שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס, מיכל חורשי

רסיסי רקטות על יהדות התפוצות: "מרגישים על סף פוגרום"

בצרפת נפצעו ארבעה יהודים בהתפרעות של מפגינים פרו-פלסטינים על בית הכנסת, במרוקו הותקף רב הקהילה של קזבלנקה, באוסטרליה הוכה קשות יהודי ישראלי, בלונדון וברלין - קריאות נאצה כלפי יהודים וצלבי קרס על בתים. גם יהודי העולם משלמים מחיר במבצע "צוק איתן"

כשהתותחים בישראל רועמים, המזוזות בבתי הכנסת ברחבי העולם רועדות. הימים האחרונים הולידו תקיפות אלימות של יהודים בצרפת, מרוקו ואוסטרליה, והפגנות אנטי-ישראליות סוערות כמעט בכל בירה מערבית.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

יהדות התפוצות צופה בדאגה – הן בנעשה בארץ הקודש, והן במתרחש בקהילות היהודיות עצמן. אלו חשות את הקשר הבל-יינתק לישראל על בשרן, ובלא מעט קהילות מתרגמים זאת להפגנות תמיכה. כך נראה מבצע "צוק איתן" בעיניים היהודיות שמעבר לים.

 

קראו עוד בערוץ יהדות:

 

"חציתי את המטרים שהפרידו בין המכונית שלי, לבית הכנסת. רק כשהגעתי קרוב וראיתי את הפנים החבולות של המתפללים, הבנתי שמשהו נורא קרה", כך משחזר יאיר שיטרית, סטאז'ר לרפואה כירורגית בפריז, את המחזה שקידם את פניו אמש (יום א'), כשפסע לכיוון בית הכנסת היהודי "אברבנאל" ברובע ה-11 בעיר, שם הוא מתגורר.

 

"ראשי הקהילה הפנו בקשות לעירייה שלא לאפשר למפגינים להגיע בסמוך כל כך לבית הכנסת, ולתגבר את השמירה על המקום. זה לא קרה". מפגינים בסמוך לבית הכנסת בצרפת (צילום: קרולין למור) (צילום: קרולין למור)
"ראשי הקהילה הפנו בקשות לעירייה שלא לאפשר למפגינים להגיע בסמוך כל כך לבית הכנסת, ולתגבר את השמירה על המקום. זה לא קרה". מפגינים בסמוך לבית הכנסת בצרפת(צילום: קרולין למור)

 

"אני לא יכול לדמיין מה היה קורה אם המפגינים היו נכנסים פנימה", הוא אומר. שיטרית וחבריו לקהילה הגיעו לבית הכנסת במטרה לשאת תפילה לשלום חיילי צה"ל ואזרחי ישראל, ערב שאמור היה להסתיים בסרט על צה"ל.

 

"ראשי הקהילה ידעו שמשהו עומד להתרחש", כך שיטרית. "הם הפנו בקשות לעירייה שלא לאפשר למפגינים להגיע בסמוך כל כך לבית הכנסת, ולתגבר את השמירה על המקום. זה לא קרה".

 

"היה שם פחד. הרגשה של סוף העולם"

כוחות משטרה גדולים הצליחו לפרוץ, בסופו של דבר, את ההפגנה האלימה שהשתוללה מחוץ לבית הכנסת. לדברי שיטרית, ארבעה פצועים - בהם אחד במצב קשה - פונו לבית החולים. "הרגשתי בפוגרום", הוא אומר. "הרגשתי כמו יהודי בשואה, או יהודי בצפון-אפריקה רגע לפני שההמון פורץ לפרוע. היה שם פחד. הרגשה של סוף העולם".

 

צלב קרס על בית של יהודים בשכונת הנדון, בלונדון. (צילום: רות דדון) (צילום: רות דדון)
צלב קרס על בית של יהודים בשכונת הנדון, בלונדון.(צילום: רות דדון)

 

גם ביום שאחרי מדווחים יהודי פריז על פחד שלא עוזב, ומאשימים את התקשורת הצרפתית שהתייחסה לאירועי אמש כאל "תקרית". "היום יום הבסטיליה, אתמול היה המונדיאל, וכל השאר לא חשוב, כנראה". שיטרית אומר כי בחזית ההסברה – יהודי צרפת הרימו ידיים.

