שתף קטע נבחר

 

דו"ח: "האווירה האנטישמית השתלטה על העולם"

באיחוד האירופי מדווחים כי 76% מיהודי היבשת חשים החמרה באנטישמיות ו-70% דיווחו על שנאה מקוונת; בדרום-אמריקה מאשימים את ישראל בכיבוש פטגוניה ובמות הוגו צ'אווס, ובמדינות ערב היהודים עוד משתמשים בדם ילדים לאפיית מצות בפסח. דו"ח האנטישמיות השנתי קובע: המצב בשטח החמיר ביותר

בקהילות היהודיות חיים בתחושה של אנטישמיות גוברת , אף שבשנת 2013 לא נרשמה עלייה משמעותית במספר התקיפות האלימות כלפי יהודים בעולם ורכושם. כך עולה מהדו"ח השנתי בנושא, שמפרסם המשרד לענייני ירושלים והתפוצות, והוצג הבוקר (א') בישיבת הממשלה השבועית. "הנפש ולא הגוף, היא הנפגעת העיקרית מגל האנטישמיות החדש", נכתב. וההערכה היא כי המצב בשטח החמיר ביותר.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

 

על פי הדו"ח, המבוסס בעיקר על מאגרי המידע ועבודות המחקר של "מרכז קנטור" באוניברסיטת תל אביב - התחושה בקרב יהדות העולם נובעת מחומרת הביטויים המילוליים והחזותיים, העלבונות, ההצקות והאיומים שבהם נתקלים היהודים בחיי היום-יום, היוצרים אווירה מכבידה והולכת: "האווירה העכורה תורמת לשינוי נקודת מבטם של יהודי אירופה על מדינתם וסביבתם, ומחזקת את חוסר ביטחונם האישי", נכתב בדו"ח.

 

יותר משליש מיהודי אירופה: לא יוצאים עם סימנים מזהים

בהתייחס למצב באירופה - הוזכרו בדו"ח שיציג השר נפתלי בנט, תוצאות סקר שביצעה הסוכנות לזכויות יסוד מטעם האיחוד האירופי (FRA) בשנת 2013, ולפיהן 66% מהיהודים רואים באנטישמיות בעיה המשפיעה על חייהם, ו-76% סבורים כי זו החמירה בשנים האחרונות.

 

החמרה (צילום: AP) (צילום: AP)
החמרה(צילום: AP)

 

38% אמרו כי הם חוששים ליפול קורבן להתקפה אנטישמית ואינם יוצאים מן הבית עם "סימנים מזהים" ככיפה ומגן דוד, 23% לא משתתפים באירועים "יהודיים" מחשש כי ייפגעו בדרך, ו-20% אף שוקלים בשל כך להגר מארצם.

 

 

על פי אותו סקר, כרבע מהיהודים חוו במהלך השנה שקדמה לו תקרית שכללה עלבון מילולי, וכמעט מחצית מהנשאלים מודאגים מן האפשרות שיפלו קורבן לכך גם בשנה הבאה, ועם זאת, 77% אינם נוהגים כלל לדווח על האירועים, מתוך הנחה שהעניין לא יטופל.

  

בדו"ח משרד התפוצות נכתב כי "לרוב, ניתן לעקוב אחר מספריהם של האירועים האלימים לסוגיהם, כמו ונדליזם כלפי רכוש ציבורי ופרטי והתקפות על אינדיבידואלים, אך ורק במידה שהנפגעים מדווחים עליהם", אך נוכח אי-הדיווח, "ברי כי גופי המעקב אינם מודעים - אלא לחלק קטן מן התמונה הכוללת".

 

מפלס הדאגה בקרב היהודים בהונגריה, למשל, גבוה מאוד, וניכרת עלייה משמעותית בתחושות הפחד של הקהילה היהודית מתופעות אנטישמיות במהלך השנה החולפת – אף כי לא נרשם במהלכה שינוי של ממש במספר התקריות האלימות. הסיבות לכך הן, ככל הנראה, התגברות השיח הלאומני מאז עליית "איחוד הדמוקרטים הצעירים" לשלטון בשנת 2010, והתחזקות מפלגת "יוביק" הקיצונית, המוגדרת ניאו-נאצית.

 

האיחוד האירופי שינה את הגדרות האנטישמיות

מדינות נוספות שבהן נרשמו אחוזי דיווח גבוהים על עלייה באנטישמיות הן צרפת, בלגיה ושבדיה, ונראה כי באופן יחסי, המצב חמור פחות באיטליה, גרמניה, בריטניה ולטביה.

 

עוד תופעה שמוזכרת בדו"ח כביטוי לאנטישמיות, היא התפשטות תנועת ה"מועל היד ההפוך" באירופה בסוף 2013 ()
עוד תופעה שמוזכרת בדו"ח כביטוי לאנטישמיות, היא התפשטות תנועת ה"מועל היד ההפוך" באירופה בסוף 2013

 

מחברי הדו"ח שמוצג ערב יום השואה הבינלאומי, מעירים כי דווקא הסוכנות לזכויות יסוד שערכה את הסקר, הסירה מאתר האינטרנט שלה לאחר פרסומו את הגדרת העבודה של האנטישמיות שהייתה בשימוש בינלאומי מאז שנת 2000, ולפיה ביטויים אנטי-ציוניים, יחס עוין לקיומה של מדינת ישראל, השוואתה לגרמניה הנאצית והפלייתה לרעה, עשויים להיחשב במקרים מסוימים כאנטישמיות.

 

"לא ניתן הסבר מניח את הדעת להסרת ההגדרה", נכתב, "פרט לטענה כי ההגדרה מעולם לא אומצה באופן רשמי כמסמך מחייב על ידי האיחוד האירופי".

 

פוגרומים ברשת

עוד תופעה שמוזכרת בדו"ח כביטוי לאנטישמיות, היא התפשטות תנועת ה"מועל היד ההפוך" באירופה בסוף 2013, שנחשף לראשונה ב-ynet. בנוגע לניסיונות לאסור ברחבי היבשת מנהגים יהודיים כשחיטה וברית מילה, סבורים החוקרים כי אלה אינם נובעים בהכרח משנאת יהודים, אך בכל מקרה מחזקים מסרים אנטישמיים.

 

ברוסיה ובאוקראינה הפכו גילויי השנאה לחלק בלתי-נפרד מחיי הקהילות היהודיות המקומיות. דב בער גליקמן שנדקר בקייב לפני כשבוע (צילום: הצלה אוקראינה) (צילום: הצלה אוקראינה)
ברוסיה ובאוקראינה הפכו גילויי השנאה לחלק בלתי-נפרד מחיי הקהילות היהודיות המקומיות. דב בער גליקמן שנדקר בקייב לפני כשבוע(צילום: הצלה אוקראינה)

 

70% ממשתתפי אותו סקר של ה-FRA דיווחו על אנטישמיות מקוונת בארצם, ועל התגברותה בשנים האחרונות – וגם דו"ח משרד התפוצות מקדיש לכך פרק נרחב. "קשה מאוד להיאבק בקלות שבה מועלים חומרים לאינטרנט, ובאנונימיות שיוזם העלאת החומר מסתתר מאחוריה ברוב המקרים", נכתב.

 

המקרים הבולטים בשנה החולפת: מוסלמי אדוק קרא בסרטון לרצח כל היהודים באשר הם, והדבר הופץ ברשת באין מפריע – עד שגויסו מספר התלונות שהספיקו להסרתו; הקומיקאי הצרפתי האנטישמי דיודונה, ממציא תנועת ה"מועל יד ההפוך", רכש חצי מיליון חברים ועוקבים ברשתות החברתיות; ותיאוריות קונספירציה אנטישמיות מופרכות מגיעות לכל בית.

