"אובמה שוקל תקיפות אוויריות בעיראק"
מקורות מהממשל האמריקני אמרו ל"ניו יורק טיימס" שהנשיא שוקל מגוון רחב של אפשרויות לטיפול במשבר בעיראק, בהן תקיפות ומשלוחי סיוע מהאוויר
העיתון האמריקני "ניו יורק טיימס" מדווח הערב (יום ה') מפי גורמי ממשל כי נשיא ארצות הברית ברק אובמה שוקל מגוון רחב של פעולות בעיראק החל מתקיפות אוויריות וכלה במשלוחים אוויריים לסיוע ל-40,000 תושבי עיראק המשתייכים למיעוטים דתיים שלכודים בהרים בשל איומי חמושי דאעש.
עוד חדשות בעולם :
רוסיה 'משיבה אש': אסרה ייבוא מזון מהמערב
הודו סוערת: קמפיין אופנה הציג אונס קבוצתי
ויקיפדיה נתבעה על זכויות: "הקוף עשה סלפי"
מאוחר יותר הערב אמר דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט בתדרוך העיתונאים כי לא יאשר את הדיווח שפורסם ב"ניו יורק טיימס" אך לאחר מכן ציין כי כל פעולה צבאית אמריקנית בעיראק תהיה "מאוד מוגבלת" ו"ספציפית שתסייע למטרה אמריקנית בלבד". הוא הוסיף כי הממשל האמריקני וצבא ארה"ב תומכים במאמצים העיראקיים והכורדיים להגן על האזרחים הלכודים בהרים.
לפי ה"ניו יורק טיימס", הנשיא אובמה עשוי להחליט אולי עוד היום על הפצצת כוחות דאעש בעיראק, נושא שעלה בישיבה מיוחדת שקיים הבוקר הנשיא עם בכירי המועצה לביטחון לאומי, בעקבות כיתורם של 40 אלף בני מיעוטים בעיראק בהר סינג'אר. אפשרות אחרת היא להצניח מהאויר לפסגת ההר סיוע מיידי של מזון ותרופות.
"אנחנו עוקבים מקרוב אחר ההתפתחויות", הוסיף ארנסט בתדרוך. הוא גינה את פעולות דאעש של רדיפת מיעוטים בצפון עיראק והוצאתם להורג. "אין פתרון אמריקני לבעיה בעיראק. לב הבעיה היא פתרון פוליטי עיראקי", אמר הדובר. זו הייתה העמדה האמריקנית מתחילת המשבר.
ארה"ב סירבה לבקשות להפציץ את כוחות דאעש כל עוד לא מוקמת בבגדד קואליציה שבה נכללים שיעים, סונים וכורדים וראש הממשלה נורי אל-מליכי מואשם על ידי האמריקנים כמקור הבעיה, אבל בינתיים טרם הוקמה ממשלה חדשה. "יש בעיות רבות בעיראק", הוסיף הדובר ארנסט, אבל הדגיש כי מה שקורה עכשיו "זה בעיה מיידית עם אוכלוסייה הנמצאת בסכנה והמצב ההומניטרי קשה". מקורות בממשל אומרים כי ייתכן שתהיה תקיפה אווירית מוגבלת למרגלות ההר כדי לשחרר את רבבות בני המיעוטים הלכודים בראש ההר בלא אמצעי קיום מינימליים.
עשרות אלפים מצאו מחסה בהרים
היום פורסם כי הארגון הקיצוני "המדינה האיסלאמית" (דאעש) הרחיב את הישגיו
בצפון עיראק כשכבש ערים נוספות וחיזק את אחיזתו באזור הכורדי. מי שמביט בדאגה רבה אחר הישגי דאעש הם הממשלה השיעית בבגדד בראשות נורי אל-מאליכי וגורמים אזוריים. במקביל, תשעה בני אדם לפחות נהרגו בפיצוץ מכוניות ממולכדות בעיר כירכוכ. כך על פי המשטרה ומקורות רפואיים באזור. עשן גדול מיתמר מעל אזור הפיצוצים, ואמבולנסים רבים וכוחות הצלה הגיעו למקום.
דאעש נחשב לארגון קיצוני יותר מאל-קאעידה, ומחשיב את הרוב השיעי ובני מיעוטים כמו נוצרים ויזידים לכופרים. הארגון האיסלאמיסטי פרסם מוקדם יותר הודעה בחשבון הטוויטר שלו, ומסר שלוחמיו השתלטו על 15 ערים, על סכר מוסול האסטרטגי בנהר חידקל ועל בסיס צבאי במתקפה שהחלה בסוף השבוע, והוסיף כי המתקפה תימשך. גורמים כורדיים מסרו בתגובה כי הם עדיין שולטים על הסכר הגדול בעיראק.
בסוף השבוע הנחילו לוחמי דאעש מפלה גדולה לכוחות הכורדיים, ואילצו עשרות אלפים
מהקהילה היזידית לברוח מבתיהם בעיר סינג'אר ולמצוא מקלט בהרים הסמוכים. כמה אלפים מהם שנלכדו בין ההרים לבין לוחמי דאעש חולצו ב-24 השעות האחרונות. כך נמסר מהמשרד לתיאום עניינים הומניטריים של האו"ם. עוד נמסר כי 200 אלף בני אדם ברחו מהלחימה באזור הכורדי.
דאעש מהווה את האיום הגדול ביותר על השלמות הטריטוריאלית של עיראק מאז נפילת סדאם חוסיין ב-2003. לוחמי הארגון ובעלי בריתו הסונים שולטים גם בנתחים רבים של שטחים במערב עיראק. הארגון הקיצוני העמיק את המתיחות העדתית בעיראק, והחזיר את המדינה הערבית לימים האפלים של מלחמת האזרחים שהגיעה לשיא של שפיכות דמים בשנים 2007-2006 תחת הכיבוש האמריקני.