הרב שר "אני מאמין" באושוויץ - ונעצר
הרב רפי אוסטרוף לא האמין שזה קורה לו: ביציאה מאושוויץ-בירקנאו המתינו לו שומרי המחנה, הפעילו אלימות פיזית, והזמינו את המשטרה הפולנית שהבהירה: תשלום מיידי של אלף זלוטי - או מעצר ל-24 שעות. החטא: חניכיו שרו "אני מאמין", אף שאין איסור לעשות זאת. הרב: "בפעם הבאה הם יאסרו על הנפת דגלי ישראל". המוזיאון: "הם הפריעו למבקרים אחרים"
מדריך סיורי נוער בפולין ביקש לעשות את מה שעושים מדריכים יהודים במהלך השנה כולה, אבל לאורך סיור נוער שהדריך באושוויץ ובבירקנאו הטרידו אותו השומרים הפולנים שוב ושוב, ובגסות דרשו ממנו ומבני הנוער שליווה, להפסיק לשיר. גם כששרו בשקט, וגם כששרו בחלק מרוחק של המחנה, שאף קבוצה לא הגיעה אליו. זה הסתיים במעצר אלים ובקנס גבוה.
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
הרב אוסטרוף, מדריך קבוצות נוער ותיק בפולין, הדריך ביום שישי האחרון קבוצות ההכשרה של "בני עקיבא" העולמית מדרום-אפריקה ואוסטרליה, במחנה אושוויץ 1 ובירקנאו. "בתוך חדר הגזים באושוויץ 1 התחלתי לשיר בשקט את השיר שאני תמיד נוהג לשיר שם – 'וניקתי דמם", הוא מספר ל-ynet. "אחת השומרות ניגשה אלי ודרשה ממני להפסיק לשיר".
קראו עוד בערוץ יהדות:
הרב אוסטרוף הופתע, לדבריו, מאחר שמעולם לפני כן לא הופנתה בקשה כזו, וקבוצות נוער יהודיות נוהגות לשיר במקום שירי נשמה וזיכרון, אך הוא הפסיק את השירה כדי לא לייצר עימות. "כשעברנו לחדר השני, חדר המשרפות - החלו החבר'ה עצמם לשיר את 'אני מאמין'. לפתע הגיע שומר נוסף, ונבח עלי במילים אלו: 'תגיד לחבר'ה שלך לסתום את הפה'.
"אמרתי לו בשיא העדינות: זה ייגמר בעוד 20 שניות, ואז אני אוציא אותם. אבל הוא הורה לי: 'לא, עכשיו!' דיבר אלי כאילו אני אסיר במחנה שלו".
אך כאן לא הסיימה הסאגה: "בבירקנאו התחלתי לשיר ברמקול, שוב, כפי שאני נוהג תמיד. ושוב ביקשו שאפסיק, והפסקתי מיד. לאחר מכן, באזור מרוחק יותר במחנה, הסתדרו החבר'ה שלי בשורות, והחלו לשיר שוב 'אני מאמין' – שיר ששרו יהודים בדרך לתאי הגזים.
"הגיע שומר, והחל לרדוף אחרינו עם הרכב תוך שהוא צועק עלינו להפסיק לשיר. בני הנוער התעלמו והלכו - וכמותם אף אני. בביתן אחר שרנו 'עם ישראל חי'. חשוב לציין שעשינו את מה שעושות קבוצות ישראליות כל השנה בביקורים במקום, ומבלי שיש שילוט האוסר על כך", מבהיר הרב אוסטרוף.
"ביציאה מהביתן, הנתנפלו עלי שני שומרים בצעקות: 'אתה המדריך של הקבוצה? תשתיק אותם'. אמרתי בתגובה שאין לי שליטה על זה, ובעוד כמה שניות אנחנו יוצאים".
"השומרים עצרו אותי באלימות"
כשיצאו החוצה, מתאר הרב אוסטוף התנפלות אלימה עליו, מצד שומרי המקום, שדרשו לקבל את דרכונו. "סירבתי לתת להם", הוא מעיד. "הם שומרים במחנה, לא משטרה. שאלתי אותם לשם מה הם צריכים את זה, והם ענו שהם רוצים 'לרשום אותי'. הסכמתי לתת להם את שם בית הספר שאני מדריך, אך הם החלפו להפגין כלפי אלימות. עצרו אותי ליד החניכים ולא נתנו לי ללכת, ובמקביל הזמינו את המשטרה הפולנית".
לדברי הרב אוסטרוף, המכהן גם כיו"ר המועצה הדתית בגוש עציון, "הייתה שם בדיוק גם קבוצה של מבוגרים ובהם ניצולי שואה שהיו בשוק". כשהגיעה המשטרה הפולנית, השוטרים לא החליפו מילה עם הרב אוסטרוף או מי ממלוויו הפולנים, לדבריו. "כשכבר פנו אלי, אחרי ששוחחו עם השומרים – הם ישר תקפו אותי: לא הוצאת דרכון?
