"החמרה דרמטית באנטישמיות בעקבות צוק איתן"
בבריטניה נרשמה עלייה של 400% בתקריות אנטישמיות. ברחבי אירופה ודרום-אמריקה נשמעו בגלוי קריאות להשמדת יהודים בתאי הגזים, בקבוקי תבערה הושלכו על מוסדות, ויהודים הותקפו. הליגה נגד השמצה משחררת דו"ח מדאיג: "מפחיד להיות היום יהודי"
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
הדו"ח סוקר שורה של תקריות חמורות שאירעו בין החודשים יולי-אוגוסט, תקופת המערכה הצבאית ברצועה. הוא מכיל שורה של סקירות על תקיפות של יהודים או מוסדות יהודיים, נאומי שטנה או מחאות אנטישמיות, וכן גילויי אנטישמיות בכלי תקשורת ברחבי העולם.
קראו עוד בערוץ יהדות :
קרול נוריאל, חוקרת בכירה לענייני המזרח התיכון מטעם הליגה נגד השמצה, אומרת ל-ynet כי "הדו"ח מוכיח שאמירות אנטישמיות מתורגמות מהר מאוד לפגיעה ביהודים ובקהילות יהודיות. מפחיד להיות היום יהודי בעולם, ואנחנו עוקבים אחרי הגל הנוכחי בדאגה רבה מאוד".
בריטניה: עלייה של 400% באירועים אנטישמיים
אז מה היה לנו עם פרוץ הלחימה בעזה? הדו"ח שמתבסס, בין היתר, על נתוני CST בבריטניה,
מתעד גל שיא של תקריות אנטישמיות ברחבי הממלכה המאוחדת. ביולי, לדוגמה, נרשמה עלייה של לא פחות מ-400% אחוזים במספר התקריות האנטישמיות בבריטניה, בהשוואה ליולי אשתקד - 302 אירועים, לעומת 59 בלבד ביולי 2013.
בהתאם לנתונים, ב-51% מהאירועים האנטישמיים בחודש יולי, התגלה יחס ישיר בין התקרית לבין המצבע הצבאי בעזה. ב-101 אירועים שונים נעשה שימוש בהתייחסויות להיטלר או לשואה, על מנת להקניט או לפגוע ביהודים. גם הרשתות החברתיות לא נזנחו, והשימוש בהאשטג #HitlerWasRight (היטלר צדק), הפך לפופולארי במיוחד. כך, 25% מהתקריות אירעו און-ליין, ברשתות החברתיות.
בדו"ח שמפרסמת הליגה מפורטות למעלה מחמישים תקריות אנטישמיות כדוגמאות למצב האקוטי ששרר בעולם, והוא נפתח בתקרית חמורה שאירעה ב-12 ליולי בעיר בגלזנקירכן שבגרמניה. במהלך הפגנה אנטי-ישראלית הושלך בקבוק תבערה לעבר בית הכנסת המקומי, והמשתתפים קראו: "יהודים לתאי הגזים".
הדפוס האנטישמי "מעופרת יצוקה" החמיר
משם ממשיך הדו"ח לפרט על פני 20 עמודים, בקצרה, עשרות אירועים חמורים
שהתרחשו בתקופה האמורה. הסאב טקסט, לדברי מחברי הדו"ח, לא יכול להיות ברור יותר: שוב שילמו יהודי העולם על "פשעיה" של מדינת ישראל.
מחברי הדו"ח משווים את העלייה הדרמטית בתקריות לתקופת מבצע "עופרת יצוקה", בינואר 2009, והם טוענים כי החריפו דפוסי המחאה האנטישמית, בעקבות ניסיונות ישראל להגן על עצמה. בתי כנסת עלו באש, יהודים הוכו ברחובות, ואיומי מוות נשמעו בפומבי.
המחברים טוענים כי המחאה נגד המדיניות הישראלית חצתה את הקווים בשורה ארוכה של תקריות, והפכה תירוץ לאנטישמיות קלאסית דה פקטו, וקנאות קיצונית עיוורת. "אנחנו רגילים לכך שהמוקד האירופי הוא חם", אומרת נוריאל.
מאות הפגנות אנטישמיות בארצות הברית
הדו"ח מציין שורה של תקריות במדינות מערב אירופה, ובהן השחתת בית ספר בקופנהגן בגרפיטי תחת הסיסמה "לא לשלום בעזה, אין שלום לחזירים הציונים". בהולנד ספק צעק ספק שר הראפר המוסלמי ראשיד גהזויי, הנהנה מכעשרת-אלפים עוקבים בטוויטר וכ-17 אלף בפייסבוק: "פאק ציונים, פאק תלמוד".
