צפרא כץ: הישראלית החזקה בעולם ההיי-טק
מייסד ענקית התוכנה אורקל, לארי אליסון, הודיע על פרישה מתפקיד המנכ"ל לאחר 37 שנה ומינוי סגניו כמנכ"לים משותפים במקומו: הישראלית לשעבר צפרא כץ ומארק הרד. כץ, ילידת חולון, דורגה בעבר כאחת הנשים החזקות בארה"ב על ידי המגזין "פורבס" וברשימת הנשים המובילות בעולם של פורצ'ן
מייסד ומנכ"ל ענקית התוכנה חברת אורקל, לארי אליסון, הודיע אמש (ה') כי יפרוש מתפקידו וכי את תפקידו יירשו שני מנהלים: הישראלית לשעבר צפרא כץ, מי שדורגה בעבר כאחת הנשים החזקות בארה"ב על ידי המגזין "פורבס", ולצידה מארק הרד. השניים כיהנו עד כה כסגניו.
- לכתבות נוספות בערוץ הכלכלה
של ynet
המהלך נחשב לאבן דרך בדברי ימי עמק הסיליקון, שכן אליסון (70) הוא מאחרוני דור המייסדים של מהפכת ההיי-טק שעדיין ישב על כס המנכ"ל. כץ תופקד על תחומי הייצור, הפיננסים והמשפטים בעוד הרד יקבל לידיו את תחומי המכירות, השירותים והעסקים הבינלאומיים של החברה. אליסון יכהן בתפקיד היו"ר ומנהל הטכנולוגיה הראשי.
תפקידי מפתח בבנקאות העולמית
צפרא כץ (52) נולדה בחולון וגדלה ברחובות. כשהיתה בת שש עברה משפחתה לבוסטון, שם המשיך אביה, פרופ' לפיזיקה, בלימודיו ובעבודתו באוניברסיטת מסצ'וסטס. אימה, ניצולת שואה, נפטרה לפני מספר שנים. היא אם לשניים ונשואה ליוצא קיבוץ, גל תירוש, מאמן כדורגל אותו הכירה בארה"ב. ילדיה דוברים עברית והמשפחה מבקרת רבות בישראל.
כץ בעלת תואר למינהל עסקים מאוניברסיטת פנסילבניה ותואר במשפטים מהרווארד. את דרכה המקצועית החלה ב-1986 במספר תפקידי מפתח בכירים בבנקאות העולמית. בתוך כך, מונתה ב-2008 לכהונה בת 3 שנים בדירקטוריון בנק ההשקעות HSBC. לאורקל הגיעה ב-1999, כאשר אליסון הציע לה לעזור לו במהלך עסקי אסטרטגי בחברה.
באביב 2001 מונתה כחברה במועצת המנהלים ואחראית לפעילותה הגלובלית של אורקל ומשנת 2004 היתה נשיאת החברה, תפקיד בו שימשה ביחד עם הרד. בשנים 2005-2008 שימשה גם כסמנכ"לית הכספים, תפקיד אליו חזרה ב-2011. כץ היתה אחראית למיזוגים ורכישות של החברה, כאשר בשנת 2012 לבדה הכריזה על 10 עסקאות בשווי של למעלה מ-5 מיליארד דולר.
בשנת 2009 נבחרה כץ למקום ה-16 בדירוג הנשים החזקות ביותר בעולם במגזין הכלכלי פורבס. בשנת 2010 דורגה כבעלת השכר הגבוה ביותר בארה"ב על ידי מגזין "פורצ'ן" האמריקאי, עם כ-42 מיליון דולר על תפקידה כנשיאה ומנהלת הכספים הראשית של החברה. ב-2012 דורגה במקום העשירי ברשימת נשות העסקים המובילות בעולם של פורצ'ן.
חשד לאי סדרים
אליסון כיהן בתפקיד מאז הוקמה החברה ב-1977 והפך אותה לאחת הגדולות והבולטות בתחום המחשוב הארגוני. "צפרא והרד יהיו כפופים לדירקטוריון אורקל ולא אליי", כתב אליסון בהודעה לעיתונות. "כל יתר שרשרת הפיקוד נשארת כשהיתה. בתור שלישיה, עבדנו היטב בשנים האחרונות ואנו מתכננים להמשיך לעבוד ביחד בעתיד הנראה".
כץ נחשבת למקורבת לוילסון ולאשתו, הסופרת מלאני קראפט. לאורך השנים נקשר שמו נקשר בשערוריות שונות וכהרפתקן הוא סיכן את חייו כאשר הטיס מטוסים והשיט ספינות בתנאים מסוכנים. עם זאת, הוא נחשב יזם מבריק ונמרץ.
עזיבתו מתבצעת על רקע האשמות חמורות שהוטחו באורקל, בגין חשד לאי סדרים בפרויקט בניית אתר שירותי הבריאות של מדינת אורגון בארה"ב. המדינה תובעת מאורקל פיצוי של 5.5 מיליארד דולר בשל ביצוע חיובי יתר בגובה 240 מיליון דולר לפי כתב תביעה שהוגש נגדה, סירוב לשלב את האתר החדש עם הקיים ועוד.
ב-2011 הואשמה החברה בהעלמת ראיות במסגרת חקירות רגולטורים בארה"ב ונקנסה ב-200 מיליון דולר, גם בשל חיובי יתר בפרויקטים ממשלתיים. בנוסף, חלה ירידה במכירות החברה, לאור תחרות עם חברות שמציעות שירותי ענן שונים.
מייקל הרד, שמונה למנכ"ל משותף עם אליסון, נאלץ להתפטר מתפקידו הקודם כמנכ"ל HP בעקבות האשמות שהטריד מינית עובדת קבלן. אליסון ביקר בשעתו את דירקטוריון החברה על שאיפשר לו להתפטר. "בכך שהפסיד את מארק הרד, דירקטוריון HP לא פעל לטובת האינטרסים של העובדים, בעלי המניות, הלקוחות ושותפים", כתב במאמר שפרסם בניו יורק טיימס שבוע לאחר ההתפטרות. לדבריו, מדובר היה "בהחלטת כוח האדם הגרועה ביותר" מאז פיטורי סטיב ג'ובס מאפל ב-1985.
בהכנת הכתבה השתתפו ניצן סדן, "כלכליסט", ובילי פרנקל