנו מבוססות על הסכמים שנקבעו בעבר ולכן הן רק בגדר קו מנחה ואין בהן לקבוע מענה לעתיד. מענה שכזה יינתן בעתיד במידת הצורך בכפוף להסכמים אליהם יגיעו הממשלה, ההסתדרות וארגוני המעסיקים.

 

אזעקה באשדוד: תושבים בחדר המדרגות (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
אזעקה באשדוד: תושבים בחדר המדרגות(צילום: אבי רוקח)

 

התייצבות/אי התייצבות על רקע הוראות פיקוד העורף  

המעסיק מחייב אותי להגיע למרות הוראות פיקוד העורף להישאר בחדרי מיגון, האם חובה עלי להתייצב?

 

מעביד שיפטר עובד שנעדר מעבודתו בהתאם להוראות פיקוד העורף פועל בניגוד לחוק ובית הדין לעבודה מוסמך לבטל את הפיטורים. חובה על כל אזרח להישמע להוראות פיקוד העורף.

 

עובדים שמקום עבודתם היה סגור על פי הוראת פיקוד העורף אמורים לקבל פיצוי?

 

בעבר נקבע כי המעסיק שמקום עבודתו היה סגור על פי הוראות פיקוד העורף, ישלם לעובדיו כרגיל את שכרם ויוכל לתבוע את הפיצוי מהממשלה בהתאם להסכם אליו יגיעו הצדדים, כפי שנעשה בעקבות מלחמת לבנון ה-2.

 

במפעל בו אני עובדת יש חדר ממוגן, אך רחוק. אין באפשרותי להספיק להגיע בזמן אל המרחב המוגן.

 

במקרים בהם לא ברור לעובד האם המפעל מוגן יש לפנות לקבלת הוראות מפיקוד העורף.

 

מה קורה כשמקום העבודה עבד כרגיל אבל העובד פחד ללכת לעבודה. האם יהיה זכאי לשכר?

 

תשלום השכר מותנה בתנאים, שיקבעו בהסכם ובהם קביעת פיקוד העורף כי מדובר במקום עבודה שאינו מוגן. באם הנחיות פיקוד העורף קבעו שבאזור שבו העובד מועסק צריך להישאר במרחב מוגן ולא לצאת לעבודה, אזי יהיה זכאי לתשלום שכר. באם מקום העבודה נמצא מחוץ לטווח הסכנה והעובד לא הגיע לעבודה כי פחד לצאת, לא יהיה זכאי לשכר.

 

יירוט כיפת ברזל מעל אשקלון (צילום: אביחי לוי) (צילום: אביחי לוי)
יירוט כיפת ברזל מעל אשקלון(צילום: אביחי לוי)

 

התייצבות עובדים במפעלים חיוניים

האם יש עובדים שחלה עליהם חובה להגיע לעבודה, על פי החוק?

 

כן. עובדים במפעלים ושירותים המוגדרים כשירותים חיוניים, לדוגמא רשויות מקומיות, משרדי ממשלה, שירותי חירום, בתי חולים, בתי זיקוק, תחנות כוח, מתקני התפלה, תעשייה ביטחונית, מפעלים בענף המזון, חנויות מכולת שכונתיות, בתי מרקחת, נמלים, תחבורה ציבורית, ועוד. מרבית המקומות הללו ממוגנים ממילא, אך העובדים חייבים להתייצב גם במתקנים שאינם ממוגנים - כמו בנמל אשדוד ובחברת החשמל. את רשימת המפעלים החיוניים ניתן לקבל במשרד הכלכלה ביחידה לכוח אדם לשעת חרום ומשק לשעות חירום.

 

מה דינו של עובד שאינו מגיע לעבודה במפעל שהוכרז "חיוני"?

 

אי הגעה לעבודה במפעל חיוני, שהוכרז ככזה על ידי פיקוד העורף, מהווה לכאורה עבירה פלילית. העובד לא יהיה זכאי לשכרו.

 

מה לגבי תשלום שכר לעובד שלא הגיע לעבודה?

 

הסוגיה נבחנת ומלובנת על ידי הממשלה, ארגוני העובדים וארגוני המעסיקים. החוק היבש אינו מחייב מעסיק לשלם שכר לעובד שלא הגיע לעבודה במצב חירום ועל כן ההנחיה היא לצאת לעבודה, להוציא מקומות עבודה שנאסרה עבודה לפי הוראות פיקוד העורף.

 

עם זאת, ניתן ללמוד מן העבר: במלחמת לבנון שארכה 6 שבועות, בהם הפעילות במקומות העבודה הייתה מושבתת, גובש הסדר בין הממשלה, ההסתדרות וארגוני המעסיקים - ההסדר חייב את המעסיקים לשלם שכר לעובדים שנעדרו מעבודה עקב הנחיה של פיקוד העורף, שלא להגיע למקומות העבודה והמעסיקים קיבלו החזר על תשלום השכר ממס רכוש. כך גם במבצע "עופרת יצוקה" ובמבצע "עמוד ענן".

 

מודגש כי בהיעדר הנחייה מצד פיקוד העורף שלא להתייצב במקום העבודה, ההתייצבות במקומות העבודה חיונית ונדרשת על מנת לאפשר רציפות תפקודית לכלכלה ולמשק.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

אי התייצבות בעבודה בשל דאגה וחשש לילדים ובני נוער  

האם עובד שנעדר מעבודתו בשל ההכרח להישאר עם ילדו הקטן בבית בהיעדר מסגרת חינוכית/קייטנה על רקע המצב הביטחוני - זכאי לפיצוי?

 

במקרים קודמים, עובדים שנאלצו להישאר בבית ולשמור על ילדם בעקבות הודעות פיקוד העורף קיבלו פיצוי כאילו עבדו (ראו הסכם קיבוצי מיום 20.5.09 לאחר מבצע "עופרת יצוקה").

 

הורה עובד/ת לילד בן 15 שחשש להישאר לבד ולכן נשאר/ה בבית ולא עבד, זכאי לפיצוי?

 

לא. הפיצוי ניתן להורים לילדים עד גיל 14. הגדרת ילד נקבעה בחוק ההגנה על עובדים לשעת חרום תשס"ו 2006.

 

פיצוי עובדים על רקע היעדרות ממקום העבודה

האם עובד הנעדר מהעבודה בגלל המצב הביטחוני זכאי לפיצוי?

 

בהסכמים והסדרים שגובשו בתקופות לחימה, נקבע בעבר כי תושבי יישובים שהיו עד לטווח 40 ק"מ מהרצועה יהיו זכאים לפיצוי. למשל, במלחמת לבנון השנייה חויבו המעסיקים לשלם שכר לעובדים, שנעדרו מהעבודה בשל הנחיות כוחות הביטחון, שלא להגיע למקום העבודה. במלחמת המפרץ נקבעו הסדרים של תשלום וזקיפת היעדרות על חשבון ימי חופשה. כך גם ניתן פיצוי בתקופת הלחימה ב"עופרת יצוקה" וב"עמוד ענן", בכפוף לתנאים, שנקבעו בהסכם בין שלושת הצדדים.

 

עובד שיימצא זכאי לפיצוי לפי הסכם, למי עליו לפנות כדי לקבל את הכסף?

 

הפיצוי ניתן למעסיקים ולא ישירות לעובדים. העובדים שימצאו – במידה שיימצאו – זכאים לפי ההסכם, אמורים להמשיך לקבל שכר כאילו עבדו כרגיל, המעסיקים אמורים לקבל פיצוי על התשלום בעקבות תביעות שיגישו לאוצר. כפי הנקבע בתקנות מס רכוש וקרן פיצויים (תשלום פיצויים) נזק מלחמה ונזק עקיף (הוראת שעה) התשס"ט 2009.

 

כיצד ישלם בעל עסק שאינו מוגן והונחה שלא לפתוח אותו, לעובדיו?

 

המעסיק יוכל לשלם לעובדים מקדמה או לזקוף את הימים האלה על חשבון ימי החופשה שלהם. בכל מקרה יש לפעול בהתאם להסכם שיושג.

 

פיטורי עובדים על רקע המצב הביטחוני 

האם מותר לפטר עובד שקיבל צו 8?

 

לא. על פי החוק אסור למעסיק לפטר עובד שנקרא לשירות מילואים במהלך השירות ובמשך 30 יום לאחריו.

 

האם יכולים לפטר אותי אם אני לא מגיע לעבודה במפעל שאינו ממוגן?

 

חוק הגנה על עובדים בשעת חירום התשס"ו-2006 קובע איסור על פיטורי עובד שנאסר עליו להתייצב במקום העסקתו בשל הוראה של פיקוד העורף, בהתאם למצב המיוחד בעורף. רק אם נאסר על עובד/ת לצאת לעבודה או להתייצב במקום העבודה, על ידי פיקוד העורף - נאסר לפטר אותו.

 

האם ניתן לפטר עובד שלא מגיע לעבודה במפעל שאינו ממוגן?

 

חל איסור לפטר עובד שהוראות כוחות הביטחון/פיקוד העורף אוסרות עליו להגיע למקום העבודה. לכן אם מקום העבודה אינו ממוגן, והוראות פיקוד העורף אוסרות לעבוד בו - אין תוקף לפיטורים, ועובד שפוטר יכול לדרוש מהמעסיק לקלוט אותו בחזרה. זאת כקבוע בחוק להגנה על עובדים בשעת חירום. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
יירוט של כיפת ברזל סמוך לאשדוד
צילום: EPA
מומלצים