שתף קטע נבחר

 

מהמטרופולין לאמזונס: ברזיל בוחרת נשיא

האטה כלכלית, מחאה חברתית ושחיתות פוליטית: שנה קשה עברה על דילמה רוסף, אך תוכניות רווחה שהוציאו מיליונים מעוני יבטיחו לה קולות רבים ממעמד הפועלים וניצחון בסיבוב הראשון. בסיבוב השני תפגוש את פעילת הסביבה הפופולרית מרינה סילבה או את הסנאטור אאסיו נבס, ושם צפוי לה קרב מר

מרינה או דילמה - מי יעמוד בראש המעצמה הדרום אמריקנית: מיליוני אזרחים בברזיל ילכו היום (יום א') להצביע בבחירות לנשיאות הכי לא צפויות שנערכו במדינה זה כמה עשורים. הנשיאה דילמה רוסף מ"מפלגת הפועלים" השמאלנית מבקשת להיבחר בשנית לאחר 12 שנות שלטון המפלגה על רקע ההאטה הכלכלית והמחאה החברתית שהעיבו על כהונתה. יריבתה העיקרית של רוסף, אם תעלה לסיבוב השני, היא פעילת איכות הסביבה מרינה סילבה מהמפלגה הסוציאליסטית שבשבועות האחרונים צברה פופולריות רבה.

 

לא בדיחה: ברק אובמה רץ בבחירות בברזיל  

 

עוד חדשות בעולם :

הסטודנטים הנעדרים: נמצאו 6 קברי אחים

ליד משתנה ובוותיקן. היכן חומת ברלין כיום?

רודן האיטי לשעבר "בייבי דוק" מת בגיל 63

 

סקרי דעת קהל מראים שרוסף מובילה במרוץ לנשיאות, אולם לא משיגה את הרוב הדרוש - 50 אחוזים מהקולות - כדי לנצח בסיבוב הראשון. הסיבוב השני ייערך ב-26 באוקטובר.

 

בסיס תמיכה איתן בקרב מעמד הפועלים. רוסף בעצרת בחירות בפורטה אלגרה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בסיס תמיכה איתן בקרב מעמד הפועלים. רוסף בעצרת בחירות בפורטה אלגרה(צילום: AFP)
מערכת הבחירות האחרונה הייתה אחת התחרותיות ביותר שנערכו בברזיל מאז שבה המדינה למשטר דמוקרטי ב-1985. מותו של אחד המועמדים לנשיאות, זינוק בלתי צפוי בתמיכה בסילבה וקמפיין חלש של הנשיאה רוסף הביאו לבחירות צמודות שתוצאותיהן קשות לחיזוי.

 

בחירות צמודות

"הבחירות צמודות מאוד מכדי לקבוע מי ינצח", אמר רפאל קורטז, פרשן פוליטי בחברת הייעוץ "טנדנסיאנס" בסאו פאולו.

"אי יציבות ותסכול משחקים לטובת מועמדים מהאופוזיציה, אבל אין במדינה ממש משבר שמפיל ממשלה".

 

מרינה סילבה היא גיבורת התנועה לשימור גלובלי שבעבר ערקה מ"מפלגת הפועלים" של רוסף וכיום עומדת בראש המפלגה הסוציאליסטית. סילבה האנטי-ממסדית נכנסה למרוץ לנשיאות רק בחודש אוגוסט אחרי שהמועמד לנשיאות מטעם מפלגתה, אדוארד קמפוש, נהרג בהתרסקות מטוס.

 

כוכב עולה. מועמדת המפלגה הסוציאליסטית מרינה סילבה (צילום: AP) (צילום: AP)
כוכב עולה. מועמדת המפלגה הסוציאליסטית מרינה סילבה(צילום: AP)
זה שנים שסילבה היא הפעילה הבולטת ביותר למען איכות הסביבה בברזיל. היא כיהנה במשך שנים כשרה לאיכות הסביבה, אבל מקווה לקדם את האג'נדה הסביבתית שלה ביתר קלות מכס השלטון. היא סבורה שניתן לקדם את כלכלת ברזיל גם בלי המשך הפגיעה ביערות הגשם, ואם תנצח בבחירות היא תהפוך לפעילה הירוקה הראשונה שמושלת במדינה גדולה. אגב, פרט מעניין לגביה - בילדותה היא חלתה במלריה לא פחות מחמש פעמים, ועוד פעם אחת חלתה בצהבת.

 

מרינה סילבה: ירוקה ואנטי-ממסדית

סילבה פונה למצביעים שמאסו בממסד הפוליטי הברזילאי ורואים בה אאוט-סיידרית שיכולה לנהל ממשל מוסרי יותר. בתחום יחסי החוץ, אגב, היא מבטיחה לנקוט מדיניות חיובית יותר כלפי ארה"ב, שהיחסים בינה לבין ברזיל הידרדרו מבחינות רבות בשנים האחרונות, ולהרחיב את הסחר עם וושינגטון.

 

מועמד נוסף שנמצא חזק במרוץ לנשיאות הוא אאסיו נבס, סנאטור ולשעבר מושל מדינה ממפלגת המרכז שהניחה את היסודות לשגשוג הכלכלי לפני עשור.

 

סגר את הפער בסקרים. אאסיו נבס (צילום: AP) (צילום: AP)
סגר את הפער בסקרים. אאסיו נבס(צילום: AP)

בניסיון אחרון להשיג עוד קולות הבטיחו שני המועמדים מהאופוזיציה להשיב לברזיל את המדיניות הכלכלית הידידותית לשוק, שמבקריה של רוסף טוענים שהיא זנחה, ובה בין היתר הצבת יעדי תקציב ואינפלציה נוקשים. הם גם הבטיחו לעצור את ההתערבות הפוליטית בבנקים ממשלתיים ובחברות ציבוריות, שבשנים האחרונות היו מעורבים בשחיתויות גדולות.

 

במרוץ בזכות תוכניות הרווחה

"מביש מה שקרה לחברות הציבוריות", אמר נבס בעימות הטלוויזיוני האחרון שנערך ביום חמישי בין המועמדים בהתייחס לשחיתות שבה מעורבת חברת האנרגיה הממשלתית "פטרולאו ברזיליירו". לאחר שפיגר אחרי רוסף במהלך רוב הקמפיין ייתכן שנבס צבר מספיק מומנטום שיספיק לו לעלות לסיבוב השני ולהתמודד מול הנשיאה המכהנת.

 

רוסף זוכה לתמיכה מוצקה ממעמד הפועלים הודות לתוכניות רווחה נדיבות שהשיקה הממשלה הברזילאית עוד בתקופת קודמה, הנשיא לואיס אינסיו (לולה) דה סילבה, והלכו וגדלו במהלך כהונתה.

 

סלפי עם דילמה. נשיאת ברזיל עם תומכים בפורטו אלגרה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סלפי עם דילמה. נשיאת ברזיל עם תומכים בפורטו אלגרה(צילום: AFP)
"אני אצביע לדילמה", אמר סזאר רוג'ריו, דוור מריו דה ז'ניירו שהביע את חוסר הוודאות שחשים רבים ממעמד הפועלים לגבי הכיוון שאותו ינקטו המועמדים האחרים לנשיאות. "רע איתה, אבל יהיה רע בלעדיה".

 

כבר לא יגיעו ל-4% צמיחה

אף שבשנה האחרונה היא נפגעה ציבורית ממחאות הענק שפרצו בשל המצוקה הכלכלית, השחיתות והשירותים הציבוריים הירודים, רוסף היא עדיין מועמדת כמעט בטוחה לסיים את הסיבוב הראשון במקום הראשון. היא אף עשויה לנצח בסיבוב הראשון, אף על פי שאף סקר לא העניק לה 50 אחוזי תמיכה.

 

במהלך השגשוג הכלכלי, שהושג בין היתר בזכות זינוק בייצוא סחורות לסין, צמחה כלכלת ברזיל מדי שנה ביותר מארבעה אחוזים בממוצע, דבר שהוביל ליציאת יותר מ-30 מיליון בני אדם ממעגל העוני. אלא שברבעון האחרון נכנסה כלכלת המדינה למיתון ושיעור הצמיחה השנתי לא יעבור כנראה את שני האחוזים - סיום עגום לכהונתה של רוסף ודווקא בשעה שהיא מנסה להיבחר בשנית.

 

הנשיאה הירוקה הראשונה? סילבה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנשיאה הירוקה הראשונה? סילבה(צילום: רויטרס)

משלושה ייצא אחד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
משלושה ייצא אחד(צילום: רויטרס)

12 שנות שלטון "מפלגת הפועלים" בסכנה? רוסף וקודמה בתפקיד לולה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
12 שנות שלטון "מפלגת הפועלים" בסכנה? רוסף וקודמה בתפקיד לולה(צילום: רויטרס)

התסכול הציבורי יסייע למועמדי האופוזיציה (צילום: AFP  ) (צילום: AFP  )
התסכול הציבורי יסייע למועמדי האופוזיציה(צילום: AFP )

 (צילום: AFP  ) (צילום: AFP  )
(צילום: AFP )

 (צילום: AP  ) (צילום: AP  )
(צילום: AP )

עם זאת, שיעור האבטלה עדיין נותר נמוך למרות ההאטה הכלכלית ולכן זוכה הנשיאה הברזילאית לתמיכה גדולה בקרב מצביעים ממעמד הפועלים.

 

בברזיל חיים 200 מיליון בני אדם ו-140 מיליון מחזיקים בזכות בחירה. ברחבי המדינה יוצבו 450 אלף קלפיות - מהמטרופולין הצפופים בדרום-מזרח ועד לכפרים המרוחקים ביותר באמזונס. בבחירות שנערכות היום יבחרו אזרחי המדינה גם במושלים, בחברי קונגרס ובמחוקקים במדינות המחוז. בברזיל חלה חובת הצבעה בבחירות מגיל 18 ועד גיל 70. ההצבעה כולה ממוחשבת, והתוצאות צפויות להתפרסם שעות ספורות לאחר סגירת הקלפיות.

 

בשל המרוץ הצמוד בבחירות, הקמפיין היה רועש מהרגיל, במדינה שבה במהלך הצבעה מרגישים יותר כמו בקרנבל מאשר בבחירות פוליטיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שלושת המועמדים הבולטים: נבס (מימין), סילבה ורוסף
צילום: רויטרס
מומלצים