שתף קטע נבחר
 
צילום: AFP, רויטרס

"צוק איתן" במספרים: כמה עולה המבצע?

הנזק לרכוש בדרום הארץ נאמד עד כה בכ-10 מיליון שקל. גיוס של עד 40 אלף חיילים יעלה כ-600 שקל לחייל ביום. יירוטי כיפת ברזל, הפעלת מטוסים וספינות עולים מאות מיליוני שקלים ביום. בשוק הפרטי: מעסיקים נפגעים מהיעדרויות עובדים ובבורסה נרשמות ירידות שערים במדדים המובילים

רשות המסים הודיעה כי הנזק לרכוש בדרום הארץ נאמד עד כה בסכום של 10 מיליון שקל. כ-100 תביעות לפיצוי בגין נזקים לרכוש מירי טילים הוגשו למס רכוש, בהן 35 תביעות בגין נזקים לרכב, 52 תביעות בגין נזקים למבנים ותכולתם ו-12 תביעות בגין נזקים לחקלאות. כמו כן, קיימות פגיעות בתשתיות ציבוריות ותשתיות חשמל.

 

המבורגר ומופע בחינם: הטבות לתושבי הדרום

בנט: לסייע לעסקים בדרום; חמ"ל למפעלים

מותר לפטר עובד שפוחד? שאלות ותשובות

 

אך העלות האמיתית של הלחימה תבוא ככל הנראה לידי ביטוי בהוצאותיה של מערכת הביטחון. הקבינט המדיני-ביטחוני אישר לצה"ל לגייס עד 40 אלף חיילי מילואים ובשלב זה כבר גויסו קרוב ל-15 אלף. עלות השירות של כל חייל מילואים מוערכת בכ-600 שקלים ליום. עוד לפני החטיפה שהובילה להתדרדרות במצב הביטחוני הבהיר צה"ל כי אין לו משאבים לממן ימי מילואים, כאשר ביטל את כל האימונים שתוכננו להמשך השנה.

 

בצה"ל צפויים לדרוש לאחר הלחימה תוספת תקציבית למימון גיוס חיילי המילואים. בשלב זה לא ניתן להעריך את עלות התוספת מפני שהלחימה עדיין בעיצומה ולא ברור כמה חיילים יגויסו ולכמה זמן.

 

עובד אבל יקר: כיפת ברזל בפעולה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עובד אבל יקר: כיפת ברזל בפעולה(צילום: EPA)

 

יום לחימה עולה מאות מיליוני שקלים ביום

העלויות של גיוס חיילי מילואים הם טיפה בים. ירי טילי כיפת ברזל, הפעלת מטוסים ומסוקים והפעלת ספינות חיל הים במצב לחימה עולה למערכת הביטחון מאות מיליוני שקלים בכל יום. במלחמת לבנון השנייה, עמדו עלויות הלחימה על 350 מיליון שקל ביום ו-11.2 מיליארד שקל בסך הכל. במבצע עופרת יצוקה, הייתה עלות הלחימה המשוערת 170 מיליון שקל ביום ו-3.57 מיליארד שקל בסך הכל. מבצע עמוד ענן היה מצומצם יותר במשכו ובהיקפו, ועלותו למערכת הביטחון הייתה נמוכה מ-2 מיליארד שקל.

 

לצד העלויות הכבדות לקופת המדינה, גורמת הלחימה נזק למגזר הפרטי. עיתון "כלכליסט" דווח כי קרוב למיליארד שקל נפדו מקרנות הנאמנות ביומיים האחרונים על רקע ההסלמה במצב הביטחוני בדרום הארץ. מדד ת"א 25 רשם ירידה של 1% בעוד שמדד ת"א 100 רשם ירידה של 1.3%. השקל נחלש ב-0.3% מול הדולר וב-0.2% מול האירו.

 

לכך יצטרף בימים הקרובים הנזק לתעשייה, בעיקר בדרום הארץ, כתוצאה מהיעדרות עובדים ואי עמידה ביעדי משלוח. על מנת לצמצם את הפגיעה ביצוא, חתם היום שר הכלכלה, נפתלי בנט על צו המפעיל את חוק שירות עבודה בשעת חירום. הצו מאפשר למדינה לרתק עובדים במפעלים חיוניים למקום עבודתם.

 

במסגרת הפעלת החוק, הכריז שר הכלכלה על נמל אשדוד כעל מעל חיוני והוציא צווי גיוס לעבודה לעובדים חיוניים בנמל.  

 


פורסם לראשונה 08/07/2014 23:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
כיפת ברזל באזור אשקלון
צילום: gettyimages
מומלצים