שתף קטע נבחר

 

במקום לטפל: חלקי חילוף לגוף בהזמנה אישית

זה אולי נשמע כמו מדע בדיוני עתידני מדי, אבל לדברי פרופ' עודד שוסיוב העתיד כבר לגמרי כאן. בהרצאתו בכנס TEDMED live הוא מסביר כי מדפסות תלת מימד שייצרו שתלים אישיים המותאמים למטופלים, יהיו עניין שבשגרה ואפילו ממש בקרוב

מה הייתם אומרים לו יכולתם לעמוד במרכז מנהטן ולקפוץ עד למחצית גובהו של האמפייר סטייט בילדינג? איך הייתם מגיבים אם היה מושתל בגופכם שתל שיתפקד טוב יותר מהאיבר המקורי שהוא החליף?

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

ומה תאמרו אם את החומרים שירכיבו את השתל יגדלו בחממה? נשמע כמו מדע בידיוני? לא אם מקשיבים להרצאתו של פרופ' עודד שוסיוב באירוע TEDMED live בישראל.

 

להרצאות טד-מד ישראל 2014  

 

אירוע TEDMED live

הכירו את הזוכים בתחרות TEDMED live

 לקראת TEDMED live: סודות אומנות הדיבור מול קהל

 צפו: היזמית  שרוצה להציל את אפריקה מ-HIV

הממציא הבא: הכירו את מדעני העתיד של ישראל

מה מרגיש רופא שעוזר לחולה סופני למות?

 "חולים כבר לא עושים מה שהרופאים אומרים"

 

חלקי חילוף מהונדסים

בטבע אין אף אחד שמבריג לנו את הראש לצוואר או מדביק את העור לגופנו. ובכל זאת, שנים רבות נעשה שימוש בשתלים העשויים מחומרים סינטטיים אותם אנו מבריגים ומדביקים לגוף האדם. כפי הנראה זהו רעיון לא כל-כך מוצלח, כיוון שמרבית השתלים הללו כושלים במשך הזמן ויש לכך סיבה.

 

 

בטבע החיים נבנים אחרת - כל תא חי מכיל DNA המקודד לאבני בניין שהם חלבונים או אנזימים שמייצרים אבני בניין אחרים. אבני הבניין הללו מכירות אחת את השנייה ומרכיבות בעצמן מיבנים ננומטרים הגדלים לרמת המקרו.

 

בגוף האדם אבן הבניין החשובה ביותר היא הקולגן, ההמהווה כ- 25% מהמשקל היבש שלנו. ואכן, כבר לפני שנים רבות החלו לייצר שתלים ביולוגיים העשויים מקולגן.

 

אם כך היכן הבעיה? ובכן, מכיוון שמקור הקולגן הזה בפגרים של פרות, חזירים, ואף גוויות אדם, החשש ממחלות מדבקות, כגון: הפרה המשוגעת, וירוסים ופתוגנים שונים, הוא רב וממשי. וזו לא הבעיה היחידה. קולגן המופק מרקמות הוא כבר 'משומש' ופגום חלקית ולכן אינו מתפקד כאבן בניין חדשה.

 

במקום לרפא - להחליף

בהרצאתו של פרופ' עודד שוסיוב בכנס  TEDMED live  הרשמי שנערך השנה לראשונה בישראל ובו חדשנות, יזמות ויצירתיות עמדו במרכזן של כל ההרצאות, נכנס מימד נוסף והוא - עתידנות, אך לדידו של פרופ' שוסיוב העתיד כבר כאן.

 

אחת הדרכים כדי להפוך אותו לטוב יותר מבחינה רפואית היא להשתמש בצמחים לגידול קולגן שישמש לייצור שתלים ורקמות. במעבדות האוניברסיטה העברית וחברת קולפלנט פותחו צמחי טבק מהונדסים גנטית, המכילים את כל חמשת הגנים מהאדם הדרושים לייצור קולגן אנושי. היום יש בישראל כ- 25 דונם של חממות המשמשים לייצור קולגן אנושי ממנו מייצרים שתלים רפואיים.

 

בהרצאתו מדבר פרופ' שוסיוב על אבן בניין נוספת - רזילין, אשר מאפשרת גמישות ויכולת קפיצה מדהימה לפרעושים. גם אבן בניין זו מיוצרת היום בצמחים במעבדות האוניברסיטה העברית.

 

פרופ' שוסיוב צופה שבעתיד קולגן, רזילין ואבני בניין נוספות יופקו מצמחים מהונדסים גנטית. אלו ישמשו כ'ביו-דיו' במדפסות תלת-מימד אשר יעצימו את יכולתם של הרופאים לדייק בהרכב, בתכונות הביומכאניות, בצורה ובאיכות השתלים.

 

לא ירחק היום ובקליניקה של רופא השיניים ובחדר הניתוח של האורטופד, מנתח פלסטי, קרדיולוג ואחרים יעמדו מדפסות תלת מימד המכילות מחסניות 'ביו-דיו' שיכילו פורמולציות של קולגן המיוצר בצמחים עם מרכיבים מינרלים וביולוגים נוספים, אשר יחד עם מערכות הדמיה ניתן יהיה לייצר מהם שתלים אישיים המותאמים למטופל.

 

חשיבה מחוץ לקופסה

פרופ' שוסיוב הוא חבר הסגל האקדמי באוניברסיטה העברית במכון סמית למדעי הצמח והגנטיקה ברחובות ובמרכז לננו מדע וננוטכנולוגיה בגבעת רם בירושלים ומייסד של חברת CollPlant Ltd.

 

המחקרים של פרופ' שוסיוב עוסקים בהנדסת חלבונים וננו-ביוטכנולוגיה. פרופ' שוסיוב פרסם למעלה מ- 160 מאמרים מדעיים, 45 פטנטים רשומים על שמו, והוא המדען המייסד של תשע חברות. הוא חתן פרס פולק 2002, פרס קיי 1999 ו-2010, וציון לשבח של ראש הממשלה לשנת 2012.

 

עודד הוא דור שמיני למשפחת חקלאים מרחובות, שותף ויינן של יקב 'כרמי יוסף' המייצר את יינות BRAVDO.

 

הפתרון אותו הציג פרופ' שוסיוב בהרצאתו בטד-מד לאחד האתגרים הגדולים של עולם הרפואה - השתלות מחומרים טבעיים - והחשיבה 'מחוץ לקופסה' בדרך למציאת הפתרון, הם למעשה דוגמה למה שמאפיין את TEDMED  העולמי: חדשנות ויצירתיות בתחומי הביוטק, הפארמה והרפואה, ולא בכדי כנסים אלה מושכים אליהם מרצים מכל העולם.

 

השנה, בכנס TEDMED Live Jerusalem center, ניתנה הזדמנות גם ל-11 מרצים ישראלים להציג את הרעיון פורץ הדרך שלהם. כל המרצים נדרשו להעביר את הרצאתם בפרק זמן שלא יעלה על 18 דקות, בדיוק כפי שנדרש מהמרצים בכנס המקביל שנערך בארצות הברית.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חלקי חילוף לגוף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים