"רה"מ ושר הביטחון לא סופרים את הקבינט"
חיזוק לבנט בעימות עם יעלון. ראש השב"כ לשעבר דיסקין כתב כי "רה"מ ושר הביטחון שולטים במידע המועבר לקבינט. העובדה שבנט החליט לא לסמוך עליהם וירד לשטח ראויה לשבח". ומתי יעלון קיבל בעצמו עדכונים מבכירי צבא, כשלא היה בתפקיד?
ראש השב"כ לשעבר, שנכח באין ספור ישיבות קבינט, חושף את הליקויים החמורים בדיוני השרים ומצדד בעמדת השר נפתלי בנט בעימות מול שר הביטחון משה (בוגי) יעלון. "חברי הקבינט אינם 'נספרים' בדרך כלל על ידי ראש הממשלה ושר הביטחון. לאורך השנים הפכו הישיבות הללו אירוע הנשלט לחלוטין על ידי השניים". כך כתב ראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין, בסטטוס שהעלה הבוקר (יום ד') לעמוד הפייסבוק שלו.
עוד על המתיחות בקבינט:
נתניהו מנע הצבעת קבינט: "חוקי, לא הגיוני"
"הנזיפה בשרי הקבינט - איבוד עשתונות של נתניהו"
דיסקין, שכתב את דבריו על רקע העימות בין בנט ליעלון בפרשת הרב הצבאי לשעבר אביחי רונצקי, ציין כי "ראש הממשלה ושר הביטחון שולטים בנושאי הדיונים, בסדר היום ואף ברמת המודיעין ובמידע הזורם לחברי הקבינט בנושאים השונים שעל הפרק. כל זמן שהדיון הוא לשם דיון אך לא לשם הצבעה - חברי הקבינט אינם 'נספרים' בדרך כלל על ידי השניים".
ראש השב"כ לשעבר מותח גם ביקורת על חברי הקבינט עצמם: "הם הפכו להיות סטטיסטים בחלק גדול מהדיונים, חלקם הגיעו לא אחת כשאינם מוכנים לדיונים ונתקלתי במקרים בהם לא ידעו עד לכניסתם לחדר הדיונים את נושא הדיון על אף שהוא פורסם מראש".
בסטטוס שהעלה שיבח את שר הכלכלה: "העובדה שחבר הקבינט בנט החליט לא לסמוך על מנגנוני העדכון והעברת המידע הקיימים, נקט יוזמה, ירד לשטח, למד את הנתונים והגיע מוכן לישיבת הקבינט ואף איתגר את ראש הממשלה, שר הביטחון ושאר חברי הקבינט – ראויה בעיניי לשבח - לבטח אם אכן הייתה הסיבה העיקרית לכך שאיום המנהרות ההתקפיות עלה לדיון רציני שתוצאתו הריסת רבות מהן".
דיסקין כתב כי במבצע עמוד ענן, שנערך פחות משנתיים לפני צוק איתן, "סוגיית המנהרות ההתקפיות לא הובאה ערב אותו מבצע ובמהלכו לידיעת הציבור ויש להניח שגם לא לידיעת חברי הקבינט והנושא ככל הידוע כלל לא עלה על הפרק. לאור זאת ניתן להעריך בסבירות גבוהה כי נכונה טענת השר בנט כי לולא התעקשותו לא היה מובא הנושא לדיון, וכי ראש הממשלה ושר הביטחון היו מנסים להטות את הדיון להפסקת אש ללא מבצע קרקעי להריסת המנהרות.
"אני מגנה כל הדלפת מידע ללא אישור על ידי חיילים וקצינים בסדיר, בקבע ובמילואים - בין אם 'אנשי שלומו' של השר בנט ובין אם לאו - וקורא לנקוט מולם ביד קשה באם יוכח שהדליפו ללא אישור", כתב דיסקין, אך הוסיף מיד: "לא פחות חשוב מכך - חייב להיבנות תהליך אשר יאפשר מחד לחברי הקבינט לקבל את כל המודיעין והמידע לו הם זקוקים לצורך השתתפות אפקטיבית בדיוני הקבינט ובהצבעותיו, ומאידך - יחייב את חברי הקבינט לשמור בסוד את המידע הרגיש אליו הם נחשפים ויפעיל מולם סנקציות אם לא יפעלו בהתאם".
הוא מסיים את דבריו בכך שגם לאחר חשיפת עימות בנט-יעלון נותרת "השאלה שלדעתי הציבור חייב לדרוש לה מענה ברור - האמנם ראש הממשלה ושר הביטחון חתרו להפסקת אש בתחילת המבצע, על אף שידעו על חומרת תופעת המנהרות ההתקפיות ולא הביאו את זה לידיעת הקבינט? נמתין בסבלנות לתשובה".
בספרם של עמוס הראל ואבי יששכרוף על מלחמת לבנון השנייה, "קורי עכביש", הוזכר כי גם יעלון נפגש עם קצינים בכירים בזמן מערכה צבאית - בעת שלא היה בתפקיד רשמי. כתב ערוץ 10 רביב דרוקר, שמביא את הפרטים בבלוג שלו, הזכיר כי באותו ספר נכתב שיעלון היה בארה"ב כשהתחילה המלחמה: "הוא הרים טלפונים בהולים לשני קציני צבא בכירים, האלוף דן הראל ומזכירו הצבאי של ראש הממשלה, האלוף גדי שמני. בספר נכתב מה יעלון אמר להם ואיך ידע להתריע על הבאות".
בתוך כך, ח"כ יצחק כהן מש"ס העביר פנייה דחופה למזכירות הכנסת לקיום דיון דחוף בוועדה לביקורת המדינה בנוכחות מבקר המדינה בעקבות מה שכינה "אי סדרים בדיוני הקבינט במהלך מבצע צוק איתן". כהן אמר כי "מדובר בפגיעה ישירה בביטחון המדינה. ראוי שהנושא ייחקר על ידי המבקר ויוסקו המסקנות הנדרשות. לא יעלה על הדעת שמאבק פוליטי יהיה על גב חיילי צה"ל ואזרחי ישראל".