שתף קטע נבחר

 

למניעת עיוורון ואיבוד ראייה: לשמור על בריאות העין

הקטנת החשיפה לגורמים לניוון מקולרי ולקטרקט הם הגורמים העיקריים שישמרו על העיניים מפני איבוד ראייה. למה זה קורה ואיך ניתן לטפל בזה?

ניוון מקולרי וקטרקט שני גורמים מובילים ועיקריים לאיבוד ראייה מרכזית, לליקויי ראיה ולעיוורון. ניוון מקולרי הינה הסיבה השכיחה ביותר לאיבוד ראייה מרכזית באנשים מעל גיל 50 בעולם המערבי.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו 

 

תהליך ההזדקנות כולל עמו שינויים ברשתית שאינם מוגדרים כמחלה: ירידה בכמות הפוטו רצפטורים, שינויים בשכבת הפיגמנט, הצטברות חומרי פסולת, שינויים בכלי הדם בשכבת הדמית.

 

עוד על בריאות העיניים

קרינה ועיניים: איך היא עלולה להזיק ומה הפתרון?

שרירי העיניים: מה תפקידם ומתי עלולה להיות בעיה?

סינוור בראייה: למה זה קורה ומה הטיפול

 

השינויים הניווניים המוגדרים כחלק ממהלך המחלה מתחלקים לשתי קבוצות:

ניוון מקולרי "יבש" כולל היווצרות של דרוזן במקולה אזור הראיה המרכזית ברשתית, משקעים עשירים בשומן, הפרעה בשכבת תאי הפיגמנט ברשתית ושינויים ניווניים ברשתית.

 

המחלה "הרטובה" בה ישנה צמיחה של כלי דם לא תקינים משכבת הדמית אל הרשתית, כלי דם אלה דולפים וגורמים לבצקות ודימומים ובשלב המתקדם גורמים להיווצרות של צלקת ברשתית הגורמת לאובדן ראייה בלתי הפיך.

 

קטרקט אחת הסיבות העיקריות לירידה בראייה בעולם המערבי בקרב אנשים מעל גיל 60, ולגורם העיוורון העיקרי במדינות מתפתחות. קטרקט הינו מצב של עכירות בעדשת העין הפיזיולוגית.

 

הנזקים שנגרמים לעיניים

העדשה מורכבת בעיקרה מנוזלים ופרוטאינים (חלבונים). החלבון "מסודר" בסידור קפדני ומדויק שמאפשר שקיפות מלאה ומעבר אור אל הרשתית ללא הפרעה.

 

תהליך ההזדקנות כולל עמו שינויים בהרכב ובמבנה החלבונים שמתאפיין בהתלכדות של חלבון ויצירת צברי חלבון הגורמים לאזורים שונים בעדשה להיות עכורים, מה שגורם לפיזור אור ולצמצום השקיפות של העדשה הפיזיולוגית.

 

לוטאין וזאקסנטין פיגמנטים ממשפחת הקסנוטופילים, חלק מקבוצת הקרטנואידים תפקידם לספוג קרני אור עודפות ולמנוע נזק לרקמות. הם נמצאים בכמות גדולה באזור המקולה ברשתית שם הם פועלים כנוגדי חמצון ושומרים מפני רדיקליים חופשיים.

 

הם סופגים את האור הכחול באזור המקולה ובכך מונעים ממנו להגיע לשכבות הרשתית החיצוניות ובכך מגנים מפני נזק חמצוני.

 

מספר מחקרים גדולים בעולם שבדקו אלפי חולים הראו שלוטאין וזקסנטינים יכולים למנוע או להאט התקדמות של ניוון מקולרי. קרינת U.V כמו קרני השמש  נקלטות ע"י עדשת העין ויכולות לגרום להיווצרות כימיקליים רדיקליים חופשיים בתוך עדשת העין. לאורך הזמן הרדיקליים החופשיים יכולים לגרום נזק לעדשה כמו קטרקט.

 

אנשים שנחשפים לרמות גבוהות של שמש לדוגמא: העובדים בחקלאות או המתגוררים באזורים גאוגרפיים חמים, יהיו בסבירות ברמת סיכון גבוהה יותר להתפתחות קטרקט. חשוב ביותר להקדים ולחשוב על דרכים למניעה וטיפול לשמירה על בריאות העין.

 

איך לשמור על בריאות העיניים?

ישנן מספר דרכים למניעה ושמירה על בריאות העין, העיקריות שבהן :תזונה מאוזנת, צריכה של מזונות המכילים נוגדי חמצון וחשיפה מועטה לשמש .

 

מחקרים הוכיחו שרכיב הלוטאין וזאקסנטין בעלי יכולת סינון האור הכחול המזיק לעין (בעל אנרגיה גבוהה שמשפיעה לרעה על חדות הראייה, על הניגודיות וגורם לסינוור).

 

רכיב הלוטאין פיגמנט צהוב שמצוי במגוון מאכלים כמו : ביצים , תרד , כרוב , כרישה , אצות ושעועית ירוקה . הלוטאין הינו נוגד חמצון חשוב שפועל בהיקף הברשתית ומגן על המקולה מפני היווצרות והתקדמות המחלה. ככל שצפיפות הפיגמנט במקולה גבוהה יותר (אזור הראייה המרכזית ברשתית) כך המקולה מוגנת יותר.

 

החשיפה לקרני השמש מהווה חלק ניכר בהיווצרות מחלות העיניים ולכן דרך נוספת לשמירה על בריאות העין הם פתרונות אופטיים מתקדמים כמו משקפי שמש איכותיות במגוון צבעים לבחירה.

 

קיימת אפשרות להוסיף ציפוי מראה לקבלת מוצר איכותי, אופנתי ומומלץ להגנה מפני סנוור והקלה על המאמץ העיני. בצבעים אפור, חום, ירוק-אפור נמצא הגנה של מעל 75% חסימת U.V .

 

משמעות הצבעים בעדשות

ניתן לשפר את הראייה בעזרת שימוש בצבעים מסויימים. בתנאים שונים במיוחד בזמן העיסוק בספורט, המטרה צריכה להיות השגת הבחנה מירבית במינימום מאמץ של העין. כיצד ניתן לעשות זאת? צבעי העדשות יכולים להשפיע על מה שאנו רואים.

 

אפור

 

 

חום או ענבר

 

 

ירוק

 

 

סומק או ורוד

 

 

צהוב

 

עדשות מראה

 

 

עדשות מקטבות ייעודיות לשמש הן פתרון מומלץ לשמירה על בריאות העין.עדשות מקטבות מפחיתות סנוור וחוסמות 100% מקרינת U.V . פתרון נוסף הן עדשות מתכהות Transitions שמתכהות בחשיפה לשמש עד לדרגה של 80% ובעלות יכולת חסימה של 100% מקרינת U.V , מפחיתות סנוור ומעלות קונטרסט. קיימות בצבעים כסוף, זהב וכחול.

 

לסיכום

כדאי ומומלץ להקדים ולהגן על בריאות העין בהגנה מפני קרינת U.V ובשמירה על תזונה מאוזנת. ובכך, ניתן למנוע או להאט התפתחות והתקדמות של מחלות עיניים כמו : ניוון מקולרי, קטרקט ואחרות.

 

הכותבת היא אופטומטריסטית אסילור

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למנוע אובדן ראייה
צילום: shutterstock
אסנת שר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים