מילואימניק, דע זכויותך! שאלות ותשובות
מהו התשלום על יום מילואים, מה ההבדל בתשלום בין עובד שעתי לעובד חודשי והאם ניתן לפטר מילואימניק ששב לעבודה? שאלות ותשובות
מהו התשלום על יום מילואים?
רו"ח אלון תורג'מן שותף במשרד רואי החשבון סמורי - תורג'מן: התגמול משולם על פי חוק הביטוח הלאומי, ומחושב לפי ההכנסה החייבת בדמי ביטוח לאומי לעצמאי או השכר הברוטו החייב בדמי ביטוח לאומי (או צירוף של שניהם) בשלושת החודשים שקדמו לחודש היציאה למילואים. זאת מחלקים בתשעים ,כפול מספר ימי שירות המילואים. הנוסחא רלוונטית הן לגבי שכירים והן לגבי עצמאיים. כך למשל במקרה בו החייל שירת במשך 21 ימים תוך שהכנסתו היתה כ-8,500 שקל לחודש עבור הרבעון שקדם ליציאה למילואים אם מכפלים סכום זה בשלוש ומחלקים בתשעים בהתאם להוראות החוק, יוצא איפה כי החייל זכאי לקבל מענק מילואים בגובה 5,950 שקל ( 8500*3= 25,500 שקל 25,500/90= 283.33 שקל ולכן יקבל תגמול של 5,950 שקל).
אם המילואימניק עבד פחות מ-60 יום בשלושת החודשים שקדמו לשירות המילואים?
מי שעבד פחות מ-60 ימים בשלושת החודשים שקדמו ליציאתו, יקבל את התגמול על פי ממוצע של שלושת חודשי השכר או ההכנסה (לעצמאי) הגבוהים בששת החודשים שקדמו לחודש יציאתו לשירות המילואים.
מי שהפסיק לעבוד במהלך 60 הימים לפני יציאתו לשירות המילואים יקבל את התגמול המלא כאילו עבד עד ליום יציאתו, עובד או עצמאי שהפסיק את עבודתו או עיסוקו עד 60 יום לפני יציאתו לשירות המילואים, ייעשה החישוב על פי שלושת חודשי השכר שקדמו לחודש הפסקת העבודה או העיסוק.
מה הוא גובהו המקסימלי של התגמול שיינתן לי?
החל מיום 1.1.2014 :התגמול המינימלי ליום מילואים הינו 196 שקל, ולחודש 5,881 שקל. התגמול המקסימלי ליום מילואים הינו 1,441 שקל, ולחודש 43,240 שקל.
מה הוא המועד בו המעביד נדרש לשלם את השכר?
עו"ד דרור גל, מומחה לדיני עבודה ממשרד סטריקובסקי, גל ושות': המועד לתשלום הינו התאריך בו נהוג לשלם את שכר העבודה הרגיל.
האם על המעביד חלה החובה להמשיך ולשלם את התשלומים הפנסיוניים והאחרים גם במהלך תקופת היעדרותו של העובד?
בהחלט. על המעביד מוטלת החובה להמשיך להעביר תשלומים לקופת הגמל, לקרנות ההשתלמות וכדומה, גם בתקופת המילואים, כאילו לא שירת העובד במילואים ועבד כרגיל.
האם המעביד זכאי לקבל החזר מביטוח לאומי עבור סכומים אלו?
אכן, המעביד זכאי להחזר מהביטוח הלאומי כאשר בצוק איתן נקבע הסדר ובו תשלום מקדמות על ידי המוסד לביטוח לאומי למילואימניק או למעסיקו תוך הסדרת השבת המקדמה כולה או חלקה במסגרת תביעה לתקבולי מילואים.
מה הדין לגבי חובת ההחזר לעובד שמועסק על בסיס יומי או שעתי?
עובד יומי או שעתי יכול לפנות למוסד לביטוח לאומי ולבקש מקדמה, וככל שעבד לכל הפחות 75 ימים אצל אותו מעסיק הרי ששמורה הדרך של המעסיק להמשיך ולשלם לו את שכרו הממוצע תוך פניה בתביעה לביטוח הלאומי של המעביד.
האם קיימת זכאות לקבלת תשלום או גמול נוסף לחיילי מילואים בשל הוצאות נוספות שנכפו עליהם עקב השירות?
בהתאם להוראות חוק המילואים ניתן תגמול השתתפות בהוצאות אישיות על ידי מופ"ת (מחלקה הפרט הפרישה והתשלומים – מת"ש לשעבר) מילואים. כמו כן בשנת 2013 מכח חוק המילואים ובמעורבות רשות המיסים ניתן מענק עבור שירות מילואים ב2012.
מי אמור לקבל תשלום מקדמות?
בצוק איתן קבע הצבא כי חיילים שהינם עצמאים, סטודנטים או מובטלים (כאלו שאמורים להגיש תביעה לביטוח הלאומי על מנת לקבל את שכר המילואים) יקבלו תשלומים מהביטוח הלאומי בטרם סיימו את שירות המילואים. המקדמות הללו הגיעו גם למעסיקים שעובדיהם במילואים בכדי שתשלום משכורתם במלואה בזמן ולא תכביד על תזרימי החברה.
