נורה אדומה / על הקריאות נגד מהראן ראדי
קשר מכבי ת"א עובר את אחת התקופות הקשות בקריירה. הקריאות הגזעניות מצד חלק מאוהדי קבוצתו לא נפסקות, והמועדון לא עושה מספיק כדי למגר את התופעה. הערב (21:00) הוא ינסה לשים הכל בצד מול מאריבור
מכבי ת"א אירחה חייל שנפצע במהלך מבצע "צוק איתן" באימון האחרון לקראת הגומלין הערב (ג', 21.00) בסיבוב המוקדמות השלישי של ליגת האלופות בלרנקה מול מאריבור.
אל התמונה הקבוצתית הצטרף מהראן ראדי, שעובר את התקופה הקשה בקריירה שלו בעקבות התנהגות מבישה של חלק מאוהדי מכבי ת"א כלפיו. המקרה שלשום, בו פרצו עשרות מהם לדשא במהלך האימון והטיחו בקשר קללות גזעניות, מצטרף לשורה של תקריות בין ראדי לבין אותו קומץ. אחת מהן התרחשה במהלך משחק אימון לפני שלושה שבועות מול הפועל פ"ת, כאשר ראדי ספג קללות. השחקן, שרק לפני שנתיים נחשב לאחד הכוכבים של הקבוצה, מעדיף בינתיים לשתוק.
עדיין לא ברור אם ראדי יפתח הערב בהרכב, אבל שחקנים כבר יזמו מהלך להעניק לו את סרט הקפטן במקרה שישחק - כתשובה לאותה חבורה גזענית. יש לציין שהרוב המוחלט של אוהדי מכבי ת"א מתנער מאותה התנהגות של הקומץ, אבל גם אם מדובר בתופעה מצומצמת יחסית, ברור שאסור לעבור עליה בשתיקה.
מבוכה בהנהלה
בקריית-שלום מוצבות מצלמות שמתעדות כל מה שנעשה על המגרש, ובכל זאת רק לאחר יומיים ולאחר ביקורת נגדו הוציא הבעלים מיץ' גולדהאר תגובה רשמית. למרות עדויות של מספר שחקנים, בעלי תפקידים שנכחו
במקום טענו כי לא הבחינו במקרה. הבעיה היא שיש כרגע ריק ניהולי במועדון בעקבות העזיבה של ג'ק אנגלידיס לפאוק סלוניקי, כשאנשי הצוות המקצועי לא נוקטים עמדה.
"אני רוצה להיות ברור במאה אחוז: זה מגעיל וזה לא מקובל. אין מקום לשום סוג של גזענות או אלימות מילולית. אנחנו מוציאים יותר מדי כסף במטרה ליצור סביבה נעימה אליה תוכל להביא את ילדיך, החברה או האישה, כדי ליהנות ממשחק כדורגל", אמר אנגלידיס בראיון סיום העונה ב"ידיעות אחרונות". "מרבית הקהל מצוין, אבל יש קבוצה קטנה שיוצרת בעיות. מה עושים? נעשה הכל כדי לזרוק אותם החוצה. אנחנו לא המשטרה, אנחנו מנהלים מועדון ויש לנו מדיניות ברורה – נעשה הכל כדי שדברים כאלה לא יתרחשו".
הכל התחיל בפייסבוק
הבעלים שנמצא בקנדה עודכן בנושא, וגורמים בסביבתו הבהירו: "אחד הדברים החשובים מבחינתו של גולדהאר זה העניין החברתי. הגזענות היא תופעה שמרתיחה אותו, כך שאוהדי מכבי צריכים לחשוב טוב איך מוקיעים מתוכם את הקבוצה האלימה הזו. אם הגזענות נגד ראדי תימשך, גולדהאר ישקול לעזוב".
ראדי מחובר מאוד למכבי, בה שיחק בנוער ונדד לקבוצות אחרות עד שסגר מעגל לפני שנתיים כשעבר מסכנין לקריית-שלום. העונה הראשונה שלו במדים הצהובים הייתה חלומית והסתיימה עם אליפות ראשונה אחרי עשר שנים, כשראדי תרם שמונה שערים ו-11 בישולים – מה שהפך אותו לאחד השחקנים החשובים בקבוצה.
הקצר בין ראדי לאותה קבוצת אוהדים משערים 10-11 החל בעונה שעברה, ותפס תאוצה כשהקשר כתב אז בעמוד הפייסבוק שלו פוסט בו יצא נגד תופעת הגזענות: "כל משחק שעובר
בשלב מאוחר יותר היה ניסיון לפייס בין הצדדים. אפילו נוצר סוג של מפגש, כשראדי הסביר לאוהדים כי גם הקריאות "סלים טועמה מחבל" פוגעות בו. הוא הסביר להם ששירים גזעניים פוגעים בשחקן שנותן את כולו במגרש עבור המועדון, אבל השיח בין הצדדים לא הניב תוצאות.
