מול הטלוויזיה: כך תמנעו השמנה של הילדים בחופש
22% מהילדים בישראל סובלים מעודף משקל, כאשר בתקופת החופש הגדול, ובעיקר בתקופת הלחימה העכשווית, הם מעלים עוד במשקלם בשל הרביצה מול מסכי הטלוויזיה והמחשב. מה ניתן לעשות כדי למנוע את ההשמנה בקיץ? דיאטנית קלינית מסבירה
החופש הגדול, יחד עם מצב המלחמה השורר כמעט בכל אזור במדינה, מביא לשיא את תופעת הרביצה של הילדים במשך שעות רבות מול הטלוויזיה והמחשב, ואיתה את הנשנושים ללא הפסקה. מחקרים רבים מדברים על הקשר בין השמנה למשך הצפייה בטלוויזיה בקרב ילדים וגם בקרב מבוגרים. כמו כן הדבר מגביר את השכיחות של מחלות שונות, כגון סוכרת מסוג 2, אפילו בילדים העוסקים בפעילות גופנית.
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>
עוד על תזונת ילדים בערוץ הורים :
עוברים למוצקים: מתי אפשר להושיב בכיסא אוכל?
במקום ממתקים: כך תגרמו לילדים לאכול פירות
כל ילד שמן זקוק לדיאטה? 18 מיתוסים
בעיית ההשמנה בילדים הולכת וגוברת עם השנים. כיום כ-22% מהילדים בישראל סובלים מעודף משקל, המוגדר כ-BMI מעל אחוזון 85%. כ-95% ממקרי ההשמנה נובעים מאורח חיים לא פעיל ותזונה בלתי מאוזנת.
צפייה בטלוויזיה ובמחשב: מדוע זה משמין?
אכילה מול הטלוויזיה והמחשב נעשית בהיסח הדעת. אנו אוכלים ובכלל לא מודעים לכמויות, ולכן הן גדולות בהרבה מאשר באכילה ליד שולחן וללא הסחות. רבים טועים לחשוב שעצם הישיבה גורמת לפחות פעילות גופנית,
אבל הבעיה גדולה יותר משחשבתם, משום שלא מדובר בישיבה רגילה, אלא במצב כל כך רגוע ששורפים פחות קלוריות וחילוף החומרים איטי יותר, מאשר בישיבה רגילה או בפעילויות הנעשות בישיבה כגון קריאה או למידה.
כמובן שאנו אוכלים גם מתוך שעמום, ואי אפשר להתעלם מהחשיפה הבלתי פוסקת לאוכל, במיוחד כאשר צופים בתוכניות בישול, שהפכו לפופולריות מאוד. גם צפייה בפרסומות למזון משפיעה, וכולם ביחד גורמים לאכילה עודפת ולהרגלי אכילה לא בריאים.
ואם חשבנו שכל הבעיה מסתכמת רק בזמן הצפייה, אז לצערנו זה ממש לא נגמר שם. במחקר שנערך באנגליה נמצא שאכילת ארוחת צהריים מול המחשב גורמת לאכילה משמעותית יותר לאחר מכן. כלומר, המחקר מראה כי ההשפעה של הסחת הדעת יכולה להיות משמעותית וארוכה יותר ולהימשך מעבר לזמן הארוחה.
השינוי מתחיל בהורים
להורים תפקידים רבים הנוגעים לאכילה של ילדיהם: לעשות קניות, לבשל, לקבוע את הכללים בבית (אכילה מול הטלוויזיה, שעות אכילה, סביב השולחן וכו'), וכמובן לתת דוגמה אישית - הכלל החשוב ביותר בחינוך ילדים.
לכן השינוי מתחיל בהורים. דרכם ניתן להשיג תזונה נכונה לילדים. חשוב שההורים יבינו שההשמנה בילדים פוגעת לא רק בבריאותם, וכי ילדים בעלי משקל עודף סובלים לעתים קרובות מדימוי עצמי נמוך, חווים עלבונות ולעג מצד חבריהם ולצערנו לפעמים גם מצד המשפחה הקרובה והמורחבת. הם מרגישים אשמים שהם אוהבים לאכול והערך העצמי שלהם נפגע מכך. למרות ההאשמות שהם סופגים, לרוב אין להם הרבה שליטה על המצב. הם נתונים לאחריות של הוריהם בנוגע לכל מה שקשור למזון.
לכן, על ההורים לבצע את תפקידם בנוגע להרגלי האכילה של ילדיהם.
ומה עם הילדים? תפקידם לבחור מתוך מה שהוגש להם או מה שיש בבית את מה שהם אוהבים לאכול. לשים לב מהי הכמות שמספיקה להם, לא לפי גודל צלחת אלא לפי גודל הקיבה והתחושה שלהם.
אז איך תשמרו על אכילה מסודרת של הילדים בחופשת הקיץ?
1. מה שרואים זה מה שאוכלים
אם יהיו ירקות ופירות חתוכים מוכנים מול העיניים, לרוב הם יאכלו. אם נשים חטיפים שמנים - הם אלו שיאכלו.
2. הציעו בחירות סגורות
אל תשאלו "מה תרצה לאכול?" אלא "תרצה לאכול חביתה או סנדוויץ?". כך הם ירגישו חופש בחירה ולא יביעו התנגדות לאוכל בריא.
3. הימנעו מקניית משקאות מתוקים
והרגילו את ילדכם לשתות מים בכל עת.
4. חשפו אותם כל הזמן למזונות חדשים
גם אם הם לא מוכנים לטעום או לנסות אותם - חשוב שהם שיהיו על השולחן.
5. אכלו ארוחה משפחתית לפחות פעם אחת ביום
הארוחה הזו צריכה להיעשות בלי טלוויזיה ובלי עיסוקים נוספים - רק המשפחה. כך תתנו להם דוגמה אישית בדרך האכילה וגם בסוג המזון אותו אתם אוכלים.
6. תכננו ארוחות מסודרות וקבועות לאורך היום
רצוי להכין את המזון בצורה מסודרת, בעיקר אם אתם לא נמצאים איתם בבית לאורך חלק נכבד מהיום ממש כפי שהם ידעו מה הם עומדים לקבל כאשר הם הלכו לבית הספר וחזרו ממנו. אפשר להכין סנדוויצ'ים ולשים במקרר לארוחת הבוקר ולהכין להם ארוחות מסודרות בצלחת לארוחת הצהריים.
7. העדיפו אוכל ביתי
והימנעו מאכילה וקניה של מזונות מוכנים ומעובדים.
8. הקפידו על פעילות גופנית
עודדו את הילד לבצע פעילות גופנית שהוא עצמו נהנה ממנה. זה יכול להיות בילוי בים או בבריכה, משח כדורגל בגן הציבורי וכל פעילות אחרת שהוא יראה התלהבות ממנה. בנוסף מומלץ להגביר פעילויות משפחתיות בערבים, סופי שבוע וחופשים.
9. הציעו מזונות חדשים
גם אם הם לא ינסו לטעום את המזונות החדשים 10 פעמים, בסופו של דבר הם ינסו.
הניחו אותם על השולחן והקפידו שהם יראו אתכם אוכלים אותם. חשוב לזכור שזהו תפקידו של הילד לבחור מתוך מה שהוגש לו או ממה שיש בבית את מה שהם אוהבים לאכול.
10. שימו לב לכמויות
חשוב לשים לב מהי הכמות שמספיקה להם, ואותה לשים להם בצלחת. אל תניחו להם מזון לא לפי גודל הצלחת, אלא לפי גודל הקיבה והתחושה שלהם.