 

יממה אחרי נסיון הלינץ' סמוך לבית הכנסת "אברבנאל" - מאיר חביב, חבר הפלמנט הצרפתי, נסער ביותר. "תקפו בתי כנסת, וקריאות 'אנחנו נשחוט אתכם' ו'מוות ליהודים' נשמעות ברחובות", הוא אומר. "המשטרה אמנם הצליחה להדוף את המתפרעים, אבל זה חמור ביותר. כבר כעת מתוכננות הפגנות פרו-פלסטיניות נוספות. אנחנו חוששים שאסון טולוז יחזור על עצמו".

 

"אנשים בוכים ומפחדים בבית הכנסת"

השיחה עמו מתנהלת רגע לפני פגישה עם שר הפנים הצרפתי, מנואל ולאס. "התחושות קשות", הוא אומר. "אנחנו חווים את מה שקורה

בישראל, ועדים לכמות המאמצים הנעשית כדי לפגוע בכמה שפחות חפים מפשע... 90% מהמוסלמים מתים בידי מוסלמים. המצב הנוכחי חמור, ואני לא דואג רק ליהודי המדינה בעקבות המצב, אלא לכלל העם הצרפתי".

 

חביב מספר כי הוא עובר בין אולפני טלוויזיה במהלך הימים האחרונים, במטרה לקדם את ההסברה הישראלית. "זה לא קל, אבל אנשים דווקא רוצים לשמוע. העובדות הבסיסיות לא מוכרות לציבור הרחב. אנשים לא מבינים שישראל מגינה על עצמה. הם לא יודעים שחאמס התחיל בירי".

 

בימים האחרונים תוגברה האבטחה סביב חביב עצמו, שסופג איומים על חייו. "בגלל שאני מגן על ישראל, היו מי שדרשו ממני להסיר את האזרחות שלי", הוא מספר. "אני מקבל תגובות מתלהמות מצד מוסלמים. הדאגה עמוקה מאוד".

 

בקהילה היהודית מתארים "מצב מדאיג מאוד". "תפילת השבת האחרונה בבית הכנסת הייתה קשה", כך חביב, שמספר כי אנשים הגיעו עד כדי דמעות. "לא קל להיות שוב במצב ששבעים שנה אחרי השואה מתקיפים בתי כנסת בצרפת".

 

"מרגישים שאין עתיד ליהודים בצרפת"

אליהו ז'נו, איש הסוכנות היהודית בפריז, מספר כי הוא שוקל לראשונה מאז קיבל את התפקיד לפני שלוש שנים, להחזיר את האישה והילדים בחזרה לישראל. "כבר לא בטוח להיות פה", הוא אומר בעצב. "עד אתמול בילו הילדות שלי בקייטנה שהתנהלה מתוך בית הכנסת המותקף. אני לא יכול לשלוח אותן לשם שוב. מסוכן מדי".

 

"רק כשהגעתי קרוב וראיתי את הפנים החבולות של המתפללים, הבנתי שמשהו נורא קרה". בדרך להתפרעויות בסמוך לבית הכנסת (צילום: קרולין למור) (צילום: קרולין למור)
"רק כשהגעתי קרוב וראיתי את הפנים החבולות של המתפללים, הבנתי שמשהו נורא קרה". בדרך להתפרעויות בסמוך לבית הכנסת(צילום: קרולין למור)

 

הקהילה היהודית בצרפת היא הגדולה באירופה והשנייה בגודלה בעולם (אחרי ארה"ב), ונחשבת לתומכת בישראל. מעל 70% מחבריה ביקרו בישראל. "הם קרובים לכל מה שקורה בארץ, אבל המצב פה השתנה", ז'נו אומר. "אם בתקריות דומות בעבר, היו שומעים קולות של היהודים שאומרים: מעמדנו בצרפת מובטח, והממשלה שומרת עלינו - היום כמעט ולא שומעים את זה.