"אמרתי להם שאני בכלל לא בטוח שהדרכון אצלי, אז הם אמרו: זו עבירה פלילית, ועצרו אותי בלי לשמוע מה יש לי בכלל להגיד. הכניסו אותי לחדר, ובו הודיעו לי שנקנסתי על אי הצגת הדרכון ועל 'הפרת חוקי המקום', כלומר, השירה". סך הקנסות עמד על 1,000 זלוטי, למעלה מאלף שקלים.
"השטרים הבהירו לי שאם לא אשלם את הקנס מיד – אצטרך לבלות 24 שעות במעצר. כיוון שהיה שלוש שעות לפני שבת, ולפנינו עמדה עוד נסיעה של שעתיים בדרך לקרקוב – הסכמתי לכל דרישותיהם כי לא יכולתי להשאיר את הקבוצה לבד. נתנו להם את הכסף, חתמתי על מה שחתמתי - ונסענו לקרקוב".
"הרגשנו כמו אסירים במחנה"
הרב אוסטרוף הנסער מבהיר כי היה מעדיף להיעצר ל-24 שעות, אלמלא הייתה באחריותו קבוצה שהמתינה לו. "לא ייתכן שאנשי מה
שמכנים 'מוזיאון אושוויץ' יהיו חסרי רגישות כלפי קבוצות יהודיות", הוא מבהיר. "לא ייתכן שיגלו חוסר סובלנות כלפי יהודים ששרים את השירים שסבא וסבתא שלנו שרו בדרכם לתאי הגזים. לא ייתכן ששומר יצעק עלינו כאילו שאנחנו אסירים במחנה, והוא הקאפו שומר עלי. כך בדיוק הרגשנו, וזה פצע את החניכים".
"זו פעם ראשונה שזה קורה", הוא מציין. "יש כל הזמן החרפה ביחס לקבוצות יהודיות, וכל פעם ישנן הגבלות חדשות. החשש שלי הוא שבפעם הבאה המקום ייאסור על הנפת דגלי ישראל, בתואנה שזה פוגע ברגשות של קבוצות אתניות אחרות. אנשי המוזיאון פה מנסים לתת הרגשה שאין הבדל בין הקבוצות היהודיות, לקבוצות אתניות אחרות שמגיעות למקום. כאילו זה לא הסיפור של העם היהודי בלבד. אבל מה לעשות ש-95% מהאסירים שנרצחו כאן היו יהודים".
הרב מוסיף כי "יש מדריכים שבאים לפולין ואומרים שכל הפולנים אנטישמים ששונאים אותנו. אני לעומת זאת, מנסה להסביר לחניכיי במהלך כל השבוע שיש פולנים טובים, ולא כולם רעים. לקחתי אותם לקבר של משפחה פולנית, מחסידי אומות העולם. כל החינוך שניסיתי להנחיל להם, שאין שחור ולבן והמציאות מורכבת – הכל נהרס".
תגובת מוזיאון ההנצחה: "הם הפריעו למבקרים אחרים"
מהמוזיאון נמסר בתגובה כי הקבוצה התנהגה בדרך בלתי הולמת באתר הזיכרון. "זה היווה בעיה עבור מדריכים ומבקרים אחרים שהיו באתר באותו הזמן", נכתב. "מבקרים אחרים הופרעו אפילו במקום רגיש כמו הקרמטוריום, לאחר שהקבוצה עיכבה אחרים שרצו להיכנס".
המוזיאון מאשים כי הבקשות לשמור על השקט במתחם אושוויץ 2-בירקנאו, נענו בחוסר תגובה. "מספר בקשות מצד הביטחון, נותרו ללא מענה.
ראש המשלחת סירב לספק את שמו או מסמכים אחרים. זו הסיבה לכך שהמשטרה הוזמנה, ביקשה את המסמכים ונתנה לו קנס על הפרעת הסדר הציבורי. איש לא נעצר".
"לכל זה לא היה קשר לשירים שהושרו במקור על ידי הקבוצה", הם מוסיפים. "ישנן דרכים שונות להנצחה, אך הן לא יכולות להפריע למבקרים אחרים. התנהגות כל כך איומה מעוררת תגובות ביקורתיות מצד מבקרים אחרים.
"ועדיין, אנו רוצים להדגיש את הרוב המוחלט של המבקרים – ובתוכם קבוצות מישראל – היודעים היטב מהי ההתנהגות ההולמת את אתר הזיכרון. הסיטואציה כולה הוקלטה ונותחה, ותגובת אנשי הביטחון של המוזיאון הייתה נכונה לסיטואציה".
בהכנת הידיעה סייעה: טלי פרקש.