איך מצאתי עבודה בהיי-טק ללא ניסיון?
כמו סטודנטים ובוגרים טריים רבים אחרים במקצועות ההיי-טק, אורן קוסטו ספג אינספור דחיות בראיונות עבודה בשל היעדר ניסיון. רק לאחר שהתייאש מירידי תעסוקה וחברות השמה, הוא גילה בפייסבוק קבוצה שנועדה בדיוק למחפשי עבודה שכמותו, בזכותה מצא את העבודה הראשונה שלו בתחום. טור אישי
אוקטובר 2010, באר שבע, תחילת השיעור הראשון שלי אי פעם באוניברסיטה. ראש המחלקה להנדסת מערכות תקשורת נכנס לכיתה, בירך אותנו על תחילת הלימודים וסיפר על עצמו, סגל המרצים ותכני התואר. בין לבין, גם דיבר על הנטייה שיש לסטודנטים להתחיל לחפש עבודה במהלך הלימודים כדי לצאת מהם כבר עם ניסיון בתחום. הוא אמר במפורש שאין לנו שום סיבה לדאגה, היות שבוגרי המחלקה משתלבים מצוין בהיי-טק. עדיף לסיים קודם את הלימודים.
הדילמה הזאת מוכרת היטב לכל סטודנט. מצד אחד, אתה יכול להתחיל לחפש עבודה כשעוד לא סיימת אפילו חצי מהתואר ולעבוד בחצי משרה תמורת שכר של רבע. זה יקרה על חשבון הזמן היקר שלך ללמוד, רק כדי שתוכל לכתוב בקורות החיים שיש לך ניסיון תעסוקתי בתחום.
מצד שני, אתה יכול לחכות עד שתסיים ללמוד. יהיה לך יותר זמן להקדיש למטלות במסלול המפרך שנכנסת אליו, אבל תצא לעולם הגדול בלי ניסיון. ובניגוד למה שהמרצה שלי אמר, תיכנס בעל כורחך למעגל האכזרי והאינסופי של "אני לא מוצא עבודה, כי אין לי ניסיון, כי אני לא מוצא עבודה".
כל הדרכים כשרות אך לא מועילות
רוב הסטודנטים שאני מכיר חיפשו עבודה כבר בשנה השנייה ללימודים. גם אני נכנעתי ללחץ החברתי בשנה השלישית לתואר והתחלתי לחפש. בהתחלה ניסיתי את מזלי ביריד התעסוקה, אך הרוב המוחלט של החברות שם חיפשו ממוצע דמיוני, או סטודנטים מנוסים (כמובן שאנשים שטרם סיימו יגיעו עם ניסיון), בעלי זמינות למשרה מלאה++ (זה לא שאנחנו צריכים ללמוד), או כאלה עם יתרת לימודים בת שנתיים+ (טיפה יותר משלי).
המשכתי הלאה לחברות השמה - ש-80% מהמיילים שקיבלתי מהן היו או ספאם או לא רלוונטיים. אחרי כמה ריאיונות עבודה נוראיים, עם מבטים מאוכזבים כי המילה ״ניסיון״ נעדרת מהקו"ח, ותחושה תמידית שאני לא טוב מספיק למשרה שלא מעניינת אותי ומשלמת חצי מהמקובל בשוק, הבנתי שאולי אני לא מחפש נכון.
אז החלטתי לנצל את הרשתות החברתיות ככלי חשיפה שימושי. רוב חיפושי העבודה שלי מנקודה זו התנהלו בלינקדאין ובפייסבוק, אבל כמעט כל המודעות שנתקלתי בהן דרשו ניסיון קודם.
נקודת המפנה
נקודת המפנה הגדולה הייתה כשהצטרפתי ל"משרות היי-טק ושיווק ללא ניסיון". הגעתי להמון הצעות עבודה דרך קבוצת הפייסבוק, כשאף אחת לא דרשה אפילו ניסיון של יום. מצאתי קהילה של 50 אלף אנשים, שמרגישה כמו משפחה של 5 נפשות. מנהל הקבוצה שומר על סדר מופתי, מפרסם משרות רלוונטיות, מעלה כתבות מעשירות ומפיק צ'טים עם מומחים.
גם חברים מן המניין בקבוצה משתפים משרות שהם מתמודדים עליהן, מייעצים מכל הלב למתחרים ומפרסמים תכנים שעוזרים ליריביהם בדרך לתפקיד הראשון והמיוחל. בזכות כל אלה, לשמחתי הרבה, הטלפונים והריאיונות התחילו לזרום בקצב מסחרר.
אפריל 2014, משרדי Panda-OS בתל אביב. סוף טוב הכל טוב - אחרי תקופה מתישה של עשרות ריאיונות, מצאתי את העבודה הראשונה שלי בהיי-טק, בזכות אותה קבוצה לחסרי ניסיון. מתכנת למובייל זה ב-ד-י-ו-ק מה שחיפשתי, ולא ״העיקר להתחיל לעבוד״.
מצחיק, שאחרי כל התלאות, במקרה זה לא הייתי צריך לעבור ״תהליכי גיוס״, ים ריאיונות והמון מבחנים. באתי, התראיינתי, קיבלתי "כן" - ועברנו לשכר, תנאים ותאריך. על אף שהגעתי מותש מ-4 ריאיונות קודמים, הריאיון זרם נפלא מקצועית והייתה לי כימיה מעולה עם המייסדים.
אז המון תודה לכל מי שראיינו אותי, אמרו "לא" (או לא טרחו לחזור אלי), ועזרו לי להשתפר. ולמחפשי העבודה שביניכם, הכי חשוב שתאמינו בעצמכם ותמשיכו לנסות, גם כשהמצב נראה קשה מנשוא.
מחפשים עבודה בהיי-טק? היום (ג') בערב יתקיים בהרצליה כנס קריירה לבוגרים ולסטודנטים, שיעסוק באופן שבו צעירים ללא ניסיון יכולים למצוא משרה ראויה. ההשתתפות חינם. לפרטים נוספים לחצו כאן