המתגיירים חוששים: יגידו לנו "הגיור לא כשר"
ח"כ אלעזר שטרן, יוזם חוק הגיור, סבור כי אחריותם של הרבנים היא לתמוך ברפורמה שהוא מציע. אבל המתגיירים עצמם חוששים. "הגרים בישראל יהיו בסטטוס של ספק", אומר מרסל הורבץ. "שלוש שנים לקח לי ללמוד, להתנסות ולהפוך לאדם אחר"
חודשים ארוכים של דיונים וויכוחים סוערים יגיעו בזמן הקרוב למיצוי, עם ההכרעה על חוק הגיור שיזם ח"כ אלעזר שטרן ("התנועה"), ועיקרו: מתן סמכות לרבני עיר לייסד בתי דין לגיור – בנוסף לאלה שבאחריות הרבנות הראשית. הסערה הציבורית שעוררה ההצעה ממשיכה להכות גלים, כשלאחרונה הצטרפו להתנגדותם הנחרצת של הרבנים הראשיים גם רבנים בכירים בתפוצות, ועשרות מחשובי רבני הציונות הדתית. אך בבליל הקולות הנשמעים במרחב הציבורי - נדמה כי משום מה נשכח קולם של המתגיירים עצמם.
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
לפני שבוע סיימו מרסל הורבץ ומריה קוטובה את התהליך הקשה שנמשך שנים, וקיבלו מעמד של גרי צדק. את הדיון על חוק הגיור הם מכירים היטב. החברים של מרסל הורבץ חושבים שהוא משוגע. ליהדות הגיע לאחר שנים של זהות חצויה בין אב יהודי שאמו ניצולת שואה, ואם שאינה יהודייה, ומצא עצמו נמשך לשורשים היהודיים.
קראו עוד בערוץ יהדות :
- חרדים בוגרי 8200: נעשה מילואים במקום הסרבנים
- מהסמינר - לכיכר: הדרך שלי אל החופש/ אביה רחל
- "החמרה דרמטית באנטישמיות בעקבות צוק איתן"
עכשיו מקנן חשש בו אמיתי מפני דחייה ממסדית של ההליך שעבר: "אם עולם התורה יטיל ספק בלגיטימציה של בתי הדין, אז הגרים בישראל יהיו בסטטוס של ספק", הוא אומר ל-ynet ו"אורות - טלוויזיה יהודית". "יבדקו: האם התגיירת לפני התאריך של כניסת חוק הגיור לתוקף – או אחריו? אנשים יגידו: 'בסדר, אז אם עברת את זה, אבל זה לא 'כשר'".
"תעודת גיור - כמו מסרי-לנקה"
אבל יוזם החוק, ח"כ אלעזר שטרן, דווקא מבקש להרגיע: "יש לנו למעלה ממאה אלף עולים שהגיעו מחבר העמים - לפני גיל נישואים", הוא מתייחס לשיעור הלא-יהודים מבחינה הלכתית. "בכל שנה נולדים לנו פה בסביבות ה-4,000 תינוקות. רוב הציבור בישראל רואה בהם ישראלים לכל דבר, ויהודים לכל דבר. אם הם לא התגיירו, אז הבאנו את ההתבוללות לכאן. זאת אחריותו של הדור הזה, בגלל שאחרת תהיה פה התבוללות - כמו בתפוצות".
הגרים עצמם לא מתלהבים מההקלות: "לא סתם מדובר בתהליך שאורך לפחות שנה", אומרת מריה קוטובה, שסיימה את הליך הגיור זה מקרוב. "אם יקלו, זה יהיה פשוט סתם. לא יהיו שום ערך לגיור. עכשיו יש לזה ערך - כי זה קשה. 20 אלף פעם חשבתי במהלך הגיור: אולי אעזוב? אולי לא צריך? וכשסיימתי אמרתי ברוך ה', ואני שלמה עם עצמי, כי עברתי את התהליך והתבשלתי מבפנים. לא צריך להקל בזה, כי אנשים שלא באמת רוצים ולא באמת בטוחים בהחלטה שלהם – ייכנסו לתהליך ויורידו את ערך הגיור".
גם הורבץ רואה בקושי שעבר בתוך התהליך, יתרון: "נכון, גיור זה דבר שזה לוקח זמן, אבל אנשים צריכים את הזמן הזה. זה גיור. אתה אמור להפוך לאדם אחר... אם הייתי יכול רק לחתום על נייר לפני שלוש שנים, לא הייתי מוכן לעשות את זה. שלוש שנים לקח לי ללמוד, להתנסות, להפוך לאדם אחר".
אבל ח"כ שטרן מתקשה להבין את החוששים: "בכל יום אנחנו תורמים להתבולללות בעם ישראל, כמו שמעולם לא תרמו – וכל זה בתוך מדינת ישראל".
הרב ישראל רוזן, מייסד מנהל הגיור וראש מכון "צומת", ממתנגדי "חוק הגיור", סבור כי "גם אם בג"ץ או החקיקה בכנסת תיתן למתגיירים תעודה שהם יהודים, זה יהיה שווה ערך כמו תעודת הסמכה אקדמאית של אוניברסיטה בסרי-לנקה או בלטביה. בסדר, אדם מחזיק תעודה, אבל התעודה הזאת לא שווה. אז לא יבואו למסגרות הללו, כי אי אפשר לכפות אנשים להתגייר".