האם ניתן להמשיך בפעולות הוצאה לפועל נגד חייל מילואים שגוייס בצו 8 בצוק איתן?
חייל המילואים אמור להודיע על כך למוקד המילואים של צה"ל *6535 וזה ידרוש מרשות האכיפה והגביה לגלות רגישות ככל הניתן.
אם איחר חייל המילואים העצמאי בתשלום מע"מ לפי חוק, בשל היותו בצו 8 - מה הדין?
עם תום שירות המילואים, המילואימניק יודיע על כך לרשות המיסים וזאת תעניק ארכה נוספת לתשלום המע"מ (או כל מס אחר).
שבתי משירות המילואים והמעביד הודיע לי כל בשל קשיים כלכליים אליהם נקלע בית העסק במהלך מבצע צוק איתן, הוא נאלץ לפטר עובדים. האם הוא רשאי לעשות כך?
לשון חוק חיילים משוחררים אוסרת מפורשות על פיטורי עובד בשל שירותו במילואים, קריאתו לשירות מילואים או שירותו הצפוי בשירות מילואים, לרבות בשל תדירותו או משכו של שירות המילואים. החוק קובע כי במניין ימי ההודעה המוקדמת לפיטורים אין למנות את 30 הימים שלאחר תום שירות המילואים, בהם חל איסור לפטר את העובד ללא קבלת היתר של ועדת התעסוקה במשרד הביטחון. בהתאם לכך, תוקפה של ההודעה המוקדמת שנתנה תחול רק לאחר שחלפו 30 ימים מסיום שירות המילואים
האם החוק אוסר גם על פיטורי עובדי קבלן?
על מעסיק בפועל חל איסור מוחלט לגרום לכך שקבלן כוח אדם יפטר עובד בניגוד להוראות חוק חיילים משוחררים כמו גם מכח החוק להגברת האכיפה בדיני העבודה.
שבתי משירות מילואים והמעביד זימן אותי לשימוע קודם לפיטורי מאחר ולטענתו במהלך היעדרותי נתגלה חוסר במלאי שלטענתו נובע ממעילה שאני ביצעתי. האם הוא רשאי לעשות כן?
במקרים בהם מתברר כי העובד ביצע הפרת משמעת חמורה ובכלל זה הפרת אמונים, מעילה בכספים וגניבה, נתונה למעביד הזכות להגיש בקשה מועדת התעסוקה למתן היתר מיוחד לפיטורי עובד וזאת אף אם הוא נמצא בתקופת שירות מילואים או שלושים ימים אחריה.
בוועדה המעסיק יידרש להוכיח בפני הועדה כי קבלת ההחלטה בנוגע לפיטורין, אינה נובעת משהיית העובד בשירות המילואים. בנוסף, יידרש המעסיק לנמק מדוע הוא בחר לפטר את העובד דווקא במהלך תקופה זו.
האם חישוב תגמולי המילואים צריך לכלול גם את רכיב השעות הנוספות?
על פי החוק, התגמול הכספי בגין שירות מילואים, מחושב על בסיס השכר הממוצע בשלושת החודשים שקדמו לחודש היציאה למילואים, כאשר ככל ששולם תשלום עבור שעות נוספות הוא אמור להיכלל בממוצע.
חזרתי משירות המילואים ואני חווה רגעי חרדה גדולים אשר מעיבים על יכולתי לעבוד. מה הן זכויותיי?
עו"ד אלי סבן מומחה לתביעות נגד משרד הבטחון ובייצוג נכי צה"ל שמכהן גם כיושב ראש ועדת הנכים משרות הביטחון בלשכת עורכי הדין: לרשות חייל מילואים שנפגע עומד חוק תשלום קצבאות לחיילי מילואים ולבני משפחותיהם. החוק נועד להבטיח תשלום קצבאות לחיילי מילואים שנפגעו בתקופת שירותם עקב שירותם ולבני משפחותיהם. על קצין התגמולים להכיר בקשר הסיבתי בין המחלה או הפגיעה לבין השירות. פרק הזמן הסביר הנדרש לצורך השלמת הליך הקביעה הינו כחצי שנה מיום הגשת המסמכים. במידה וקצין התגמולים החליט לדחות את הבקשה בטענה כי לא הוכח קשר סיבתי בין הפגיעה ובין השירות , יכול חייל המילואים להגיש ערעור בפני ועדת ערר ערר תוך 30 יום מיום קבלת ההחלטה של קצין התגמולים.
כיצד יכלכל את עצמו החייל במהלך פרק הזמן עד לקבלת ההחלטה של קצין התגמולים?
במהלך הזמן בו ממתין התובע, הוא רשאי במקביל לפנות לאגף השיקום לאחר שהגיש את תביעתו ולבקש כי יתנו לו דמי קיום המהווה משכורת בגין כל התקופה שנמנע ממנו לעבוד במהלכה לאור פגיעתו הפיזית או הנפשית.