שתף קטע נבחר

 

דו"ח פרעה 2013: יהודי איראן חיים בפחד

רבים רואים באחמדיניג'אד 'פרעה מודרני', שכוונותיו כלפי ישראל ידועות, אך מצבה של הקהילה באיראן נותר בערפל. "ההפרדה בין יהודים לציונים מוכתבת מלמעלה, והזעם מוצא ביטוי בעיקר בפעילויות סטודנטים". דו"ח אנטישמיות - כתבה ראשונה בסדרה

"פרעה לא גזר אלא על הזכרים, ולבן ביקש לעקור את הכל", נקרא כולנו מחר בהגדה של פסח. ומה לגבי מחמוד אחמדינג'אד? מהן השאיפות שלו ביחס לעם ישראל והיכן הוא מדורג בין צוררי היהודים בהיסטוריה?

 

<< כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. כנסו  >>

 

  • דוח פרעה 2013: יהודי יוון נגד הניאו-נאצים
  •  

    אחרי שכבר זכה לכינוי "המן המודרני" (בעיקר בשל מוצאו הפרסי, אך לא רק) - טבעי היה שגם סדרת הכתבות "דו"ח פרעה 2013", שזהו חלקה הראשון, תעניק לנשיא איראן את הבכורה המפוקפקת. אך מתברר שאין זה מובן מאליו.

     

    "יש פחד מאוד בסיסי. אי אפשר לצייר את זה באופן כזה פנטסטי שהכל בסדר". יהודים אופים מצות  (צילום: הרב אברהם חיים) (צילום: הרב אברהם חיים)
    "יש פחד מאוד בסיסי. אי אפשר לצייר את זה באופן כזה פנטסטי שהכל בסדר". יהודים אופים מצות (צילום: הרב אברהם חיים)

     

    מומחים מספרים כי השלטונות בטהרן נוהגים ביהודים כבכל אזרח אחר, ובוודאי שאינם מטביעים תינוקות בני יומם ביאור – נאמנים להצהרותיהם כי מלחמתם היא בציונים ובמדינת ישראל בלבד.

     

    החידה הגדולה היא האם יש בכך הוכחה שאחמדיניג'אד דובר אמת ביחסו לעם היהודי והוא חף מגזענות, או שמא מדובר בטקטיקה בלבד – עוד אחת שלו. כך או כך, כמעט כולם מסכימים: יהודי איראן - כ-20 אלף במספר - חיים בפחד.

     

    "אין בעיות. הכל ברוך השם"

    הקהילה הגדולה ביותר נמצאת בטהרן הבירה, ובה מרוכזים כמחצית מהיהודים במדינה כולה. עוד כ-6,000 מהם גרים באיספהן, והיתר מפוזרים בערים אחרות. כל אלה מצליחים לקיים חיים יהודיים מלאים, כולל מקוואות טהרה, בתי כנסת ומוסדות חיוניים אחרים, ואף נהנים משרותי דת ממשלתיים.

     

    מטרנה כשרה לפסח מישראל, וברקע האייאטולות (צילום: הרב אברהם חיים) (צילום: הרב אברהם חיים)
    מטרנה כשרה לפסח מישראל, וברקע האייאטולות(צילום: הרב אברהם חיים)

     

    הרב יצחק בעל הנס כיהן במשך עשרות שנים כרב של שיראז, שגם בה מתקיים ריכוז גדול של יהודים, עד שבאמצע שנות התשעים היגר לארה"ב. "אין להם בעיות, הכל ברוך השם", אמר השבוע ל-ynet על יהודי איראן. "החיים בסדר גמור ומעולם לא היו בעיות".

     

    בעל הנס אולי שכח (או מדחיק) את הרשעתם וכליאתם של כמה מתלמידיו בעוון ריגול למען ישראל, מקרה שהעלה סימני שאלה האם מדובר אכן ברדיפה שלטונית, או בעלילה שמקורה בגורמים בתוך הקהילה שביקשו להתנקם ב"מרגלים" על רקע סכסוך כספי.

     

    "שלחתי את ילדיי ללמוד בישיבות באמריקה, וכעבור שנים באתי אחריהם גם אני", קימץ הרב בעל הנס במידע על הנסיבות שהביאו לעזיבתו. אבל בקהילה בשיראז יודעים לספר כי הוא לא סתם "היגר לארה"ב", אלא ברח אליה, מחשש כי הוא הקורבן הבא - למאבקים הפנימיים או להתעמרות השלטון.

     

    "היהודים לא פועלים באופן חופשי"

    ד"ר אסתר ובמן, מנהלת המכון לחקר האנטישמיות על שם סטפן רוט וחוקרת בכירה במרכז דיין של אוניברסיטת תל-אביב, סבורה שאחמדיניג'אד גזר על הציונים ולא על היהודים, אך מדגישה כי גם כך "המצב רחוק מאידיליה".

     

    "ראשי הקהילה והנציג בפרלמנט יתיישרו בדרך כלל עם הקו האנטי-ישראלי, ונשים ייצאו לרחוב רק בצ'אדור ובלבוש המסורתי". יהודים בסוכה  (צילום: הרב אברהם חיים) (צילום: הרב אברהם חיים)
    "ראשי הקהילה והנציג בפרלמנט יתיישרו בדרך כלל עם הקו האנטי-ישראלי, ונשים ייצאו לרחוב רק בצ'אדור ובלבוש המסורתי". יהודים בסוכה (צילום: הרב אברהם חיים)

     

    "יש הפרדה בין היחס ליהודים כמיעוט דתי תחת משטר מוסלמי, לבין היחס לישראל ולציונים, והיא הייתה קיימת עוד

    הכל כלול
    שידוכים במערב אוקראינה / יצחק טסלר
    בכנס של ארגון "לימוד" באוקראינה אפשר לשמוע הרצאה על אלוהים בשואה, ואפשר לשבת בלובי ולחפש כלה יהודייה. מה מביא צעירים אוקראינים שמגלים פתאום סבתא יהודייה, ללמוד תורה בתוכנית "לימוד" - ואיך נקמתי בשם סבתא שלי
    לכתבה המלאה

    מהשלבים הראשונים לקיומה של הרפובליקה האסלאמית", אמרה, "אבל עדיין יש פחד מאוד בסיסי. אי אפשר לצייר את זה באופן כזה פנטסטי שהכל בסדר".

     

    לדבריה, היהודים לא יכולים עוד לפעול באופן חופשי כבעבר, אלא צריכים "לשמור על כללים מאוד ברורים ונוקשים" – בדיוק כמו אזרחים אחרים במדינה – ובכל התחומים: "ראשי הקהילה והנציג בפרלמנט יתיישרו בדרך כלל עם הקו האנטי-ישראלי, ונשים ייצאו לרחוב רק בצ'אדור ובלבוש המסורתי".

     

    "אם אתה עומד בכללים אז 'הכל בסדר", מתארת ד"ר ובמן בציניות, ומזכירה מה עלול לקרות למי שחורג מהם: "לפני כמה שנים הוצאו יהודים להורג בטענה כי ריגלו לטובת ישראל". את הסיבה היחידה להישארות בני הקהילה שם היא תולה בקושי לעזוב, מבחינה כלכלית וחברתית.

     

    ועם זאת, כמומחית לאנטישמיות בעולם הערבי, ובמן לא מוצאת לה ביטוי מיוחד ברחוב האיראני. "כמדינה היחידה במזרח התיכון שבה יש אינדוקטרינציה לשנאת ישראל ולהכחשת שואה, גם ההפרדה בין יהודים לציונים מוכתבת מלמעלה, ולכן הזעם מופנה בעיקר לכל מיני פורומים ופעילויות סטודנטים".

     

    "אחמדיניג'אד לא עושה להם צרות"

    הרב אברהם חיים, רב קהילת "תורת חיים" באיסטנבול המכיר היטב את יהדות איראן, טוען בלהט כי אין מדובר ברדיפת יהודים. עם זאת, הוא ביקש לטשטש חלק מתמונות היהודים האיראנים שצילם מתוך חשש לחייהם. "הם חיים שם די בחופש", אמר ל-ynet. "אני לא בטוח שאוהבים אותם שם, ולא יודע מה הולך בתוך הלב של אחמדיניג'אד, אבל לעשות להם צרות – הוא לא עושה".

     

    הסכנה לקהילה - מ"מרגלים פנימיים". שיעור תורה באיראן  (צילום: הרב אברהם חיים) (צילום: הרב אברהם חיים)
    הסכנה לקהילה - מ"מרגלים פנימיים". שיעור תורה באיראן (צילום: הרב אברהם חיים)

     

    הרב חיים הוא ישראלי תושב בני ברק, שיצא לפני כמה שנים לטורקיה בשליחות הרב שמעון בעדני, ומעניק

    הרב של טורקיה:
    "ארדואן איש אהוד" / צופיה הירשפלד
    "עברנו ימים קשים, אבל מבחינה ביטחונית לא היתה בעיה", מספר ל-ynet הרב יצחק חליווה על הימים שאחרי המרמרה. הוא מעיד כי היהודים לא סובלים מאנטישמיות - ובכלל, הכל בסדר
    לכתבה המלאה

    משם בהתנדבות שרותי דת גם ליהודים במדינות ערב אחרות, כמו תוניס וסוריה. לדבריו, דווקא אלה שבאיראן כמעט שאינם זקוקים לו.

     

    כדוגמה סיפר כי בטהרן מתקיימת פעילות על בסיס יומי לפחות בעשרה בתי כנסת - כולל שיעורי תורה קבועים, ובעיר ישנם גם מקוואות טהרה לנשים (כולל אחד שנבנה כעת). בעבר הכשיר כמה מחברי הקהילה שם כשוחטים, וכיום יש להם בשר כשר בכל ימות השנה.

     

    בימים האחרונים הצליח הרב להגיע לעשרות יהודים בדמשק עם מצות ומצרכים לפסח - "מאות קילומטרים בדרכים-לא-דרכים, תחת אש", כלשונו. "אם לא הייתי צריך לשלוח גם לאיראן, כנראה שגם בזה הם מסתדרים לבד", אמר, "אני יודע שיש להם לפחות מאפייה אחת, בשיראז".

     

    אך כאמור – לא רק חופש דת יש לקהילה היהודית באיראן, על פי עדותו של הרב אברהם חיים, אלא גם יחס הוגן מהשלטון, שמרחוק, בישראל, נראה איום ונורא: "היו עליות וירידות, ובתקופות מסוימות נערכו משפטי ראווה ליהודים, אבל בשנים האחרונות הכל שקט. אולי אין אהבה גדולה", הוא מספר, "אבל חיים בסדר גמור".

     

    היהודים לא מתערבים בסכסוך

    ואולי מדובר במדיניות טקטית שנועדה להסתיר שנאת יהודים, כדי שהביקורת האיראנית על ישראל תיתפס כעניינית ולא כגזענות? "אם הממשל לא עושה צרות – לא צריך לחפש בכוח", משוכנע חיים, "ברוך השם יש רב מטעם המדינה, וחבר פרלמנט יהודי, ויש קשר טוב עם הקהילה".

     

    "היהודים לא מתעסקים בנושאים פוליטיים, ולא מתערבים בסכסוך עם ישראל, אלא מנהלים את חייהם", אמר, ואולי



    כרמז לסיפורו של הרב בעל הנס, העיר: "אם יש סכנה בקהילה, זה מאנשים בתוכה שפועלים למען הממשלה ומלשינים על כל מיני דברים".

     

    הרב מאיסטנבול מודה כי לוּ היו יהודי איראן מפגינים ציונות או רצון לעלות לישראל - הם היו מסכנים את כל הקהילה. לדעתו, זו הסיבה לכך שגם הסוכנות היהודית לא פועלת לעלייתם ארצה. "הרבה שם רוצים לעשות את הצעד הזה, אבל זה רגיש וצריך שקט לפני וגם אחרי, אז בסוכנות ויתרו עליהם", טען.

     

    אז האם מחמוד אחמדיניג'אד הוא "פרעה 2013" או שבהמשך הסדרה יימצא מועמד ראוי יותר? עדויות שלושת המומחים סותרות, אך נראה שלפחות סביב שולחן הסדר ההכרעה כבר נפלה: "שלא אחד בלבד עמד עלינו לכלותינו" – זה נשיא איראן. והקדוש ברוך-הוא יצילנו מידו.

     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: איי אף פי
    פרעה 2013? מחמוד אחמדיניג'אד
    צילום: איי אף פי
    צילום: הרב אברהם חיים
    "ההפרדה בין יהודים לציונים מוכתבת מלמעלה". יהודים איראנים בקורס שחיטה
    צילום: הרב אברהם חיים
    מומלצים