 

ביטוי מקסיקני: "אני נשרף כמו יהודי" 

בצ'ילה ובארגנטינה נפוצה ברשת הטענה שצה"ל פועל לכיבוש פטגוניה על מנת להקים בה מדינה יהודית,

והמיליונר היהודי אדוארדו אלשטיין אף קנה אותה מנשיאת ארגנטינה, תמורת ביטול חובה של המדינה לבנק העולמי. בוונצואלה האשימו את ישראל במות הוגו צ'אווס, ובניסיון לחרחר מלחמת עולם שלישית שבה תתקוף ישראל את סין ורוסיה.

 

רוסיה מואשמים היהודים בכל צרותיה של המדינה, לרבות המצב הכלכלי, וכך מואשמים אנשי אופוזיציה מצד אחד ומשטרו של פוטין מצד שני, בכך שמכרו עצמם להון יהודי", מתואר בדו"ח. באיטליה נספרו כמאה אתרי אינטרנט בעלי אופי אנטישמי, בקנדה ההטרדות ברשת גוברות עוד ועוד, ואפילו הגולשים בקירגיסטאן מאשימים את היהודים בבעיות הכלכליות והחברתיות.

 

ברשתות חברתיות במקסיקו נרשם בתחילת השנה גל של ביטויים אנטישמיים הקשורים לשואה, כמו "אני נשרף כמו יהודי", שהגיע למקום השישי ברשימת הפופולאריות בטוויטר. ציוץ נוסף שילב בין משחק ילדים לבין תמונה של יהודים מתים במחנה ריכוז.

 

"העובדה כי למרות שבשנת 2013 לא התרחש עימות צבאי בין ישראל לפלסטינים, לא נצפתה ירידה

בכמות האמירות והמעשים האנטי-ישראלים, שומטת פעם נוספת את השטיח תחת רגלי הטוענים כי העימות היהודי ערבי הוא הסיבה להתגברות האנטישמיות", מציין השר בנט בדברי ההקדמה.

 

ברוח זו נכתב בדו"ח עצמו: "ניתן להגדיר את האנטי-ציונות הרווחת בעיקר בשמאל, שהפכה כבר לחלק אינטגראלי מהשקפת העולם הקבועה של יחידים וקבוצות בתוכו, כקוד תרבותי המחליף את האנטישמיות, ומאפשר למפיציה להכחיש כל קשר לאנטישמיות. הכחשה זו נקראת היום בפי חוקרים 'הכחשת אנטישמיות' - על משקל הכחשת השואה".

 

אך יש מי שלא נזהרים להרחיק עצמם מהאנטישמיות. זהו המצב, למשל, ברוסיה ובאוקראינה, שם הפכו גילויי השנאה הפיזיים והמילוליים לחלק בלתי-נפרד מחייהן של הקהילות היהודיות המקומיות - ללא הדיונים המקובלים במערב במעמדה של ישראל ובמעשיה.

 

מדינות ערב: היהודים מחרחרים מלחמות

ומה מצב האנטישמיות במדינות ערב? דו"ח משרד התפוצות מצביע על תפיסות אנטישמיות עממיות

והאשמת ישראל והיהודים במעורבות קונספירטיבית באירועים שבין מחנות נצים בעולם הערבי, תוך הסתמכות על "הפרוטוקולים של זקני ציון", עלילת הדם ודימויים מן הלקסיקון הנאצי.

 

כך למשל, בעיתון הסורי "אל-ת'ורה", שופרו של משטר אסד, נטען כי הציונים שואפים להשתלט על העולם בהשראת הפרוטוקולים, מחרחרים מלחמות וסכסוכים, והם העומדים מאחורי מלחמת האזרחים במדינה.

