כדאי לקלוט: מערכת סולארית לחימום מים
חימום מים סולארי מרכזי לכל הבניין מציע נוחות מרבית לכל הדיירים, יחד עם ניצול אנרגיה מתחדשת וחיסכון בכסף. כל מה שחשוב לדעת על מערכת סולארית לבניין
יותר מ-90% ממשקי הבית בישראל משתמשים בדוד שמש לחימום מים. כיום, החוק מחייב התקנה של מערכות סולאריות (לרוב דודי שמש) על בניינים של עד שמונה קומות, אך בשנת 2012 הוגשה הצעת חוק שתחייב הקמה כזו בבניינים גבוהים יותר. ההצעה בינתיים לא התקבלה והיא נשארה רק כהמלצה לא מחייבת, בעידוד הממשלה. אז מתי כדאי להתקין מערכת סולארית, כיצד היא פועלת ומה היתרונות שלה עבורנו, הצרכנים?
עוד בנושא:
דודי שמש: אנחנו משתמשים בהם, המדינה לא
תחזוקת דודי שמש: חשוב גם בקיץ מתקיני מערכות סולאריות באזור שלך
כיצד פועלת המערכת?
מערכת סולארית מרכזית כוללת חוות קולטי שמש על הגג ודוודים נפרדים או מיכל אגירה גדול, בהם נאגרים המים החמים המסופקים לדיירים.
רוב המערכות הסולאריות המרכזיות מוגדרות "מערכות סגורות", שבהן המים החמים מחממים באופן עקיף את המים שאנחנו משתמשים בהם בפועל. רישו מדוך, מנהל חברת הרקולס הפועלת בתחום
דודי השמש והמערכות הסולאריות, מסביר: "במערכת רגילה של דודי שמש, המים שמתחממים הם המים שיוצאים לנו במקלחת. במערכת סגורה, המים שהתחממו בשמש עוברים דרך צינורות ומחממים את המים הנמצאים בדוד (באמצעות מחליף חום), כך שהחום נשמר טוב יותר לעומת דוד שמש רגיל".
מפני שדודי השמש נמוכים מהקולטנים ונמצאים ליד הדירות, יש צורך בבניית מערכת הנקראת "מערכת מאולצת". קובי אבריאן, מנהל א. דהרי דודי שמש ואינסטלציה, מרחיב: "לכל מערכת יש משאבה אחת או שתיים, בהתאם למספר הקומות, על מנת להזרים את המים החמים במערכת. המשאבות החשמליות שמזרימות את המים אל הדירות מותקנות בצמוד לקולטים ומופעלות על ידי תרמוסטט הקובע האם להזרים מים חמים, על פי הטמפרטורה הנמדדת במערכת".
יתרונות מערכת מרכזית
היתרון המשמעותי של מערכת סולארית מרכזית היא יעילות חימום המים עבור כל הדיירים. החימום המרכזי מספק מים באופן שווה לכל הדיירים, כל עוד השמש קופחת בחוץ.
למערכת מרכזית גם יתרון אסתטי - על הגג מותקנת רק חווה של קולטנים, ללא דודי השמש המזדקרים מהגג ועלולים לכער את הנוף. אבריאן מסביר כי "לבניינים בגבהים מסוימים קיים חוק המחייב שימוש באנרגיית שמש, כך שכדי להימנע מדודי שמש מכוערים על הגג, מערכת סולארית היא פתרון מצוין".
אם מדובר במערכת חימום מים סגורה, בדומה למרבית המערכות הסולאריות, אחד היתרונות הברורים הם הימנעות מצבירה של אבנית, לכלוך ומשקעים בצינורות, מה שמגדיל את יעילות המערכת. בעקבות ההפרדה בין המים המחוממים למים היוצאים לנו מהברז, המים שאנחנו צורכים הם נקיים ובריאים יותר. מערכת סגורה גם מהווה יתרון באזורים בהם הטמפרטורות נמוכות במיוחד, משום שהיא מונעת קיפאון של מערכת הצינורות.
שימוש במערכת סגורה גם משפר את אורך חיי המערכת ובכך מפחית במידה מסוימת על עלות התחזוקה לאורך שנים. בנוסף, כאשר הדוודים קרובים לדירות, קו צינור המים קצר יותר וכך הדיירים מקבלים את המים החמים באופן מיידי אל ברזי המים.
החיסרון
החיסרון הבולט של מערכת מרכזית היא עלות ההתקנה. "מערכת מרכזית כמעט תמיד תעלה יותר מהתקנה של דודי שמש נפרדים לכל דירה", מפרט מדוך, "לכן, אם יש אפשרות להתקין דודי שמש, ייתכן שמדובר באפשרות המתאימה ביותר". בנוסף, אומר מדוך, "כשמתקינים
דודי שמש נפרדים, כל דייר אחראי לדוד ולקולטנים שלו. לעומת זאת, במערכת מרכזית, כל דייר אחראי לדוד שלו, אך ועד הבית אחראי לתחזוקה של הקולטנים, לצנרת ולתקינות הכללית של המערכת - עובדה היכולה לשחק לטובת הבניין או לרעתו".
כשמדובר במערכת מאולצת, קיימת אפשרות לבלאי של משאבות הסחרור והתרמוסטט הכלולים במערכת. אבריאן מסביר כי "מערכת מרכזית היא חכמה יותר, אך גם יקרה יותר מבחינת חלקים. כל משאבה, למשל, עולה בין 900 ל-1500 שקלים, וכל דוד של מערכת מרכזית, הנקרא "מחליף חום", עולה כ-2300 שקלים, לעומת כ-1700 שקלים לדוד 'רגיל'".
מתי משתלם להתקין?
מדוך מסביר כי "כשמדובר בבניין קיים, ההתקנה של מערכת כזו אינה בהכרח משתלמת, משום שיש הרבה עבודת התקנה של תשתיות, חיבור כל דירה אל המערכת והתקנה של הקולטים על הגג. התקנת מערכת סולארית מתבצעת לרוב על בניינים חדשים, תוך כדי תהליך הבנייה". מנגד מדובר בפתרון מצוין לבניינים קיימים בהם שטח הגג פשוט אינו מאפשר התקנת דודי שמש לכל הדיירים.
הקמה ותחזוקה נאותים
"אחד הדברים החשובים בשמירה על מערכת סולארית מרכזית היא התקנה, טיפול ותחזוקה על ידי בעלי מקצוע המתמחים בנושא", אומר מדוך, "רק בעל מקצוע בתחום דודי השמש שהתמחה במערכות סולארית, יספק שירות מקצועי ומיומן בטיפול בתקלות ובהתקנה ראשונית".
משום שהתחזוקה של מערכת סולארית מרכזית אינה זולה, אומר אבריאן, "יש להקפיד על אחת וכמה וכמה על בעל מקצוע מנוסה
ומומחה בתחום. כל טיפול על ידי בעל מקצוע שלא מבין מספיק במערכות כאלו, עלול לעלות ביוקר לאחר מכן".
תחזוקה מומלצת של מערכות סולאריות כוללת שטיפה ובדיקת תקינות כל שנה עד שנה וחצי. "שטיפה של מערכת סולארית כוללת ריקון של המים בקולטים, שטיפה בלחץ עד להוצאת כל הבוץ שהצטבר והחזרה למקום. בעל מקצוע שיבצע שטיפה לא מקצועית, עשוי לגרום באופן מיידי למערכת לא לספק מים חמים. אם הקולטים נסתמים וצריך להחליף אותם, מדובר בעלות של 50 עד 70 אלף שקלים, אותם אפשר לחסוך על ידי תחזוקה מקצועית על ידי בעל מקצוע שעבר הכשרות מיוחדות לטיפול במערכות מרכזיות".
במוקד השירות של המקצוענים מוסיפים כמה טיפים להתקנה נכונה של המערכת:
1. יש למקם את הקולטים באופן שצל לא ייפול עליהם ויפריע לקליטה.
2. יש לשמור על צורה אסתטית של הבניין ולהתקין את הקולטים בשורה מסודרת ולא בפיזור, להסתיר צינורות ולאפשר גישה נוחה במקרה של תקלה או צורך בבדיקה.
3. את משטחי הקולטים יש להפנות כלפי דרום. מותרת סטייה של 10 מעלות כלפי דרום מזרח.
4. יש למנוע פגיעה בציפוי הגג.
5. יש לעגן את המערכת כך שלא תינזק מרוחות וסערות.
6. אין להתקין את האוגר והקולטים מתחת לאנטנות.
7. בגמר ההתקנה על המתקין לבדוק את המערכת.