 

"התחושה היא שאין עתיד ליהודים בצרפת. זה לא אומר בהכרח שעולים לישראל, אבל גם לא נשארים בצרפת. השנה התעניינו בעלייה כעשרת-אלפים איש שהגיעו לסוכנות. תכפילו את זה בבתי אב – והרי לכם 30-40 אלף איש שמחפשים בית חדש. אלה מספרים שאי אפשר להתעלם מהם".

 

ז'נו סבור כי מבצע "צוק איתן" רק חידד את הבעיות שאיתן מתמודדת הקהילה על בסיס יומיומי. "פעם ההפגנות נגד ישראל היו במקומות מרכזיים בפריז", הוא אומר, "היום הם באים ישירות לבתי הכנסת. הם מביאים את המלחמה בישראל והקונפליקט לצרפת. יהודים שווה ישראל מבחינתם, ואם אי אפשר להילחם בהם בעזה - נילחם בהם בפריז.

 

"אם פעם היינו מארגנים עצרות תמיכה המוניות, היום אנשים לא באים. זה לא יעיל וזה מאוד מסוכן. יש יאוש מהמציאות הנוכחית בצרפת. הצפייה בתקשורת המקומית מתסכלת גם היא. כשעושים תוכנית טלוויזיה מביאים תמיד את הצד שנגד ישראל, אבל את הבעד כמעט ולא שומעים. בצרפת ההסברה חייבת לבוא בצרפתית, ואין לצערי מי שיעשה את העבודה בצורה מקצועית. כל עוד לא תהיה הסברה, הצד השני ימשיך לקבל את הבמה".

 

ארה"ב: באים לכאן כדי להזדהות עם ישראל

הקהילות היהודיות בצפון-אמריקה מצאו עצמן אף הן, בלב החזית הבינלאומית. באופן מפתיע, מרבית הארגונים היהודיים גם מצידה השמאלי של המפה, מאוחדים סביב זכותה של ישראל להגן על עצמה מול החמאס.

 

עם זאת, ההפגנות הפרו-מוסלמיות בטיימס סקוור התפשטו לערים אחרות ברחבי ארצות הברית, ואלו כבר הספיקו להדרדר בבוסטון ובלוס-אנג'לס לאלימות פיזית, ולקריאות גנאי כלפי הקהילה המקומית שהפגינה בעד ישראל.

 

"יש גבול מאוד ברור שעובר בין חופש הביטוי, לבין איומים לפגיעה פיזית וברוטליות", אומר ג'יי רודרמן, נשיא קרן רודרמן הנמצא כעת בבוסטון. "הייתה פה הפגנה פרו-ישראלית קטנה, מול הפגנה פרו-פלסטינית גדולה".  

 

צפו: מתפרעים בפריז

 

עם פרוץ מבצע "צוק איתן", נחת בישראל נשיא הפדרציה של יהודי צפון-אמריקה, ג'רי סילברמן שהגיע לביקור הזדהות. בעקבותיו נחתו שורה של בכירים בפדרציה. "אנחנו מאמינים שאנחנו מחוברים לא רק בדת, אלא בזהות, בדם, במי שאנחנו כבני אדם", סילברמן אומר. "כשקורה דבר כזה, לא רק שאנחנו מתאחדים בסולידריות עם ישראל - אלא רוצים להיות כאן ממש, כתף אל כתף".

 

יש קולות של גינוי מצד יהודים בארה"ב על מה שקורה כאן?

 

"הפדרציה היהודית מאוד מגוונת. אנחנו מייצגים את הקהילות היהודיות מחוף לחוף. אפשר לראות בכל ארצות הברית קהילות שעורכות בימים אלה אירועי תמיכה בישראל. עשרה מיליון דולרים מועברים כבר כעת כסיוע מיידי לתושבי הדרום, במיוחד לאוכלוסיות החלשות שם. מצד שני, אמריקה מקדשת את חופש הביטוי, ויש גם מיעוט שמדבר נגד ישראל. זה לא משקף את רובה המוחלט של הפדרציה".

 

סינתיה שפירא מפיצבורג, פנסילביניה, המלווה את המשלחת בישראל אומרת כי הגיעה כדי לראות בעצמה "מה ישראלים עוברים, ואיך התגובה של ישראל מדודה ומבוקרת כדי לשמור על חיים גם בצד השני, כך שכנחזור, נוכל לדווח על העובדות שאנו רואים כאן".

 

שפירא מדברת על אתגר הסברתי מול תקשורת שאוהבת את התמונות שלה מדממות, "ואז את רואה שתל אביב נראית יחסית שלווה, ובעזה לעומת זאת, ילדים ונשים בוכים, ובתים הורסים ברקע. צריך לתת הסברים לזה".

 

מרוקו: רב הקהילה הותקף

ברחבי העולם יהודים מרגישים את המונח "העורף של ישראל" על בשרם ממש: רבה של קזבלנקה הותקף בשבת האחרונה, בדרכו לתפילה, בידי מוסלמי מקומי. על פי דיווחי סוכנות ה-JTA , תוקפו של . הרב משה אוחיון צעק כי מדובר בנקמה על הרג הפלסטינים ברצועה. הקהילה היהודית דורשת מהשלטונות המרוקאיים לתגבר את האבטחה סביב המוסדות היהודיים במטרה למנוע תקיפות נוספות.

 

באוסטרליה הוכה אזרח אוסטרלי-ישראלי בידי שני גברים, ברחוב שקט בעיר מלבורן. על פי הדיווח, השניים ארבו לאיש ותקפו אותו תוך קריאות "אללה הוא אכבר". האיש, זכריה גומו, נפצע. כך מדווח ה"מייל און ליין". לדבריו, העובדה שלבש חולצה משירותו הצבאי בחייל האוויר, ועליה כיתוב בעברית - הייתה העילה לתקיפתו.

 

"הם הגיחו מאחורי והחלו לתקוף אותי במכות", מספר גומו. "הרחוב היה חשוך, והם צעקו לי 'כלב יהודי', ואמרו משהו על עזה בערבית שלא הבנתי. ניסו לגרור אותי איתם לאנשהו, ובשלב הזה הבנתי שזה רציני והתחלתי להחזיר מלחמה".

 

לונדון: בית יהודי סומן בצלב קרס

בהפגנה פרו-פלסטינית בברלין קרא אחד המפגינים: "הרגו את ישראל רוצחת ילדים", דיווח ה-EGP. הקהילה היהודית הגישה תלונה,

והמשטרה פתחה בחקירת האירוע. יו"ר המועצה המרכזית של יהודי גרמניה, דיטר גרומן, אמר כי הוא "בהלם מכך שמכונית משטרה גרמנית הייתה בשימוש על מנת להפיץ תעמולת שינאה והסתה", והוסיף: "זו טעות גדולה מצד המשטרה שאיפשרה את ההתפרצות הזו".

 

בלונדון רוסס בית יהודי בשכונת הנדון היוקרתית בצלבי קרס. אב בית הדין המקומי וסגן נשיא איגוד רבני אירופה, הרב יונתן אייברהם, מתאר תפילות הנערכות בבתי הכנסת בממלכה למען ישראל. "יש דאגה נוכח מה שקורה כעת בצרפת ובמקומות נוספים, ולכן יש זהירות", הוא אומר.

 

"אני מנצל את הבמה בפנייה אל הפוליטיקאים הישראלים והרחוב הישראלי: אתם צריכים לדעת שכל תגובה מוגזמת ומתלהמת, מקבלת אפקט מאוד גדול במדיה המקומית. הכלל היהודי של 'חכמים יזהרו בדבריכם', תקף שבעתיים. צריך לנהוג ברגישות, ולהבין שזה פוגע בישראל, בסופו של דבר".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הדאגה עמוקה מאוד". מאיר חביב
צילום: באדיבות ארגון הפדרציות היהודיות צפון אמריקה (JFNA)
"רוצים להיות כאן ממש, כתף אל כתף". ג'רי סלברמן
צילום: באדיבות ארגון הפדרציות היהודיות צפון אמריקה (JFNA)
מומלצים