שומר על פרופיל נמוך
ראדי הוא טיפוס מופנם. אחרי שהבין את כוחו של הפייסבוק מיעט לכתוב פוסטים והוריד פרופיל בכל הקשור ליחסים עם האוהדים. המציאות הביטחונית בחודש האחרון היא סיטואציה לא נוחה עבורו, ואת הדעות הפוליטיות שלו הוא שומר לעצמו. הוא משלם את המחיר גם מהצד השני של המתרס. לא פעם, כשביקר בסכנין, ספג קללות מאוהדים מקומיים שלא אוהבים את העובדה שהוא משחק בקבוצה יהודית. לאחרונה אמר לחבריו בנושא: "הכי קל זה להתייאש. עובדה שאני עוד שחקן מוערך מאוד אצל מרבית אוהדי מכבי. ניסיתי להילחם בגזענות. אני אחד שרואה דברים חיוביים מכל דבר".
אתמול, כמעט יממה אחרי התפרצות האוהדים בקריית-שלום, יצאו איתן טיבי ודן איינבינדר לדבר עם התקשורת בין היתר כדי לגנות את התופעה, התגובה הרשמית של גולדהאר הגיעה רק למחרת.
טיבי אמר: "כל נושא הגזענות חייב לצאת מהכדורגל ובטח מהמועדון שלנו. אם יש אחוז אחד בקהל שנוהג כך, צריך להרחיק אותו מאיתנו. אני מאמין שבסוף המועדון יצליח להתגבר על זה. אנחנו קבוצה ואנחנו ביחד. זה אחד בשביל השני כאן. זה מה שהביא אותנו להצלחות עד היום, ואם לא ננהג כך לא נגיע להצלחות. הקהל שלנו גדול ועצום ובלעדיו לא היינו מגיעים לאן שהגענו בשנתיים האחרונות".
איינבינדר הוסיף: "אנחנו כחברים לקבוצה, גם של ראדי וגם של בן רייכרט (גם אותו קיללו האוהדים), תומכים בהם. אנחנו איתם לאורך כל הדרך וחדר ההלבשה שלנו חזק. אני חושב שאין לזה מקום. מצד שני, מדובר בקומץ ולא צריך לעשות מזה סיפור גדול".
סוכנו של ראדי, רונן קצב: "מדובר בקומץ אוהדים שאסור להתייחס אליהם. אלה אנשים שמחפשים תשומת לב, והתקשורת טועה בכך שהיא מייחסת להם חשיבות. בכל מקום יש אנשים כאלה. ראדי יודע שהקהל הגדול אוהב אותו, והוא אוהב את מכבי – וזה ימשיך להיות ככה. אם יודעים מיהם האנשים האלו, צריכים לטפל בהם בחומרה, כולל החרמת מנויים ותלונות במשטרה. גזענות חייבים לעקור מהשורש".
דרך חדשה עם אוסקר
מעבר לקריאות כלפי ראדי, לקראת סיום העונה שעברה רוססו כתובות גזעניות בקריית-שלום, כמו "לא רוצים ערבים במכבי", "ראדי מת" ו"ראדי הביתה", מה שהוביל למפגן תמיכה של המאמן לשעבר פאולו סוזה ושחקניו, יחד עם רוב האוהדים בבלומפילד, שיצאו נגד הקומץ ואף לבשו חולצות מיוחדות עם הכיתוב "האלופים נגד גזענות, כולנו עם ראדי". הקשר אמר אז: "למדתי להסתכל בחיים על חצי הכוס המלאה. תפקידי הוא לתת את מה שצריך על המגרש, ואני רואה את ההערכה והכבוד שאני מקבל מרוב הקהל. לגבי החלק האחר, אז כמו שאומרים 'שתיקה שווה זהב' ותמיד אני מסתכל על הרוב".
שחקנים במכבי, שהיו עדים לקללות שספג ראדי, אמרו: "מה ציפו שנעשה, שנרביץ לאותם אוהדים? שלא יהיה אימון ולא נגיע מוכנים למאריבור? הרגענו את הרוחות, ננסה לסגור את זה".
בצד המקצועי, ראדי חייב לשים את מה שעובר עליו בשבועות האחרונים בצד, ולנסות להתאושש מעונה בינונית בה לא היה חלק מהרוטציה של סוזה. הקאמבק של אוסקר, תחתיו נתן הקשר את עונת השיא שלו בקריירה, עשוי להחזיר אותו לעניינים.
דבר אחד בטוח: ראדי ימשיך לקבל אהבה גדולה מרוב הקהל, והוא ימשיך לעשות מצידו הכל כדי להחזיר להם.