 

באתר סוכנות הידיעות "מען" הפלסטינית פורסם מאמר ה"מעיד" על האותנטיות של אותם מסמכים מפוברקים, ובערוץ הטלוויזיה של הרשות נטען כי בכוונת היהודים להשחית את המוסלמים "באמצעות נשים ויין" - אסטרטגיה שמקורה גם הוא בפרוטוקולים של זקני ציון.

 

זאת ועוד - ראש ממשלת טורקיה, טאיפ ארדואן, האשים כי ישראל היא העומדת מאחורי הדחת הנשיא מורסי במצרים, בעיתון הירדני "אל-ערב אל-יום" תהה אחד הכותבים האם אובמה יודע שהיהודים נוהגים להשתמש בדם נוצרים לאפיית המצות בפסח, כאשר הוא מבקר בירושלים בערב החג, ובעיתון המצרי "מצר אל-ג'דידה" הואשמה ישראל בהפצת סמים, במטרה לפגוע בנוער הפלסטיני במזרח ירושלים.

 

תימן: הרב הראשי קיצץ את פיאותיו משום שפחד

דוגמה נוספת לאנטישמיות ה"מודרנית" בעולם הערבי, היא האופן שבו משמשת דמותו של היטלר השראה לפרסומות - הן בסעודיה והן בדובאי. בקריקטורה שנישאה על ידי מפגינים באוגוסט במצרים ובמזרח ירושלים ונפוצה ברשתות החברתיות, נכתב כי ההבדל הגדול בין היטלר לסיסי הוא שהיטלר הרג יהודים למען עמו, ואילו סיסי הורג את בני עמו למען היהודים.

 

בדו"ח צוין כי בשנה החולפת התאפשרה הצצה למצב היהודים המעטים שנותרו במדינות ערביות, בגלל גילויי שנאה נגדם. בינואר 2013 נפוצו ברשתות החברתיות תמונות של חילול בית קברות יהודי בתוניסיה. מצבם של יהודי ג'רבה, נטען - כאלף במספר - קשה, והם חיים בפחד לאחר תקריות שבהן בית הספר ובית הכנסת המרכזי ניזוקו.

 

הרב הראשי וראש קהילת יהודי תימן, יחיא יוסף סלים, סיפר בראיון טלוויזיה במדינתו על הבידול והרדיפות.

הוא קיצץ את פאותיו כדי שלא יציקו לו ברחובות סעדה. "היהודים משמשים כקורבנות המאבק בין כוחות השלטון המרכזי, לבין שבט החותי השיעי המורד בצפון המדינה, שאליו חברו פעילי אל-קאעידה כבר בשנת אלפיים", נכתב.

 

ועם זאת, מצוינים בדו"ח לשבח "קומץ ליברלים אמיץ (מהעולם המוסלמי – ק"נ) המגנה את האנטישמיות ואפילו נלחם בה". אלה לוקחים חלק בדיאלוג הבין-דתי, בכינוסים על השואה והוראתה ובביקורים באושוויץ וב'יד ושם".

 

השר בנט סיכם את נתוני 2013: "במבט ראשוני יש שימצאו בדו"ח השנתי סימנים לאופטימיות, שכן בהשוואה לשנה שעברה לא זוהתה עלייה בכמות התקריות האנטישמיות האלימות בעולם. אך האמת היא שמהותית - המצב רק החמיר. אמנם, השנה לא אירעו תקריות בולטות שזכו לתהודה עולמית רבה, אך שנת 2013 הייתה השנה בה השתלטה האווירה האנטישמית על חיי היהודים בעולם בכלל ובאירופה בפרט. אין אנו יכולים להשלים עם מציאות זו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מועל יד הפוך". ביטוי לאנטישמיות מודרנית
צילום: AP
חצי מיליון עוקבים ברשתות החברתיות. דיודונה
צילום: AP
צילום: איי פי
"מככבות": צרפת, בלגיה ושבדיה
צילום: איי פי
מומלצים