במדריד צעדו אלפים בהפגנה נגד ישראל, עם שלטים שבהם נכתב, בין היתר: "ישראל מספיק,
תחת הכותרת "אלימות, ונדליזם וטרור" מפורטים שורה ארוכה של מעשי ונדליזם נגד מרכזים יהודיים, לצד הצתה והשחתה של עסקים בבעלות יהודית - מטורקיה ועד טורונטו. באוסטרליה בערים סידני ופרת', הותקפו יהודים בקהילות המקומיות, והתנוססו (גם בברלין ובסנט-דייגו) תמונות של ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, שותה את דמם של ילדים פלסטינים.
קרול נוריאל מוסיפה כי במהלך "צוק איתן" נרשמו מאות הפגנות נגד מדיניות ישראל ברחבי הארצות הברית, שהידרדרו עד מהרה לנאומי שנאה נגד יהודים. בהתאם לנכתב בדו"ח, העיתונות המקומית (לרוב עיתונים בערבית היוצאים לאור בארצות הברית) ציירה את היהודים כנאצים.
"עלילות דם" נוסח דרום-אמריקה
חלק בלתי מבוטל מהאירועים התרחשו, כאמור, במדינות דרום-אמריקה, שם מתנוססים במרכזי
הערים דגלי ישראל וארצות הברית, עם איורים של צלבי קרס באין מפריע. בפסיפיק כמו גם במדינות הלטיניות, לא היססו להיות בוטים אף יותר, והשוו את הלחימה בעזה למעשי הנאצים ו"ביצוע שואה" על ידי ישראל.
על פי הדו"ח המדינה המובילה באנטישמיות דרום-אמריקאית היא ונצואלה. חבר פרלמנט עדאל אל זבאירי אמר בראיון לטלוויזיה הממלכתית המקומית כי לנאצים היו יחסים ארוכים עם הציונות הבינלאומית עוד טרם הקמתה של מדינת ישראל, וכי פקיד רם דרג ברייך השלישי, אף ביקר בישראל במטרה לתמוך בהקמתה של המדינה היהודית בעתיד.
בתקרית אחרת בוונצואלה באותו היום, אמר מגיש הטלוויזיה הפופולארי, פדרו קרבאג'אלינו: "קורבנותיו של היטלר, נראים כמו היטלר".
גם במדינות שלא היו במדד האנטישמיות עד לאחרונה
הדו"ח מפרט שורה של דוגמאות לאנטישמיות במדיה: בקולומביה הופיע מאמר דעה של העיתונאי אנטוניו קאבלרו תחת הכותרת "הארץ המובטחת", שבו הוא מגולל את "שוד הקרקעות הפלסטיני" שהחל, לדבריו, לפני אלפי שנים, בידי משה ויהושע שביקשו "לכבוש לעמם את הארץ המובטחת על ידי עריפת ראשי העמים המקומיים, כעמלק והאמורי, כדרישת האל הקנאי שלהם".
ב"מאמר דעה" כותב עיתונאי ספרדי בשם אנטוניו הגאלה "באל מונדו", כי הסיבה לכך שיהודים גורשו כל כך הרבה פעמים בהיסטוריה, היא "או שהם לא טובים, או שמשהו מרעיל אותם". הוא לא לבד.
"מוקדים נוספים צצים בכל העולם", אומרת נוריאל. "מדינות שבהן לא היו בעבר סממנים אנטישמיים, הופכים למוקדים חמים. גם חומרת התקריות והיקפן עולות בהתמדה. זה בפירוש לא רק מדיניות אנטי-ישראלית. גלי השנאה וכמויות האלימות כלפי יהודים, מעידים כי מעבר למחלוקת מדינית, יש כאן אנטישמיות מושרשת היטב".
בסקר האחרון של הליגה שממצאיו התפרסמו במאי האחרון, צוין שכרבע מאוכלוסיית העולם מחזיקה ברגשות או עמדות ותפיסות אנטישמיות. "ממצאי הסקר מתכתבים היטב עם מה שאנחנו רואים כעת. הוא מתגלה כ'גורם מנבא'. את תוצאות הסקר ראינו כבר במהלך המבצע, חודש בלבד לאחר פרסומו".