שתף קטע נבחר
 

מדריך: זכויות עובדים שגוייסו למילואים

עובדים שגוייסו בצו 8: האם מותר לפטר אתכם אחרי שחזרתם מהשירות, מי משלם על ימי ההיעדרות ומה חובות המעסיק כלפיכם? שאלות ותשובות

מבצע "צוק איתן" בעיצומו, ועשרות אלפי מילואימניקים מוצאים עצמם מחוץ לשגרת חייהם ונאלצים לעזוב את מקום עבודתם לטובת הלחימה בעזה. מהן זכויות המילואימניקים? מי אמור לשלם להם את שכרם וכיצד ניתן למנוע פיטורים לא הוגנים? מוסף "ממון" גיבש מדריך לזכויות המילואימניקים באמצעות עו"ד אריאל שמר, ראש משרד אריאל שמר ושות' המתמחה בדיני עבודה; ועו"ד נעמי לנדאו, המתמחה בדיני עבודה וראש האגודה הישראלית לחקר יחסי עבודה. 

 

גיסי ואני נקראנו למילואים. הוא עצמאי ואני שכיר. האם יש הבדל בין זכויות שלנו? 

עצמאי, כמו שכיר, זכאי לקבלת תשלום בגין התקופה שבה שהה במילואים. לפי החוק, עצמאי זכאי להחזר מהביטוח הלאומי בהתאם להכנסתו הממוצעת. שכיר זכאי להחזר לפי שכרו הרגיל.  

 

לאחר כמה זמן מותר למעסיק לפטר עובד שחזר ממילואים? 

עו"ד שמר מציין כי לפי חוק חיילים משוחררים (החזרה לעבודה), אסור לפטר עובד שנקרא למילואים בתקופת המילואים ובתקופה של 30 יום לאחר מכן, אלא אם כן ניתן היתר לפיטורים מטעם ועדת תעסוקה של משרד הביטחון. יש מחלוקת בבתי הדין לעבודה בקשר לשאלה אם ניתן למסור הודעה מוקדמת לפיטורים בתוך תקופת 30 הימים האמורים.

 

המעסיק פיטר אותי, ואני מאמין שזה קשור לשירות המילואים שלי. מה אני יכול לעשות?  

עו"ד שמר מציין שיש לפנות לוועדת התעסוקה של משרד הביטחון הפועלת בעניינים אלה, ושמוסמכת לתת היתרים לפיטורים. ככל שמדובר בפיטורים שיש להם קשר למילואים, וככל שלא ניתן היתר על ידי הוועדה – יכול עובד לבקש את ביטול הפיטורים מהוועדה, או לחלופין להגיש תביעה לבית הדין לעבודה. פיטורים הקשורים במילואים פסולים גם מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, ונחשבים להפליה לרעה.

 

עו"ד לנדאו מוסיפה כי בהליך שהתנהל בבית הדין הארצי לעבודה, דובר בעובד שפוטר יום אחד לפני שירות המילואים אליו נקרא. לפיכך פנה העובד לוועדת התעסוקה שהוקמה לצורך חוק חיילים משוחררים (החזרה לעבודה). הוועדה אכן קיבלה את תביעת העובד, אולם החברה עירערה לבית הדין על ההחלטה, והדיון הגיע לבסוף לפתחו של בית הדין הארצי.

  

הנטל להוכיח שהפיטורים לא היו בשל שירות המילואים מוטל על המעסיק. בית הדין אימץ את החלטת הוועדה, שקבעה כי המעסיק לא עמד בנטל להוכיח שהפיטורים היו בשל סיבה שלא קשורה במילואים, ולא הצליח לסתור את החזקה לפיה פיטורי עובד ערב יציאתו למילואים קשורים לשירות זה. על כן נקבע כי הפיטורים פסולים.

 

מי משלם עבור ימי היעדרות מהעבודה בגלל המילואים?   

לדברי עו"ד לנדאו, שכר העובד עבור התקופה שבה שירת במילואים לא נפגע. מעסיקו ממשיך לשלם את שכרו, גם עבור התקופה בה שירת במילואים ולא התייצב לעבודה, והמעביד מסדיר מול המוסד לביטוח לאומי את קבלת ההחזר עבור השכר ששילם בתקופה האמורה. על העובד להעביר לידי המעסיק אישור על שירות המילואים, אחרת לא יוכל המעסיק לקבל את ההחזר מביטוח לאומי. חישוב ימי המילואים נעשה לפי ממוצע של 3 משכורות העובד שקדמו ליציאתו למילואים.

 

חישוב התשלום עבור ימי המילואים הוא קלנדרי, כלומר המוסד לביטוח לאומי משלם למעסיק תשלום עבור כל יום מילואים שביצע העובד, לרבות בשישי-שבת. לפיכך ייתכן שגם בגין עילה זו יקבל המעסיק החזר מביטוח לאומי העולה על השכר ששילם לעובד. או אז יעביר המעסיק לעובד את ההפרש שקיבל מביטוח לאומי, מעבר לשכר ששילם לו עבור תקופת המילואים. קיימת תקרה לתשלום עבור ימי המילואים – עד 5 פעמים השכר הממוצע במשק, ולפיכך שכרו של עובד המשתכר מעבר לכך ייפגע בשל יציאתו למילואים. לעומת זאת, הגמול בגין מילואים לא יפחת משכר מינימום.

 

האם יש הבדל בזכויות עובד שנקרא למילואים במצב שגרה או במצב לחימה?  

אין הבדלים מבחינת זכויות העובד. יחד עם זאת מציין עו"ד שמר כי לפי חוק שירות המילואים, צה"ל מתחייב לפרסם באתר האינטרנט שלו את מכלול הזכויות וההוראות הנוגעות לשירות המילואים. מומלץ לעיין באתר כדי להתעדכן ולבחון את הזכויות.

 

מה חובות המעסיק?

עו"ד לנדאו מציינת שחובות המעסיק כלפי העובד הן: איסור על פיטורי העובד, תשלום שכרו בתקופת ההיעדרות, שמירת רצף תעסוקתי מבחינת זכויות התלויות בוותק, והשבת העובד למקום העבודה ולתפקידו כפי שהיה ערב יציאתו לשירות המילואים.

 

האם התשלום עבור ימי מילואים מיידי?  

אין עיכוב בתשלום שכרו של העובד, שהרי שכרו ממשיך להשתלם על ידי המעסיק.

 

הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים